Είναι τόσες οι φορές που έχουμε ακούσει κάποιο διάσημο -ή μη- πρόσωπο της μόδας, που μας εξηγεί τι μας επιτρέπει και τι όχι να φοράμε, που θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι υπερ-αρκετές. Ωστόσο, κάθε τρεις και δύο, μια νέα πληροφορία πετάγεται σαν κοτρόνα από το στόμα κάποιου σχεδιαστή, κάποιου στυλίστα, κάποιου μονδέλου βρε αδερφέ, στο κεφάλι μας, για να μας πει «ποια είσαι εσύ κυρά μου που θα φορέσεις ό,τι γουστάρεις;».

Αυτή τη φορά ο περιορισμός αφορά στην ηλικία και ήρθε διά στόματος Μάκη Τσέλιου. Μας ενημέρωσε λοιπόν, σε απάντηση δημοσιογράφου που του πήρε συνέντευξη για λογαριασμό της εκπομπής της Ελένης Μενεγάκη, πως η μόδα δεν έχει μεν ηλικία, αλλά έχει μέτρο, άρα έχει και λίγο ηλικία: «Η μόδα δεν έχει ηλικία, αλλά έχει μέτρο. Δεν είναι σωστή η εικόνα μίας κυρίας μεγάλης σε ηλικία να φοράει μίνι ή να αφήνει γυμνά πολλά μέρη του σώματός της. Βλέπουμε κυρίες που είναι γυμνές σε πολλά μέρη. Πρέπει να φορέσουν ένα μανίκι, ένα πιο μακρύ φόρεμα», δήλωσε, εκφράζοντας την άποψή του για το πώς πρέπει να ντύνονται οι γυναίκες ανάλογα με το τι λέει πάνω η ταυτότητά τους.

  

Κι έχει δίκιο. Πού πας μαντάμ αν είσαι πάνω από 40-50 (υποθέτουμε γιατί δε μας το διευκρίνισε) χρονών με το σορτς; Τι μας νοιάζει που έξω έχει 40 βαθμούς Ιούνιο μήνα και θα πάθεις θερμοπληξία; Τι μας νοιάζει αν εσύ αισθάνεσαι άνετα και σέξι μέσα στο κοντό σου φόρεμα, αν έχεις καεί στα πόδια στο γυμναστήριο και γουστάρεις να τα δείξεις, αν δεν έχεις πατήσει πόδι στη ζωή σου σε γυμναστήριο και γουστάρεις να τα δείξεις; Ο κος Μάκης Τσέλιος δε θέλει να βλέπει το στέρνο σου, τα χέρια σου και τα γαμπάκια σου. Άρα; Κρύψου, για να μη σ’ ανακαλύψει, που λέει και η Νατάσα.

Είναι φοβερά κουραστικό αυτό το φαινόμενο ανδρών της μόδας, που ενημερώνουν το γυναικείο κοινό (που τους έχει χαρίσει τα όμορφα λεφτά του) πότε και γιατί μπορούν να φορέσουν κάτι. Ο ηλικιακός ρατσισμός, αυτός του κοντού μήκους φορέματος, του τιραντακίου και του μπικίνι, είναι τόσο last year που δεν αντέχεται πια. Και δεν είναι μόνο ζήτημα του εν λόγω κυρίου, αλλά και της δημοσιογράφου που ακούει αυτό το ανόητο αφήγημα και δεν παρεμβαίνει να ζητήσει διευκρινήσεις, ή να προσπαθήσει έστω να τον κάνει να το μαζέψει, όπως και όλης της κοινωνίας που το δέχεται ως κανόνα. Μωρέ τι μας λέτε;

Για να τελειώνουμε, κουμάντο στα σώματά σας. Δε μας ενδιαφέρει πόσο διάσημοι είστε, δε μας ενδιαφέρει αν είστε σημαντικά πρόσωπα της μόδας, αν ξέρετε από στάιλινγκ. Η μόδα υπάρχει για να κάνει τους ανθρώπους χαρούμενους, να τους βοηθάει να δροσίζονται ή να ζεσταίνονται, να είναι λειτουργική κι ενδιαφέρουσα γι’ αυτόν που φοράει το ρούχο, όχι για σένα που θα το κρίνεις. Αν θέλει θα φοράει τις πούλιες της Βανδή, αν θέλει θα φοράει το βαθύ V του Κοκλώνη, αν θέλει θα φοράει τα σαλβάρια του Ευθυμιάδη ή τα σακάκια της Άντζελας. Δε σ’ αρέσει; ΜΗΝ ΤΟ ΒΑΛΕΙΣ.

ΥΓ: «Η υψηλή ραπτική αντιμετωπίζει πρόβλημα», είπε κάποια στιγμή, κατά τη διάρκεια της κουβέντας ο κος Τσέλιος. Μάκη, μάντεψε γιατί ρε φίλε. Μάντεψε γιατί.

 

Πηγή φωτογραφίας: LiFO

Συντάκτης: Γιοβάννα Κοντονικολάου