Λίγες ημέρες μετά την κατάκτηση της πρώτης θέσης στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Στίβου στον Βόλο, η Κατερίνα Στεφανίδη μίλησε για το άγνωστο παρασκήνιο της καριέρας της, αποκαλύπτοντας τις προκλήσεις που αντιμετώπισε και τα προβλήματα που επικρατούν στον ελληνικό κλασικό αθλητισμό. Η διάσημη αθλήτρια του άλματος επί κοντώ, που υπερασπίστηκε τον τίτλο της με άλμα στα 4,55 μ., είχε τρεις αποτυχημένες προσπάθειες στο 4,65 μ., αλλά αυτό δεν την εμπόδισε να κατακτήσει την κορυφή.

Μετά από την επιτυχία της στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Ρώμης, η Στεφανίδη χρησιμοποίησε την πλατφόρμα του Instagram για να μιλήσει ανοιχτά για τα αρνητικά σχόλια που δέχτηκε σχετικά με τη διατροφή της. Η ίδια έγραψε χαρακτηριστικά: «Αν αυτό το ζω εγώ μετά από ό,τι έχω πετύχει τα τελευταία 20 χρόνια, τι ζει το κάθε παιδί που περνάει εφηβεία;»

Η Στεφανίδη εξήγησε πως κατά τη διάρκεια του Πανελληνίου Πρωταθλήματος, δέχτηκε σχόλια από διάφορους άντρες για το τι και πόσο τρώει. Αν και προσπάθησε να διατηρήσει τον αυτοέλεγχό της, η κατάσταση ήταν ιδιαίτερα ενοχλητική: «Προσπάθησα να εξηγήσω πόσο ασέβεια είναι να λες σε μια ενήλικη γυναίκα αθλήτρια πόσο να φάει. Όχι, συγγνώμη. Σε μια γυναίκα. Όχι, πάλι συγνώμη. Σε έναν άνθρωπο οποιασδήποτε ηλικίας ή φύλου.»

Η αθλήτρια τόνισε ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στον ελληνικό κλασικό αθλητισμό όσον αφορά τη σωματική εικόνα των αθλητών. Συγκεκριμένα, ανέφερε πως πολλοί προπονητές κατηγορούν τα κιλά των αθλητών τους για την αποτυχία τους, αντί να αναγνωρίσουν τις δικές τους αδυναμίες στην προπόνηση. «Τι πρέπει να πετύχω σαν αθλήτρια για να μην έχω τον κάθε άσχετο να μου λέει τι και ποσό να τρώω; Να δείχνει μηδέν σεβασμό σε εμένα και στον προπονητή μου;», αναρωτιέται, και μαζί της κι εμείς.

Κι ακριβώς επειδή είναι αυτή η σπουδαία αθλήτρια που είναι, τόνισε ότι το ποστ αυτό το κάνει για τα νέα παιδιά και τους αθλητές που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν αυτές τις προκλήσεις. Αναφέρθηκε στα προσωπικά της βιώματα από την παιδική της ηλικία, όταν είχε πάρει κάποια κιλά και έφτασε σε σημείο βουλιμίας. Αυτές οι εμπειρίες ήταν που την οδήγησαν να σταματήσει τις προπονήσεις για έξι μήνες και να περάσει από σοβαρούς τραυματισμούς, όπως το 2019, όταν φοβήθηκε ότι δε θα αγωνιστεί ποτέ ξανά.

«Το πρόβλημα στον ελληνικό κλασικό αθλητισμό είναι αυτοί. Αυτοί που παραλίγο να καταστρέψουν τη δική μου καριέρα. Αυτοί που σίγουρα κατέστρεψαν την καριέρα πολλών αθλητών και αθλητριών των οποίων δυστυχώς τα ονόματα δε θα μάθουμε ποτέ», έγραψε με ειλικρίνεια.

