Είναι φορές που όπως μας πάει ή ζωή, είτε γιατί δεν έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε αλλιώς, είτε γιατί απλά το προτιμούμε, εργαζόμαστε από το σπίτι. Η αλήθεια είναι πως η πανδημία δημιούργησε έδαφος γι’ αυτό και μας προμήθευσε με τα κατάλληλα εργαλεία. Μας έδωσε και την υποδομή και τη δυνατότητα για να δουλέψουμε από το σπίτι. Κάποιες εταιρίες, μάλιστα, καθιέρωσαν την εργασία από το σπίτι είτε σε καθημερινή βάση, είτε με προσωπική παρουσία στον χώρο εργασίας κάποιες μέρες της εβδομάδας.

Φυσικά, κάποια επαγγέλματα είχαν ξεκινήσει πολλά χρόνια πριν να λειτουργούν με εργασία στον προσωπικό σου χώρο για να μπορούν να εξυπηρετούν τις ανάγκες της σύγχρονης οικογένειας. Στο σήμερα, κανένας τρόπος εργασίας δεν είναι εκτός παιχνιδιού και μάλιστα πολλές φορές μας ακούγεται ιδιαίτερα δημιουργικό κι ενδιαφέρον να δοκιμάσουμε κάτι αντισυμβατικό, και ταυτόχρονα ευέλικτο. Ένας γονιός, για παράδειγμα, που πρέπει να μείνει στο σπίτι και να μεγαλώσει το μωράκι του μα χρειάζεται τα χρήματα που θα του προσέφερε μια δουλεία αλλά και το κομμάτι της παραγωγικότητας που σε κάνει να νιώθεις ζωντανός και χρήσιμος, σίγουρα θα μπορούσε να δοκιμάσει την εργασία από το σπίτι, ακόμα και πιλοτικά.

Σου μάζεψα λοιπόν εγώ εδώ 10 ιδέες για να δουλέψεις από το σπίτι, για να ρίξεις μια ματιά και γιατί όχι, να ανοίξεις τους ορίζοντές σου:

 

1. Coaching σε κάθε μορφή

Είναι ένα σχετικά νέο επάγγελμα που, αν και προϋπήρχε, τώρα έχει πάρει τα πάνω του. Mommy coaching, writing coaching, life coaching. Έχοντας λοιπόν κάποιες γνώσεις ήδη, ή παρακολουθώντας κάποια σεμινάρια, τώρα μπορείς να βοηθήσεις ανθρώπους που σε χρειάζονται στην καθημερινότητά τους. Φυσικά, τα  social media  και το email σου θα είναι τα πολύτιμα εργαλεία σου κι όσο καταφέρνεις να δικτυώνεσαι, ίσως χρειαστεί να κάνεις και κάποιες συνεδρίες με φυσική παρουσία.

 

2. Ονυχοπλαστική- Κομμωτική

Μια εργασία που μπορεί να γίνει στον χώρο σου και χρειάζεσαι τις απαραίτητες γνώσεις, τον εξοπλισμό και τους πρώτους σου πελάτες, που θα σου φέρουν πολλούς άλλους. Φυσικά, δοκιμασμένο χρόνια τώρα.

 

3. Συγγραφή- αρθρογραφία

Αν αγαπάς την τέχνη της γραφής και δηλώνεις εραστής της, τι ποιο όμορφο από το να καταφέρεις να κάνεις το χόμπι σου επάγγελμα. Γράφε- γράφε- γράφε και δικτυώσου όσο περισσότερο μπορείς στον κόσμο αυτό. Φυσικά, κι εδώ το ίντερνετ θα είναι σύμμαχός σου. Αρχικά υπάρχουν πολλά σεμινάρια εξ αποστάσεως για να λάβεις γνώσεις που θα σου φανούν απαραίτητες.

Έπειτα, σε περίπτωση που θέλεις να δοκιμάσεις τις δυνατότητές σου στη γραφή, μην ξεχνάς πως το pillowfights έχει μια θέση για σένα! Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μάθε πώς μπορείς να  εξελίξεις το ταλέντο σου. 

