Σήμερα, 23 Μαΐου 2024, η πανσέληνος θα μας προσφέρει ένα ασυνήθιστο και πανέμορφο θέαμα, καθώς θα λάβει μια ροζ απόχρωση όσο γεμίζει τον νυχτερινό ουρανό. Αυτό το φαινόμενο, γνωστό και ως «flower moon», οφείλεται στη θέση της Σελήνης σε σχέση με τη Γη και τον Ήλιο. Όπως αναφέρει το περιοδικό BBC Sky at Night Magazine, λέγεται ότι το όνομά του οφείλεται στο ότι ο μήνας αυτός είναι η εποχή που τα λουλούδια αρχίζουν να ανθίζουν και η άνοιξη βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Η ροζ απόχρωση δεν οφείλεται στην ατμόσφαιρα της Σελήνης, η οποία είναι στην πραγματικότητα γκρι. Αντίθετα, οφείλεται στην ατμόσφαιρα της Γης. Όταν το φως του Ήλιου διαπερνά την ατμόσφαιρα, αλλάζοντας το χρώμα το οποίο παρατηρούμε. Κατά τη διάρκεια της πανσελήνου, το φεγγάρι βρίσκεται στην αντίθετη πλευρά της Γης από τον Ήλιο. Αυτό σημαίνει ότι το φως του Ήλιου πρέπει να διασχίσει περισσότερη ατμόσφαιρα για να φτάσει στη Σελήνη κι έτσι, το μπλε φως διαχέεται περισσότερο, αφήνοντας το κόκκινο φως να φτάσει στο φεγγάρι και να του δώσει μια ροζ απόχρωση.

 

Πότε και πού μπορείτε να δείτε τη ροζ πανσέληνο;

Η ροζ πανσέληνος θα φτάσει στο απόγειό της στις 18:31 ώρα Ελλάδας (EEST). Ωστόσο, θα είναι ορατή στον ουρανό για αρκετές ώρες πριν και μετά από αυτή την ώρα.

Η καλύτερη ώρα για να την παρατηρήσετε είναι μετά τη δύση του ηλίου, όταν το φεγγάρι βρίσκεται ψηλά στον ουρανό, κατά τις 10 το βράδυ. Ιδανικά, βρείτε ένα σημείο με ανοιχτό ορίζοντα και μακριά από φωτισμό πόλεων.

 

Τι άλλο μπορείτε να δείτε στον ουρανό;

Εκτός από τη ροζ πανσέληνο, μπορείτε επίσης να δείτε και άλλα ενδιαφέροντα φαινόμενα στον ουρανό τον Μάιο. Αυτά περιλαμβάνουν:

Την Αφροδίτη: Ο Αυγερινός, θα είναι ορατός στον δυτικό ουρανό μετά τη δύση του ηλίου.

Τον Άρη: Ο Κόκκινος Πλανήτης θα είναι ορατός στον ανατολικό ουρανό πριν από την αυγή.

Τους Δίδυμους: Αυτός ο αστερισμός θα είναι ορατός ψηλά στον νότιο ουρανό.

 

Συμβουλές για την παρατήρηση της πανσελήνου:

1. Χρησιμοποιήστε κιάλια ή τηλεσκόπιο για να έχετε μια πιο κοντινή ματιά.

2. Φέρτε μαζί σας μια κουβέρτα ή μια καρέκλα για να καθίσετε άνετα.

3. Απολαύστε τη θέα και μοιραστείτε την εμπειρία με φίλους και οικογένεια.

Το αποψινό, «λουλουδάτο» φεγγάρι, είναι μια ευκαιρία για να βγείτε έξω και να απολαύσετε την ομορφιά του νυχτερινού ουρανού, να χαθείτε για λίγο μακριά από το κουραστικό γκρίζο. Μη χάσετε την ευκαιρία να δείτε αυτό το ασυνήθιστο φαινόμενο, διαλέξτε καλή παρέα κι ονειροπολήστε κάτω από το φεγγάρι. Θα είναι πραγματικά υπέροχο.

 

Βρείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ:

Μπορείτε επίσης να βρείτε ομάδες αστρονομίας στην περιοχή σας μέσω των social media ή μέσω τοπικών αστρονομικών συλλόγων.