Η Κατερίνα Στεφανίδη γεννήθηκε στις 4 Φεβρουαρίου 1990 και είναι Ελληνίδα πρωταθλήτρια του άλματος επί κοντώ, χρυσή Ολυμπιονίκης και παγκόσμια πρωταθλήτρια. Έχει συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 και του 2016, όπου το 2016 κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο με άλμα στα 4,85 μ. Έχει ρεκόρ 4,91 μέτρα στον ανοιχτό και 4,90 μέτρα στον κλειστό στίβο. Κι είναι τόσο μεγαλειώδης και τεράστια, που όσο κι αν προσπάθησαν, δεν κατάφεραν να την κρατήσουν πίσω. Κι όπως είπε και ο συναθλητής της, Εμμανουήλ Καραλής, πάμε για κάνα σουβλακι Κατερίνα!

 

Η ανάρτησή της ολόκληρη:

Γράφω αυτήν την ανάρτηση με την ελπίδα να βοηθήσω έναν άνθρωπο.

Το Σαββατοκύριακο κατά τη διάρκεια του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Στίβου είχα μερικούς διαφορετικούς άντρες (τυχαίο; Μάλλον όχι) να σχολιάζουν σε εμένα το τι και το πόσο τρώω.

Δεν είχα κάθε φορά εξίσου καλό αυτοέλεγχο αλλά την τελευταία κι ενώ έτρωγα βραδινό μετά τον αγώνα μου, με όσο αυτοέλεγχο μου είχε μείνει, προσπάθησα να εξηγήσω πόσο ασέβεια είναι να λες σε μια ενήλικη γυναίκα αθλήτρια πόσο να φάει. Όχι, συγγνώμη. Σε μια γυναίκα αθλήτρια. Όχι, πάλι συγνώμη. Σε μια γυναίκα. Όχι. Σε έναν άνθρωπο οποιασδήποτε ηλικίας ή φύλου.

Στον ελληνικό κλασικό αθλητισμό υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στο πως αντιμετωπίζεται η σωματική εικόνα ενός αθλητή. Επειδή κάποιοι προπονητές δεν ξέρουν να προπονήσουν τους αθλητές τους, όταν ο αθλητής δεν πάει καλά είναι εξαιτίας των κιλών του.

Τι πρέπει να πετύχω σαν αθλήτρια για να μην έχω τον κάθε άσχετο να μου λέει τι και ποσό να τρώω; Να δείχνει μηδέν σεβασμό σε εμένα και στον προπονητή μου;

Αν αυτό το ζω εγώ μετά από ότι έχω πετύχει τα τελευταία 20 χρόνια τι ζει το κάθε παιδί που περνάει εφηβεία; Ή η κάθε γυναίκα ή άντρας, αθλήτρια ή αθλητής που δεν τολμάει να αντιμιλήσει στον καθένα που δίνει την ανεπιθύμητη γνώμη του; Σκεφτομαι συχνά πως μπορώ να βοηθήσω αυτά τα παιδιά; Αυτούς τους ανθρώπους; Τι πρέπει να γίνει για μην επιτραπεί ποτέ ξανά σε κάποιους να πατήσουν το πόδι τους σε στάδιο; Καταγγελία; Μήνυση; Δεν ξέρω προσπαθώ να σκεφτώ. Αλλά περισσότερο προσπαθώ να μην σκεφτώ. Να μην σκεφτώ πόσα ταλαντούχα παιδιά σταμάτησαν τον αθλητισμό γιατί είχαν έναν τέτοιο προπονητή να τους λέει ότι δεν πετυχαίνουν τον στόχο τους γιατί ζυγίζουν 1 κιλό παραπάνω.

Νομίζετε ότι το πρόβλημα στον ελληνικό κλασικό αθλητισμό είναι οι εγκαταστάσεις; Κάνετε λάθος. Το πρόβλημα στον ελληνικό κλασικό αθλητισμό είναι αυτοί. Αυτοί που παραλίγο να καταστρέψουν τη δική μου καριέρα. Αυτοί που παραλίγο να καταστρέψουν την καριέρα του @manolo . Αυτοί που αντί να μάθουν από τις επιτυχίες μας συνεχίζουν τον χαβά τους. Το πρόβλημα στον ελληνικό αθλητισμό είναι αυτοί. Αυτοί που σίγουρα κατέστρεψαν την καριέρα πολλών αθλητών και αθλητριών των οποίων δυστυχώς τα ονόματα δεν θα μάθουμε ποτέ.