Απίστευτο και ανησυχητικό περιστατικό εκτυλίχθηκε τη Δευτέρα (13/05) στην Κηφισιά, όπου ένα 4χρονο αγόρι ξεχάστηκε για 6 ώρες μέσα σε σχολικό λεωφορείο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο 52χρονος πατέρας του παιδιού παρέδωσε το πρωί της Δευτέρας το αγόρι στο σχολικό λεωφορείο, προκειμένου να μεταφερθεί σε δημόσιο νηπιαγωγείο στην Κηφισιά.

Φαίνεται ότι κατά τη διάρκεια της διαδρομής, το αγόρι αποκοιμήθηκε στα πίσω καθίσματα του λεωφορείου. Ούτε ο οδηγός, ούτε η 70χρονη συνοδός, αντιλήφθηκαν την ύπαρξη του παιδιού όταν έφτασαν στο νηπιαγωγείο. Ως αποτέλεσμα, το αγόρι παρέμεινε κλειδωμένο και δεμένο στο καρεκλάκι του μέσα στο λεωφορείο για περίπου 6 ώρες! Μόνο όταν ο οδηγός επέστρεψε στο όχημα, εντόπισε το παιδί κι ενημέρωσε άμεσα το σχολείο.

Στις 2 το μεσημέρι, οι γονείς του αγοριού ενημερώθηκαν από το σχολείο για το περιστατικό. Το παιδί, αν και τρομοκρατημένο από την εμπειρία, είναι καλά στην υγεία του. Μετά από την καταγγελία του πατέρα, σχηματίστηκε δικογραφία από το Α.Τ. Κηφισιάς σε βάρος του οδηγού, της συνοδού και του ιδιοκτήτη της εταιρείας σχολικών λεωφορείων που είχε μισθώσει η Περιφέρεια. Κι οι τρεις κατηγορούμενοι αναζητούνται από τις αστυνομικές αρχές, καθώς δεν απαντούν στις κλήσεις τους. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του MEGA, η σύμβαση με την ιδιωτική εταιρεία σχολικών λεωφορείων προβλέπει την άμεση ακύρωσή της σε περίπτωση κινδύνου για την ασφάλεια των παιδιών.

  

Δυστυχώς, έχουν συμβεί στην Ελλάδα αρκετά περιστατικά όπου παιδιά ξεχνιούνται σε σχολικά λεωφορεία. Ενδεικτικά αναφέρουμε της προηγούμενης 4ετίας:

2023, Αθήνα: Ένα 5χρονο αγόρι ξεχάστηκε για 5 ώρες σε σχολικό λεωφορείο το Φεβρουάριο του 2023. Ο οδηγός και η συνοδός αντιλήφθηκαν το αγόρι μόνο όταν έφτασαν στο γκαράζ της εταιρείας. Το παιδί, αν και ταλαιπωρημένο, ήταν καλά στην υγεία του. Οι γονείς του κατήγγειλαν το περιστατικό στην αστυνομία και σχηματίστηκε δικογραφία για έκθεση ανηλίκου σε κίνδυνο.

2022, Θεσσαλονίκη: Ένα 4χρονο κορίτσι ξεχάστηκε για 3 ώρες σε σχολικό λεωφορείο τον Ιανουάριο του 2022. Το παιδί κοιμήθηκε καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής και κανείς δεν το αντιλήφθηκε. Όταν το λεωφορείο επέστρεψε στο γκαράζ, το κορίτσι ξύπνησε κι άρχισε να κλαίει. Το περιστατικό έφερε στο φως σοβαρές ελλείψεις στην τήρηση των κανόνων ασφαλείας από την εταιρεία σχολικών λεωφορείων. Η εταιρεία τιμωρήθηκε με πρόστιμο.

2021, Ηράκλειο Κρήτης: Ένα 6χρονο αγόρι ξεχάστηκε για 2 ώρες σε σχολικό λεωφορείο τον Μάιο του 2021. Ο οδηγός, νομίζοντας ότι το παιδί είχε κατέβει στο σχολείο, συνέχισε τη διαδρομή. Το αγόρι παρέμεινε κλειδωμένο στο λεωφορείο μέχρις ότου ένας περαστικός αντιληφθεί την ύπαρξή του και ειδοποιήσει την αστυνομία. Ο οδηγός απολύθηκε από την εταιρεία και του ασκήθηκε ποινική δίωξη.

2020, Ιωάννινα: Ένα 3χρονο κορίτσι ξεχάστηκε για 1 ώρα σε σχολικό λεωφορείο τον Οκτώβριο του 2020. Η συνοδός, νομίζοντας ότι το παιδί είχε κατέβει στο νηπιαγωγείο, δεν το πρόσεξε. Το κορίτσι άρχισε να κλαίει και να φωνάζει, τραβώντας την προσοχή των άλλων παιδιών. Η συνοδός τέθηκε σε αργία από την εταιρεία και διεξήχθη έρευνα για το περιστατικό.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι τέτοια περιστατικά είναι απαράδεκτα και θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των παιδιών. Απαιτούνται αυστηρότερα μέτρα ασφαλείας από τις εταιρείες σχολικών λεωφορείων, καθώς κι εκπαίδευση των οδηγών και των συνοδών, μιας και δεν είναι δυνατόν να συζητάμε για ξεχασμένα παιδιά μέσα σε σχολικά λεωφορεία. Επιπλέον, η ύπαρξη συστήματος GPS εντός των οχημάτων με δυνατότητα tracking, θα μπορούσε να βοηθήσει στον εντοπισμό παιδιών που ενδεχομένως να έχουν ξεχαστεί. Είναι ζωτικής σημασίας να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλιστεί η ασφαλής μεταφορά των παιδιών προς κι από το σχολείο.