Εν όψει της προεκλογικής εκστρατείας στις Ηνωμένες Πολιτείες, η δικαστική μάχη που καλείται να δώσει ο Ντόναλντ Τραμπ έχει μονοπωλήσει παγκόσμιο δημοσιογραφικό ενδιαφέρον, κυρίως γιατί είναι η πρώτη φορά που πρώην Αμερικανός πρόεδρος εμπλέκεται σε δικαστική διαμάχη. Το γεγονός αυτό από μόνο του εγείρει ερωτήματα για το μέλλον των εκλογών και τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει η υπόθεση για τον πρώην πλανητάρχη ως προς την αναμέτρηση του με τον Τζο Μπάιντεν.

Η δίκη ξεκινά σήμετα, στο δικαστήριο του Μανχάταν με την υπόθεση των πληρωμών σχετικά με την εξαγορά σιωπής της πρώην πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς, λίγες μόλις ημέρες πριν από τις εκλογές του 2016, όπου ο Τραμπ είχε εκλεγεί ως ο 45ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών. Ένα θέμα “καυτή πατάτα” θα έλεγε κανείς, πόσω μάλλον όταν κινδυνεύει να επισκιάσει το μέλλον ενός φιλόδοξου πολιτικού, που επιδιώκει ξανά να βρεθεί στο τιμόνι των Ηνωμένων Πολιτειών, φέρνοντας στην κορυφή το κόμμα των Ρεπουμπλικάνων. Μπορεί η υποψηφιότητά του να διατηρείται για τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου, ωστόσο η υπόθεση της Ντάνιελς χαρακτηρίζεται “εύθραστη”.

Εφόσον πρόκειται για την μοναδική δικαστική διαμάχη που ο Τραμπ θα πρέπει να δώσει πριν τις εκλογές, είναι εύλογο το ερώτημα για τον τρόπο με τον οποίο θα τον επηρεάσει το αποτέλεσμα. Ο ίδιος δήλωσε: “οι εχθροί μας θέλουν να μου στερήσουν την ελευθερία μου επειδή δε θα τους αφήσω ποτέ, ποτέ να πάρουν τη δική σας”. Επιβεβαιώνοντας πως θα καταθέσει στη δίκη, αναμένονται και πολύκροτες δηλώσεις υπέρ ή κατά του πρώην πλανητάρχη. Εντός της αίθουσας του δικαστηρίου θα παρευρίσκονται σίγουρα 100 κάτοικοι του Μανχάταν, ενώ οι δώδεκα ένορκοι είναι αυτοί που θα επιλεγούν πρώτοι, με αρμοδιότητα τους να ανακηρύξουν τον Τραμπ ένοχο ή αθώο.

Μεταξύ άλλων ο Τραμπ κατηγορείται και για βαρύτερες υποθέσεις, όπως η πλαστογράφηση λογιστικών εγγράφων της Trump Organizations, ωστόσο αυτή τη φορά το δικαστικό αποτέλεσμα αναμένεται να επηρεάσει και το πόρισμα των εκλογών, σε κλίμα αναβρασμού για τα πολιτικά γεγονότα της χώρας. Αν το δικαστήριο τον αθωώσει, θα έχουμε να λέμε για μια δίκη που λειτούργησε ως ασπίδα για την εκστρατεία του Τραμπ. Αν πάλι τον καταδικάσει, ο άλλοτε ισχυρός πολιτικός θα κινδυνεύσει με ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών. Τα άκρα άλλωστε είναι -και για- την πολιτική.