Περισσότεροι από 550 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους αξιωματούχους, μέχρι τώρα λόγω της σύγκρουσης Ισραήλ και Γάζας, ενώ ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου υποσχέθηκε αντίποινα και να μετατρέψει τα προπύργια της Χαμάς (Μαχητική οργάνωση που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας σύμφωνα με το Ιράν) «σε ερείπια».

Το Ισραήλ έδωσε μάχη το Σάββατο για να αποκρούσει μια από τις ευρύτερες εισβολές στο έδαφός του τα τελευταία 50 χρόνια, αφού Παλαιστίνιοι μαχητές από τη Γάζα εξαπέλυσαν νωρίς το πρωί στο νότιο Ισραήλ, διείσδυσαν σε 22 ισραηλινές πόλεις και στρατιωτικές βάσεις, απήγaγαν ισραηλινούς πολίτες και στρατιώτες και εκτόξευσαν χιλιάδες ρουκέτες προς διάφορες πόλεις μέχρι την Ιερουσαλήμ.

Μέχρι νωρίς το βράδυ, ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι οι μάχες συνεχίζονταν σε τουλάχιστον πέντε σημεία στο νότιο Ισραήλ, ενώ πολλοί είχαν απαχθεί και μεταφερθεί στη Γάζα, μεταξύ των οποίων και μια ηλικιωμένη γιαγιά. 250 Ισραηλινοί ανακοινώθηκαν ως νεκρoί από αξιωματούχους και περισσότεροι από 1.400 τραυματίες. Το Ισραήλ ανταπέδωσε με τεράστια πλήγματα σε πόλεις της Γάζας και το υπουργείο Υγείας της Γάζας δήλωσε ότι τουλάχιστον 234 Παλαιστίνιοι σκoτώθηκαν είτε σε μάχες με oπλα είτε σε αεροπορικές επιδρομές.

Σε μια επίθεση χωρίς πρόσφατο προηγούμενο σε πολυπλοκότητα και κλίμακα, οι μαχητές πέρασαν στο Ισραήλ από ξηρά, θάλασσα και αέρα, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, οδηγώντας σε μερικές από τις πρώτες μάχες μεταξύ ισραηλινών και αραβικών δυνάμεων σε ισραηλινό έδαφος εδώ και δεκαετίες. Ανεπιβεβαίωτο βίντεο που κυκλοφόρησε από τη Χαμάς, έδειχνε κάποιους Παλαιστίνιους ενόπλους να φτάνουν στο Ισραήλ με ένα είδος αυτοσχέδιου ανεμόπτερου.

Κάτοικοι ισραηλινών συνοριακών πόλεων δήλωσαν σε ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς ότι ένoπλοι κινούνταν από πόρτα σε πόρτα, αναζητώντας πολίτες, ενώ μη επαληθευμένο υλικό φάνηκε να δείχνει Παλαιστίνιους μαχητές να μεταφέρουν αιχμαλώτους Ισραηλινούς πολίτες και πτώμaτα μέσω της λωρίδας -για να διαπραγματευτούν, όπως είπαν αναλυτές, για Παλαιστίνιους αιχμαλώτoυς.

Σχεδόν 50 χρόνια μετά τον πόλeμο του Γιομ Κιπούρ το 1973, το Ισραήλ αιφνιδιάστηκε και πάλι από μια ξαφνική επίθεση, μια τρομακτική υπενθύμιση ότι η σταθερότητα στη Μέση Ανατολή παραμένει μια οφθαλμαπάτη. Σήμερα, στο Ισραήλ από νωρίς το πρωί οι σειρήνες προειδοποιούν τους κατοίκους για νέα σύγκρουση.

Ωστόσο σε αντίθεση με την τελευταία σειρά συγκρούσεων με τις παλαιστινιακές δυνάμεις στη Γάζα τα τελευταία τρία χρόνια, αυτή φαίνεται να είναι μια σύγκρουση πλήρους κλίμακας που οργανώθηκε από τη Χαμάς και τους συμμάχους της, με πυρaυλικές επιθέσεις και εισβολές στο ίδιο το Ισραήλ -με Ισραηλινούς νeκρούς και αιχμαλώτoυς. Έτσι, αφού ο ισραηλινός στρατός αποκρούσει την αρχική παλαιστινιακή επίθεση, το ερώτημα του τι θα γίνει στη συνέχεια θα είναι μεγάλο. Υπάρχουν λίγες καλές επιλογές για τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος έχει κηρύξει τον πόλeμο και πιέζεται για μια σημαντική στρατιωτική απάντηση.

Δεδομένου ότι 250 Ισραηλινοί έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι στιγμής και ένας άγνωστος αριθμός ανθρώπων αποτελεί ομήρους της Χαμάς, δεν μπορεί να αποκλειστεί μια ισραηλινή εισβολή στη Γάζα -ακόμα και μια προσωρινή επανακατάληψη της περιοχής, κάτι που οι διαδοχικές ισραηλινές κυβερνήσεις προσπάθησαν σκληρά να αποφύγουν.

Οι πολιτικοί αντίπαλοι του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου τον επικρίνουν εδώ και χρόνια και έχουν ορκιστεί να μην ενταχθούν ποτέ στον κυβερνητικό του συνασπισμό. Αλλά δύο τέτοιοι αντίπαλοι -ο Γιαΐρ Λαπίντ, ο ηγέτης της κοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης, και ο Μπένι Γκαντζ, ο ηγέτης του κόμματος Εθνικής Ενότητας- δήλωσαν ότι θα εξέταζαν το ενδεχόμενο να συμμετέχουν σε μια κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού μετά τη φoνική επίθεση του Σαββάτου από Παλαιστίνιους μαχητές.

Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.