Τις ποινές των δύο κατηγορουμένων που κρίθηκαν ένοχοι για τη δ@λ@φ@νία του Ζακ Κωστόπουλου ανακοίνωσε το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο της Αθήνας. Ειδικότερα, επέβαλε ποινή κάθειρξης έξι ετών στον μεσίτη, ενώ με κάθειρξη πέντε ετών τιμώρησαν τον ιδιοκτήτη του κοσμηματοπωλείου. Πέντε κι έξι χρόνια. Η ετυμηγορία του δικαστηρίου ανακοινώθηκε μέσα σε μια κατάμεστη από κόσμο δικαστική αίθουσα με τους γονείς του θύματος και τους φίλους τους να αναμένουν την απόδοση δικαιοσύνης.

 

Ειδικότερα για την ποινή του μεσίτη και του κοσμηματοπώλη

Υπενθυμίζεται ότι οι δικαστές κι οι ένορκοι κήρυξαν ομόφωνα ενόχους τους δύο κατηγορούμενους για το κακούργημα της θανατηφόρας σωματικής βλάβης σε βάρος του Ζακ Κωστόπουλου. Ο μεσίτης, θα οδηγηθεί στη φυλακή για να εκτίσει την ποινή των έξι ετών, ενώ ο κοσμηματοπώλης λόγω της ηλικίας του, καθώς είναι 80 ετών, θα εκτίσει την ποινή κατ’ οίκον.

 

Δίκη Ζακ Κωστόπουλου: Αρνείται όλες τις κατηγορίες ο μεσίτης για τον θάνατο του Ζακ | in.gr

 

Αντέδρασε το πλήθος

Στο τέλος της διαδικασίας, σημειώθηκε ένταση μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου. Το συγκεντρωμένο πλήθος ξέσπασε φωνάζοντας «δ@λ@φόνοι», «στην κόλαση να πάτε», «φ@νιάδες» προς τους δύο καταδικασθέντες. Η κατάσταση επιδεινώθηκε τόσο, που οι συγγενείς των καταδικασθέντων χρειάστηκε να φυγαδευτούν από την αστυνομία, ενώ το πλήθος φώναζε: «Η Τζάκι ζει, τσακίστε τους νaζί».

 

Ζακ Κωστόπουλος: Απών από τη δίκη ο κοσμηματοπώλης

 

Συγκινητικές στιγμές εκτυλίχθηκαν όταν η μητέρα και ο αδελφός του Ζακ Κωστόπουλου παρέμειναν αγκαλιασμένοι στη μέση της αίθουσας, κλαίγοντας. Η μητέρα του Ζακ, κλαίγοντας, έλεγε: «Ζαχαρία μου, είναι ένοχοι».

Βέβαια, να πούμε ότι, δικαστές και ένορκοι αποφάσισαν τη χορήγηση ελαφρυντικών. Συγκεκριμένα, αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου και για τους δύο κατηγορούμενους, ενώ επιπλέον αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της ανάρμοστης συμπεριφοράς του θύματος για τον κοσμηματοπώλη.

 

Δίκη Ζακ Κωστόπουλου: Ενοχή μεσίτη και κοσμηματοπώλη ζητά ο εισαγγελέας | SDNA

 

Νωρίτερα, το συγκεντρωμένο πλήθος υποδέχθηκε με ένα παρατεταμένο χειροκρότημα την πρόταση του εισαγγελέα του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου της Αθήνας, Στέλιου Κωσταρέλλου, ο οποίος εισηγήθηκε να μην αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό στους δύο κατηγορούμενους που κρίθηκαν ομόφωνα ένοχοι για θανατηφόρα σωματική βλάβη σε βάρος του Ζακ Κωστόπουλου. Ο εισαγγελικός λειτουργός τόνισε πως ο κοσμηματοπώλης εγκλώβισε τον Ζακ Κωστόπουλο και τον χτυπούσε με μανία μέσα στα σπασμένα γυαλιά, ενώ θα μπορούσε να μην τον εγκλωβίσει στο κατάστημα. Πρόσθεσε πως η φθορά δε δικαιολογεί την πράξη και τα χτυπήματα που δέχθηκε το θύμα. Όσον αφορά τον μεσίτη, ο εισαγγελέας αναφέρθηκε στην απολογία του, σύμφωνα με την οποία εκείνος ενήργησε ενστικτωδώς. «Δεν ευσταθεί σε καμία περίπτωση ότι χτυπούσε από αλτρουιστικά κίνητρα. Δεν υπήρξε ανάρμοστη συμπεριφορά σε βάρος του από το θύμα» είπε ο εισαγγελέας.

Οι δύο κατηγορούμενοι αιτήθηκαν να τους χορηγηθούν τα ελαφρυντικά του πρότερου σύννομου βίου, της ανάρμοστης συμπεριφοράς θύματος, και της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη.

  

Η σημερινή απόφαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου αποτελεί συνέχεια της πρωτόδικης απόφασης, κρίνοντας ομόφωνα ενόχους τους δύο κατηγορούμενους, για τον θάνατο του Ζακ. Οι ποινές που επιβλήθηκαν αποτελούν ένα βήμα, μικρό όμως, κι όχι απερκές, στην απόδοση δικαιοσύνης. Για να μην ξεχαστεί ποτέ η μέρα, και να μην πει κανείς πως δεν κοιτούσε πάλι, όταν χτυπούσαν τον Ζακ στο κεφάλι.

 

Πηγή: CNN GREECE,  ΕΡΤnews