Η Marina Abramovic είναι από τις κορυφαίες και πιο εντυπωσιακά διαφορετικές performers παγκοσμίως. Τα έργα της, τα οποία πολύ συχνά συμπεριλαμβάνουν την ίδια, είναι γνωστά σε ολόκληρο τον πλανήτη, ενώ προκαλούν συγκίνηση κι ορισμένες φορές, ακόμη και σοκ. Όπως εκείνη τη φορά, που η καλλιτέχνιδα επέτρεψε στους θεατές να της κάνουν οτιδήποτε για έξι ώρες. Οτιδήποτε εκείνοι επιθυμούν, όσο η ίδια θα παρέμενε ακίνητη.

Σε συνέντευξή της, πολλά χρόνια μετά, η ίδια αποκάλυψε τη φρικτή στιγμή που όλα πήγαν στραβά. Για να είμαστε ειλικρινείς, το να αφήνεις τυχαίους ανθρώπους να έχουν ελεύθερη πρόσβαση στο σώμα σου για τόση ώρα, ακούγεται σαν εφιάλτης και συνταγή για καταστροφή από μόνο του. Ωστόσο, η Marina Abramovic επέτρεψε να συμβεί αυτό στον εαυτό της, στο πλαίσιο ενός αμφιλεγόμενου έργου performance art κι ανεξάρτητα από το τι αποφάσισαν να κάνουν οι θεατές, η Αμπράμοβιτς δήλωσε ότι θα αναλάβει «την πλήρη ευθύνη».

Όσοι ήθελαν να συμμετάσχουν, είχαν μια απλή αποστολή: υπήρχαν 72 αντικείμενα απλωμένα μπροστά στην Abramovic και μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τα αντικείμενα πάνω της, όπως επιθυμούσαν, ενώ εκείνη δε θα κινούσε το σώμα της για έξι ώρες σε αυτό που η ίδια ονόμασε “Rhythm 0”. Μεταξύ των 72 αντικειμένων ήταν πράγματα όπως λουλούδια, αρώματα και μήλα, καθώς και πιο δυσοίωνα αντικείμενα όπως ξuράφια και μaχaίρια.

 

 

Τα πράγματα ήταν αρκετά ήρεμα στην αρχή, αλλά όπως θα περίμενε κανείς, πήραν μια σκοτεινή τροπή για την Abramovic περίπου στα μισά του πειράματος. Η καλλιτέχνιδα βρέθηκε σε αρκετά δύσκολη θέση, καθώς ένα μaχaίρι καρφώθηκε ανάμεσα στα πόδια της, ενώ τμήματα των ρούχων της ξηλώθηκαν από πάνω της.

Οι συγκλονιστικές φωτογραφίες που τραβήχτηκαν εκείνη τη στιγμή δείχνουν την Abramovic να κλαίει. Σε συνέντευξή της στον Guardian, η Abramovic δήλωσε ότι ήταν «έτοιμη να πεθάνει»: «Είχα ένα πιστόλι με σφαίρες μέσα, αγαπητή μου. Ήμουν έτοιμη να πεθάνω», είπε στην εφημερίδα. Η καλλιτέχνης συνέχισε λέγοντας ότι ήταν τυχερή που έζησε για να διηγηθεί την ιστορία.

 

Τα πράγματα έφτασαν στο απροχώρητο, όταν ένα άτομο έκοψε το λαιμό της για να πιει το αίμα της, ενώ άλλοι σκούπισαν τα δάκρυα της καλλιτέχνιδας και προσπάθησαν να επέμβουν. Οι αναφορές λένε ότι η παράσταση διακόπηκε, καθώς η καλλιτέχνιδα κατέληξε με ένα γεμάτο όπλο στο κεφάλι της, προκαλώντας τον κόσμο να επέμβει και να δώσει τέλος στο χάος. Ωστόσο, παραμένει μέχρι σήμερα ασαφές αν ήταν η παρέμβασή τους που έθεσε τέρμα στο “Ρυθμό 0” ή αν τελικά οι έξι ώρες έληξαν.

Αν και μπορεί να ήταν τραυματική, η Abramovic δε φοβάται να αναλογιστεί την εμπειρία της: «Στην αρχή, τίποτα δε συνέβη πραγματικά», δήλωσε σε συνέντευξή της που αναρτήθηκε στο κανάλι του Marina Abramovic Institute στο YouTube. «Το κοινό ήταν πολύ καλό. Μου έδιναν ένα τριαντάφυλλο, με φιλούσαν, με κοίταζαν και το κοινό γινόταν όλο και πιο άγριο».

Όταν τελικά η παράσταση έφτασε στο τέλος της, είπε το πιο συγκλονιστικό όλων: «Άρχισα να συγκινούμαι. Άρχισα να είμαι ο εαυτός μου […] και, εκείνη τη στιγμή, όλοι έφυγαν τρέχοντας. Οι άνθρωποι δεν μπορούσαν πραγματικά να με αντιμετωπίσουν ως άτομο. Η εμπειρία που αποκόμισα από αυτό το act, ήταν ότι στις δικές σου παραστάσεις μπορείς να το τραβήξεις πραγματικά πολύ, αλλά αν αφήσεις τις αποφάσεις στο κοινό, μπορεί να σκοτωθείς.»