Σοκαριστικό έγκλημα με θύμα γυναίκα σημειώθηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης στο Μενίδι. Μια 40χρονη υπήκοος Αλβανίας βρέθηκε νεκρή στη συμβολή των οδών Πάρνηθος και Αριστοτέλους, με μαχαίρι καρφωμένο στην κοιλιακή χώρα. Φερόμενος ως δράστης είναι ο εν διαστάσει σύζυγός της, ο οποίος κινήθηκε εναντίον της γύρω στης πέντε το πρωί, όπως αναφέρουν οι πηγές.

Η άτυχη γυναίκα εντοπίστηκε από κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι ειδοποίησαν τις αρχές. Αστυνομικοί της Ασφάλειας Αττικής που έφτασαν στο σημείο τη βρήκαν να κείτεται στον δρόμο, μέσα στο αίμα. