Η Ta’Kiya Young και το αγέννητο παιδί της βρήκαν τραγικό τέλος από την αστυνομία στο Οχάιο, σε περιστατικό που θα μπορούσε και να είχε αποφευχθεί. Ο θ@νατηφόρος πυροβολισμός της Young προκάλεσε την οργή της κοινής γνώμης και ανανέωσε τις εκκλήσεις για τερματισμό της αστυνομικής βί@ς στις Ηνωμένες Πολιτείες.

H 21χρονη δoλοφονήθηκε σε χώρο στάθμευσης παντοπωλείου στην πόλη Μπλέντον, προάστιο της πρωτεύουσας της πολιτείας του Οχάιο, Κολόμπους, στις 24 Αυγούστου. Ο αρχηγός της αστυνομίας της κοινότητας Μπλέντον, Τζον Μπέλφορντ, χαρακτήρισε το περιστατικό ως «τραγωδία» που συνέβη όταν η αστυνομία προσπάθησε να σταματήσει τη Young που κατηγορήθηκε για κλοπή σε κατάστημα. Όμως η οικογένεια της Young χαρακτήρισε τη δολοφονία «αποφευκτή», «κατάφωρη κατάχρηση εξουσίας και δύναμης» και «πράξη μίσους», σύμφωνα με δημοσιεύματα των τοπικών μέσων ενημέρωσης.

Στις ΗΠΑ έχουν σημειωθεί μαζικές διαδηλώσεις τα τελευταία χρόνια κατά της θ@νατηφόρας αστυνομικής βίας, συμπεριλαμβανομένης της δολοφονίας του Τζορτζ Φλόιντ από την αστυνομία το 2020 στη Μινεάπολη. Οι συνήγοροι συνεχίζουν να ζητούν την απόδοση ευθυνών και τον τερματισμό των ρατσιστικών εκδηλώσεων.

Στο πρόσφατο αυτό περιστατικό, ένας υπάλληλος ακούγεται να λέει σε αστυνομικό στο πάρκινγκ ενός παντοπωλείου ότι η Young έκλεψε. Ο αστυνομικός που εκείνη τη στιγμή βοηθούσε ένα άλλο άτομο στον χώρο στάθμευσης, πλησίασε στη θέση του οδηγού του σταθμευμένου αυτοκινήτου της Young και της είπε να βγει έξω. «Για ποιο λόγο;», ρώτησε εκείνη πριν αρνηθεί ότι πήρε οτιδήποτε. «Θα με πυροβολήσεις;». Στη συνέχεια, το αυτοκίνητο επιτάχυνε και ένας δεύτερος αστυνομικός που βρισκόταν μπροστά από το αυτοκίνητο έριξε έναν μόνο πυροβολισμό. Έπειτα, το αυτοκίνητο επιβράδυνε αλλά συνέχισε να κινείται και προσέκρουσε σε έναν τοίχο, ενώ οι αστυνομικοί  έτρεξαν δίπλα του. Αμέσως μετά έσπασαν το παράθυρο του αυτοκινήτου για να αποκτήσουν πρόσβαση.

Σε δήλωσή του ο Μπέλφορντ δήλωσε ότι οι αστυνομικοί προσπάθησαν να παρέχουν τις πρώτες βοήθειες πριν φτάσει στο σημείο η ομάδα διάσωσης. Η Young μεταφέρθηκε σε κοντινό νοσοκομείο, όπου παρά τις προσπάθειες διαπιστώθηκε ο θάνατός της. Η οικογένειά της δήλωσε ότι η αγέννητη κόρη της θα ερχόταν στη ζωή Νοέμβριο. Η Young είχε επίσης άλλα δύο παιδιά.

Η αστυνομία δεν έδωσε στη δημοσιότητα τις ταυτότητες των δύο αστυνομικών, επικαλούμενη νόμο του Οχάιο που προστατεύει τις ταυτότητες των θυμάτων ενός εγκλήματος. Η αστυνομία υποστηρίζει ότι και οι δύο αστυνομικοί που εμπλέκονται στο θ@νατηφόρο περιστατικό εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία. Είπαν ότι ο ένας αστυνομικός είχε το χέρι του μέσα στο παράθυρο της Young όταν το αυτοκίνητο επιτάχυνε, γεγονός που συνιστά επίθεση και ότι ο άλλος είναι θύμα απόπειρας εγκληματικής επίθεσης.

Μιλώντας στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, η δικηγόρος που εκπροσωπεί την οικογένεια της Young δήλωσε ότι δε βλέπει καμία «δικαιολογία» για τη χρήση θ@νατηφόρας βίας από τους αστυνομικούς. Ο Ramon Obey, επικεφαλής διοργανωτής της ομάδας πολιτικών δικαιωμάτων και υπεράσπισης People’s Justice Project, δήλωσε ότι το περιστατικό έδειξε ότι «η ιδιοκτησία θεωρήθηκε πιο πολύτιμη από τη ζωή». «Οι μαύρες γυναίκες αξίζουν περισσότερα, αυτή η μοιραία συνάντηση με την αστυνομία δεν μπορεί να υποβαθμιστεί», ανέφερε ο Obey σε δήλωσή του, ζητώντας δικαιοσύνη για τη Young και το αγέννητο παιδί της.

Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.