Σε μια ντροπιαστική και άκρως προκλητική ανακοίνωση προχώρησε το νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» με αφορμή τον τελικό του Conference Cup. Τον ορισμό της κοινωνικής ανισότητας φέρνει με τις ευλογίες της κυβέρνησης φυσικά, το νοσοκομείο μπαίνοντας σε κατάσταση επιφυλακής και ετοιμότητας για τρία 24ωρα μόνο και κατ’ αποκλειστική προτεραιότητα για επίσημα πρόσωπα ή καλύτερα να πούμε και να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, για πλούσια πρόσωπα.

Ο τελικός του Cοnference Cup θα  διεξαχθεί στις 29 Μάη στο στάδιο της Ν.Φιλαδέλφειας (OPAP Arena), και στο πλαίσιο των προετοιμασιών, η διοίκηση του «Ευαγγελισμού» ενημέρωσε τους εργαζόμενους του ότι «το Νοσοκομείο τίθεται σε 24ωρη ετοιμότητα κατά τις 28, 29 και 30/5 για την αντιμετώπιση των VIP (διαπιστευμένων και φιλάθλων) που θα διαμένουν στα Ξενοδοχεία “Μεγάλη Βρετάνια”, “Grand Hyatt” και “Marriot Athens”».

Ακούσατε, ακούσατε η δημόσια και δωρεάν υγεία μπαίνει σε αποκλειστική προτεραιότητα όχι μόνο σε διαπιστευμένα πρόσωπα αλλά και σε φιλάθλους που απλά διαμένουν στα πιο ακριβά ξενοδοχεία της πόλης. Την ίδια στιγμή που η δημόσια υγεία υποφέρει και μαζί της υποφέρουν και εκατοντάδες κόσμου που περιμένουν στις αναμονές, δίνουν χιλιάρικα σε νόμιμα πια, φακελάκια μπας και έχουν μία καλύτερη μοίρα και τα νοσοκομεία πρώτα νοσούν – χρόνια τώρα υποστελεχωμένα. Αυτή είναι η προκλητική απάντηση, που μοιάζει με κακόγουστο αστείο, που εντείνει την ανισότητα και κάνει τόσο ανυπόφορη τη διαμονή στη φτωχοποιημένη μας Ελλάδα.

Η υποψήφια ευρωβουλευτής του ΚΚΕ και παθολόγος στον «Ευαγγελισμό» Δήμητρα Σταματέλου, απαντά:

«Η διοίκηση του Νοσοκομείου “Ευαγγελισμός”, καλεί το προσωπικό σε 24ωρη και 3ήμερη ετοιμότητα, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι VIP πλούσιοι ένοικοι των ακριβών ξενοδοχείων του κέντρου της Αθήνας. Σ’ ένα νοσοκομείο που λειτουργεί με δεκάδες κενά προσωπικού, που εφημερεύει σχεδόν καθημερινά (σε γενική κι πρωινή εφημερία), με τους ασθενείς να στοιβάζονται στα Επείγοντα, να περιμένουν ώρες ολόκληρες σε φορεία και στους διαδρόμους, προκειμένου να εξεταστούν και να κάνουν τις απαραίτητες εξετάσεις κι η εισαγωγή μπορεί να γίνει την επόμενη μέρα το βράδυ.

Σε ένα Νοσοκομείο που το προσωπικό είναι στα όρια των αντοχών του, με burn out, με παραιτήσεις λόγω της εντατικοποίησης και που ο μισθός του νοσηλευτικού προσωπικού είναι λιγότερος από όσα θα πληρώσουν οι VIP “ασθενείς” για τη διαμονή τους. Μόνο ντροπή μπορεί να χαρακτηρίσει την απόλυτη προτεραιότητα που καλεί η διοίκηση να δώσουμε, με κριτήρια αξιωμάτων και τίτλων και όχι πραγματικού επείγοντος. Την ίδια ώρα οι εικόνες των στοιβαγμένων ασθενών και του πανικόβλητου προσωπικού να τρέχει να προλάβει να περιθάλψει να είναι η “κανονικότητα” για τους πολλούς σε όλα τα νοσοκομεία της αττικής. Επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά ότι αφήνουν τελευταίες τις ανάγκες του λαού για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αφού προτεραιότητα έχουν οι φιέστες, τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων και η εξυπηρέτηση των εχόντων.Μόνο ο λαός μπορεί να αντιστρέψει αυτή την κατάσταση προς όφελος του, με κριτήριο τις δικές του ανάγκες, τη ζωή και την υγεία του».

