Kι επειδή δεν έφταναν όλα όσα πέρασε η έρμη αυτή πόλη με τις καταιγίδες και τις πλημμύρες, ούτε το γεγονός ότι κάθε καλοκαίρι γίνεται τηγάνι στη φωτιά από τη ζέστη, η Λάρισα βρίσκεται και πάλι αντιμέτωπη με μια πρωτοφανή εισβολή ιπτάμενων κατσαρίδων, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στους κατοίκους της περιοχής. Οι πολίτες, απεγνωσμένοι να κρατήσουν τα αξιαγάπητα αυτά έντομα έξω από τα σπίτια τους, επιστρατεύουν κάθε δυνατό μέσο και το καταγράφουν σε βίντεο, θέλοντας να δώσουν μια κωμική διάσταση στα πράγματα- τι να κάνουν κι αυτοί. Η κατάσταση αυτή, μάλιστα, επαναλαμβάνεται για δεύτερη φορά μετά από παρόμοιο πρόβλημα που σημειώθηκε τον Ιούνιο.

 

 

Για να προστατευτούν από τις κατσαρίδες, οι κάτοικοι καταφεύγουν στο γνωστό «κάνε ό,τι καταλαβαίνεις»: Σφραγίζουν πιθανά σημεία εισόδου των εντόμων, όπως τα σιφόνια σε νεροχύτες, νιπτήρες και ντουσιέρες, χρησιμοποιώντας αυτοκόλλητη ταινία ή άλλα μέσα που κυκλοφορούν στο εμπόριο, ενώ το αεροζόλ είναι κυριολεκτικά σε έλλειψη στα μάρκετ. Παρά τις προσπάθειες αυτές, οι κατσαρίδες συνεχίζουν να βολτάρουν σαν κυρίες στο κέντρο της πόλης- και ποιος θα τους εμποδίσει άλλωστε.

Μετά από συνεχόμενες ημέρες πολύ υψηλών θερμοκρασιών, μάλιστα, η κατάσταση έχει γίνει ανεξέλεγκτη. Χαρακτηριστικό είναι το βίντεο που ανήρτησε στο διαδίκτυο ένας κάτοικος, όπου φαίνεται ξεκάθαρα η αφόρητη κατάσταση σε ένα πάρκο της πόλης. Το πρόβλημα δεν περιορίζεται μόνο στο κέντρο της Λάρισας, αλλά έχει επεκταθεί και σε άλλες περιοχές, καθιστώντας την κατάσταση ακόμη πιο δύσκολη. Οι κατσαρίδες που έχουν κατακλύσει την πόλη είναι του είδους “Periplaneta americana”, το μεγαλύτερο είδος κατσαρίδας που εντοπίζεται στη χώρα μας, γιατί δε θα πήγαινε ό,τι κι ό,τι στη Λάρισα! Με τα κόκκινα φτερά τους και το μεγάλο μέγεθός τους, έχουν κερδίσει το προσωνύμιο «νατοϊκές» ή «κατσαρίδες-Σβαρτζενέγκερ» από τους κατοίκους. Το είδος τους γεννήθηκε στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή, ακμάζοντας στα υγρά και τροπικά κλίματα. Θεωρείται ότι έφτασαν στην Αμερική τον 17ο αιώνα μέσω των δουλεμπορικών πλοίων που μετέφεραν αιχμαλώτους Αφρικανούς για να τους πουλήσουν ως σκλάβους. Σήμερα, είναι ένας από τους πιο διαδεδομένους ανεπιθύμητους επισκέπτες του πλανήτη και πλέον, και της Λάρισας.

Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Λάρισας (ΔΕΥΑΛ), που είναι υπεύθυνη για τους ψεκασμούς, εξηγεί ότι οι συγκεκριμένες κατσαρίδες εμφανίστηκαν πρόωρα φέτος στη Λάρισα. Οι λόγοι είναι ο ήπιος χειμώνας, η πρόωρη άφιξη των υψηλών θερμοκρασιών και η αυξημένη υγρασία. Η συνδυασμένη δράση αυτών των παραγόντων δημιούργησε ιδανικές συνθήκες για την εξάπλωση των κατσαρίδων, χαρίζοντας σε κάθε σπίτι της πόλης κι από έναν (τουλάχιστον) νέο συγκάτοικο.

Η δημοτική αρχή καλεί τους πολίτες να συνεχίσουν τις προληπτικές ενέργειες και υποσχέθηκε ότι θα εντατικοποιήσει τις προσπάθειες καταπολέμησης των εντόμων, ελπίζοντας να περιορίσει το πρόβλημα το συντομότερο δυνατό. Κι άλλο κακό να μη μα βρει, θα πούμε εμείς.