Σήμερα είναι η παγκόσμια ημέρα «Αξιοπρεπούς Εργασίας» και μιας και στην Ελλάδα τα εργατικά δικαιώματα και κατοχυρώσεις βρίσκονται ακόμα σε καθεστώς μεσαίωνα στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, αξίζει να αναφερθούμε σε αυτή και να πούμε δυο λόγια για τη σημασία της.

Η παγκόσμια αυτή ημέρα γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 7 Οκτώβρη και κατοχυρώθηκε μετά από πρωτοβουλία της Διεθνούς Συνομοσπονδίας εργατικών Συνδικάτων (International Trade Union Confederation) που εκπροσωπεί εργαζόμενους από 156 χώρες, οι οποίοι ανέρχονται στα 175 εκατομμύρια.

 

Sustainable Development Goals : Global Education Magazine

Βασικοί στόχοι της σύμφωνα με τη Γ.Σ.Ε.Ε. είναι οι εξής:

1. Να προβάλλει την έννοια της Αξιοπρεπούς Εργασίας στους πολίτες, στους υπεύθυνους για τη λήψη αποφάσεων και στους εμπλεκόμενους φορείς.

2. Να καταδείξει ότι η αξιοπρεπής εργασία είναι ο μόνος ασφαλής δρόμος διεξόδου από τη φτώχεια και ότι είναι παράγοντας καθοριστικής σημασίας για την οικοδόμηση της δημοκρατίας και της κοινωνικής συνοχής.

3. Να θέσει την αξιοπρεπή εργασία στο επίκεντρο της ανάπτυξης, της οικονομικής, συνδικαλιστικής και κοινωνικής πολιτικής σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

Επίσης, σύμφωνα με τη Γ.Σ.Ε.Ε. ο στόχος της αξιοπρεπούς εργασίας και κατ΄ επέκταση της αξιοπρέπειας στη ζωή, βρίσκεται στην προμετωπίδα των αγώνων της κι η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για Αξιοπρεπή Εργασία τονίζει την αναγκαιότητα συνέχισης του αγώνα σε όλα τα επίπεδα μέχρι να μπει οριστικό τέλος στις βάρβαρες πολιτικές που εξαθλίωσαν και συνεχίζουν να ταλαιπωρούν την ελληνική κοινωνία. Η ανασφάλεια στην εργασία δυστυχώς δεν αποτελεί μόνον ελληνικό χαρακτηριστικό, ενώ τα στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα η Διεθνής Συνδικαλιστική Συνομοσπονδία είναι απογοητευτικά. Συγκεκριμένα, σε παγκόσμιο επίπεδο το ήμισυ των οικογενειών έχουν βιώσει την ανεργία ή τη μερική απασχόληση ενώ τα τελευταία δύο χρόνια 1,2 δισεκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούν να ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας.

Αξίζει να αναφερθεί πως η αξιοπρεπής εργασία αφορίζει κάθε είδους παιδικής εργασίας και προσπαθεί να εξασφαλίσει θέσεις εργασίας για τους νέους, τους ανειδίκευτους και τους φτωχούς, χωρίς να παραβλέπονται οι κανόνες ασφαλείας και υγιεινής στην εργασία αλλά και χωρίς να καταπατώνται τα δικαιώματα των εργαζομένων από τους εργοδότες που εκμεταλλεύονται τις ανάγκες τους.

Βέβαια για να συμβούν όλα αυτά πρέπει να υπάρχει σωστή εκπαίδευση κι ενημέρωση των εργαζομένων, να υπάρχουν νέες επενδύσεις και προγράμματα στήριξης της επιχειρηματικότητας, ισότητα, αξιοκρατία και ασφαλείς συνθήκες μετακίνησης αλλά και εργασίας. Η αξιοπρεπής εργασία δεν περιορίζεται μόνο στη σχέση μεταξύ εργαζομένων κι εργοδοτών, αλλά έχει ολιστική προσέγγιση στο θεσμό της εργασίας που ξεκινάει από την προστασία του περιβάλλοντος και τελειώνει στη σύγχρονη σκλαβιά και σε άλλα σοβαρά θέματα.

Προφανώς, μια παγκόσμια ημέρα δεν μπορεί από μόνη της να βελτιώσει τις συνθήκες στην εργασία σε ολόκληρο τον κόσμο. Χρειάζεται τη συνδρομή και την αφοσίωση στο έργο όλων των κρατών, των φορέων και των επιχειρήσεων. Χρειάζεται αυστηρή νομοθεσία κι έλεγχοι ποιότητας και τήρησης των κανονισμών, αλλά κι επιβολή ποινών όταν υπάρχουν παραβάσεις. Καμία ανέχεια σε παράνομες πρακτικές που βασίζονται στην εχεμύθεια των εργαζομένων λόγω της ανάγκης τους για εργασία και κατ’επέκταση για στέγη, τροφή, θέρμανση, υγεία και ψυχαγωγία.

Πηγή εικόνας: globaleducationmagazine