 

Μία προκλητική απάντηση ήρθε να δώσει ο Άδωνις Γεωργιάδης ο οποίος φαίνεται να ζητάει και τα ρέστα:

Ο Στέφανος Κασσελάκης κατακεραυνώνει τη κυβέρνηση με βίντεο στο TikTok:

Κλείνει το βίντεό του με την εξής ατάκα:

Θα αρκούσε η αλήθεια: «Είστε πλέμπα, είμαστε η κυβέρνηση των VIP, έχουμε 41%, ό,τι θέλουμε κάνουμε».

Το  Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου εξέδωσε ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στο 902.gr:

«Είσαι εργαζόμενος, άνεργος, συνταξιούχος, κανονικός άνθρωπος;

Αν αρρωστήσεις θα βρεθείς σε φορείο μαζί με άλλους ποιος ξέρει πόσους ασθενείς, σαν σαρδέλα παστωμένος στο ΤΕΠ, περιμένοντας ώρες να εξεταστείς. Η αναμονή για την αξονική σου μπορεί να φτάσει και τις 20 ώρες, ενώ το προσωπικό θα κάνει ακροβατικά για να μπορέσει να σε προσεγγίσει και να σε εξετάσει.

Αν από την άλλη είσαι VIP, πλούσιος, θεατής του τελικού ποδοσφαίρου απ’ τους λίγους και κάτοικος ακριβών ξενοδοχείων του κέντρου, τότε ο “Ευαγγελισμός” δεν θα έχει αυτή την εικόνα για σένα. Εάν πληροίς τα παραπάνω κριτήρια, θα εξεταστείς κατά απόλυτη προτεραιότητα (άσχετα του τι έχεις), καθώς το νοσοκομείο θα βρίσκεται σε τριήμερη 24ωρη ετοιμότητα ξεχωριστά για τις δικές σου ανάγκες.

Το προσωπικό ενδεχομένως να είναι ελαφρώς εξουθενωμένο – από τα ακροβατικά των προηγούμενων ημερών – καθώς και από τις απανωτές εξοντωτικές εφημερίες. Θα είναι όμως εκεί άσχετα αν του οφείλονται ρεπό και άδειες από το 2023. Κάτι θα γίνει και για αυτή την 20ωρη αναμονή, αν χρειαστεί αξονική τομογραφία.

Δύο κόσμοι, λοιπόν. Ιατρική και νοσηλευτική επιστήμη όχι με βάση τον οργανισμό, αλλά με βάση την τσέπη, το αξίωμα, την αναγνωρισιμότητα. Για την πλέμπα ράντζα και αναμονές, ενώ για τους VIP του “Μεγάλη Βρετανία”, δημόσια νοσοκομεία σε prive λειτουργία, κατά προτεραιότητα και με ξεχωριστή καταγραφή γιατί έτσι αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση τα πράγματα. Αυτόν τον διαχωρισμό σε έχοντες και μη επιβεβαιώνει και η πρόσφατη εφαρμογή των απογευματινών επί πληρωμή χειρουργείων, όπου προτεραιότητα στην αντιμετώπιση έχει όποιος έχει γεμάτη τσέπη, ενώ για τους υπόλοιπους προβλέπονται στην καλύτερη πολύμηνες αναμονές.

Ίσως στα βιβλία Παθολογίας να προστεθούν και καινούρια κεφάλαια, γιατί μέχρι τώρα δεν υπήρχε η πληροφορία του VIP σχετικά με το επείγον ή στο ιστορικό του ασθενούς.

Αυτούς υπηρετούν και γι’ αυτούς δουλεύουν. Τα υπόλοιπα περί δημόσιας δωρεάν Υγείας για όλους είναι για λαϊκή κατανάλωση».

 

Πηγή κεντρικής εικόνας: Aftodioikisi

 

Επιμέλεια κειμένου: Αγγελική Θεοχαρίδη