 

4. Χειροποίητα κοσμήματα και αξεσουάρ

Εάν το ‘χεις. είσαι δημιουργικός και σου αρέσει να φτιάχνεις χειροποίητα σκουλαρίκια, βραχιόλια, κολιέ με ένα σωρό υλικά καθώς και τσάντες με νήμα κι ό.τι άλλο βάζει ο νους σου, σκέψου να ξεκινήσεις τη δική σου μικρή επιχείρηση στο σπίτι. Βρες το κοινό σου και προώθησε τη δουλειά σου.

 

5. Ραδιόφωνο μέσω internet

Αν σου αρέσει η μουσική και πιστεύεις πως το ‘χεις, βρες τον τρόπο και τον εξοπλισμό και δημιούργησε το δικό σου κανάλι. Εδώ τα κέρδη θα σου έρθουν μέσω διαφημίσεων.

 

6. Επαγγελματίας αναγνώστης

Το ήξερες πως υπάρχουν επαγγελματίες αναγνώστες; Κάθε βιβλίο για να φτάσει στην έκδοση περνά από επαγγελματίες αναγνώστες. Αν σου αρέσει το διάβασμα κι έχεις τις απαραίτητες φιλολογικές γνώσεις, απευθύνσου σε εκδοτικούς που ίσως να ζητούν προσωπικό και θα βρεθείς μ’ ένα σωρό αδημοσίευτα βιβλία στο σπίτι, για να τα αξιολογήσεις.

 

7. Influencer

Φυσικά κι όλοι όσοι αποκαλούμε influencer κι έχουν μια ενεργή ζωή στους λογαριασμούς τους στα social, όπως και πολλές χιλιάδες ακολούθους μέσα από διαφημιστικές καμπάνιες αμείβονται και μάλιστα αδρά. Αν το ‘χεις, μην το αφήνεις.

 

8. Έρευνες

Υπάρχουν διάφορες εταιρίες που θα σε αμείψουν για να κάνεις κάποιες έρευνες γι’ αυτούς είτε περιστασιακά, είτε σε καθημερινή βάση. Υπάρχουν ακόμη κι app που μπορείς να παίρνεις μέρος σε έρευνες και για κάθε έρευνα ή ερωτηματολόγιο που απαντάς, να βάζουν στον λογαριασμό σου κάποιο μικρό ποσό.

 

9. Μεταφράσεις

Εάν παίζεις τις ξένες γλώσσες στα δάχτυλα κι έχεις τα πτυχία σε κορνίζα, γιατί να μην τα αξιοποιήσεις μεταφράζοντας βιβλία, κείμενα, εργασίες στα ελληνικά ή αντίστοιχα από τα ελληνικά σε άλλη γλώσσα;  Να ξέρεις ότι αυτή την περίοδο, προτιμώνται τα αραβικά, τα γερμανικά και τα κινέζικα.

 

10. Ψυχολόγος εξ αποστάσεως

Λίγο πολύ όλοι θα έπρεπε να επισκεπτόμαστε τον ψυχολόγο μας σαν τον παθολόγο μας. Εάν λοιπόν είσαι ψυχολόγος κι έχεις πιστοποιημένες γνώσεις γιατί δεν  εγγράφεσαι σε μια πλατφόρμα που παρέχει εξ αποστάσεως θεραπείες; Είναι εικονομικό, είναι gen Z κι έχει σώσει κόσμο και κοσμάκη.

 

Υπάρχουν πολλά ακόμα που θα μπορούσες να κάνεις απ’ το σπίτι, όπως να κάνεις ένα e-shop ή να βάλεις κάποια αντικείμενα στο  marketplace, καθώς και κάθε άλλη εργασία που μπορεί να γίνει απομακρυσμένα, όπως οι τηλεπωλήσεις, ή η εξυπηρέτηση πελατών σε μεγάλες εταιρίες.

Τρόπος υπάρχει, βρες αυτόν που σε εξυπηρετεί and lets make some money honey!

Συντάκτης: Ελένη Μανταδάκη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου