Η Έλλη Στάη, μέσα από μια συνέντευξη που παραχώρησε στη δημοσιογράφο Μυρτώ Λοβέρδου και στο bovary.gr, αποκάλυψε τη σ3ξουαλική παρενόχληση που αντιμετώπισε στην αρχή της καριέρας της και την πρόκληση του να είσαι μάχιμη γυναίκα δημοσιογράφος στα ελληνικά μέσα. Το απόσπασμα της συνέντευξης προβλήθηκε στην εκπομπή “Happy Day”, με την ίδια να μιλάει για τις δυσκολίες που αντιμετώπιζαν οι γυναίκες στον χώρο της δημοσιογραφίας, ιδιαίτερα στην τηλεόραση, όπου προτιμούνταν συχνά για την εμφάνισή τους παρά για τις ικανότητές τους. Αναφέροντας μια ατάκα του Λαμπρία που της είχε πει «Μα επιτέλους τι θέλετε; Είστε νέα, ωραία. Θέλετε να κάνετε κάτι που κάνουν οι γέροι και άσχημοι;» και με το χαρακτηριστικό της δ@λοφονικό ύφος, η Στάη έδωσε ένα ξεκάθαρο σήμα για το τι πάει να πει στερεότυπο στον ελληνικό Τύπο.

 



 

Ωστόσο, η συζήτηση πήρε μια πιο σοβαρή τροπή όταν η Ελλη Στάη αποκάλυψε ότι είχε δεχτεί σεξουαλική παρενόχληση από έναν εκδοτικό μεγαλοπαράγοντα στην αρχή της καριέρας της. Μάλιστα, ο εν λόγω άνδρας την είχε απειλήσει ότι αν αποφασίσει να φύγει, δε θα βρει δουλειά πουθενά. Παρά τις απειλές, η Ελλη αποφάσισε να αντιδράσει και να αφήσει την κατάσταση πίσω της.

«Με ρωτάνε συχνά τι χρειάζεται για να προχωρήσεις. Ο χαρακτήρας του ανθρώπου παίζει πάρα πολύ μεγάλο ρόλο. Ήμουν πολύ τζόρας. Είχα δεχτεί σεξουαλική παρενόχληση από εκδοτικό μεγαλοπαράγοντα που με είχε απειλήσει κιόλας ότι αν φύγω δε θα βρω δουλειά πουθενά. Εγώ έφυγα και βρήκα κατευθείαν, στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ. Τότε είχα σκεφτεί μήπως έφταιγα εγώ, αλλά πολύ γρήγορα το πέταξα από πάνω μου.»

Αν αποπειραθούμε να ξετυλίξουμε το κουβάρι της σ3ξουαλικής κακοποίησης στον τομέα της δημοσιογραφίας, τα νούμερα μιλούν και πάλι από μόνα τους. Έρευνα που δημοσίευσε η Deutse Welle με τίτλο «Κώδικας Σιωπής: Φόβος, Στίγμα και Παρενόχληση των Ελληνίδων Δημοσιογράφων» ενημερώνει πως το 43% των ερωτηθέντων δημοσιογράφων υπήρξε θύμα περιστατικών σ3ξουαλικής φύσης, το 35% δέχτηκε λεκτική παρενόχληση, το 81% αντιμετώπισε τα περιστατικά εντός της εργασίας. Από την απέναντι πλευρά, και καθόλου τυχαία, το 51% των θυτών να είναι ιεραρχικά ανώτεροι.

Επίσης, πάνω από τους μισούς και συγκεκριμένα το 53,8% των θυμάτων δεν ανέφερε το περιστατικό από φόβο ότι δε θα έχει υποστήριξη. 2 στους 3 δηλώνουν ότι στα μέσα όπου εργάζονται δεν υπάρχουν διαδικασίες, οι οποίες να στηρίζουν τους εργαζόμενους ώστε να προβούν σε καταγγελίες. Κοινώς, δεν υπάρχει καμία υποστήριξη στο περιβάλλον τους έτσι ώστε, κάνοντας την καταγγελία να μην κινδυνεύσει η καριέρα τους.

Η κα Έλλη Στάη, μια ακλόνητη δημοσιογράφος με τεράστιο κύρος και καριέρα ετών μίλησε. Ίσως, αν ήταν ακόμα μία εκ των ρεπόρτερ σε τοπικές εφημερίδες, να μην είχε το σθένος να το κάνει, φοβούμενη πως θα γκρεμιστεί το όνειρό της πριν καν ξεκινήσει, ενώ διαθέτει κάθε προσόν κι ικανότητα γι’ αυτό. Ας παλέψουμε, λοιπόν, όλα τα μέσα γι’ αυτόν τον έναν ιερό σκοπό. Να γίνουμε ένα περιβάλλον ασφάλειας, που θα μπορεί ο εργαζόμενος να αισθάνεται πως δε θα χρειάζεται, ούτε σαφώς και θα δικαιούται ο εργοδότης, να χρησιμοποιήσει το κύρος και τη θέση του για να μιλήσει ή να βουλώσει στόματα. Για να μπορεί κάθε Έλλη να μιλήσει και να ακουστεί, χωρίς να πρέπει πρώτα να γίνει η Στάη.

 



Πηγή φωτογραφίας: gossip-tv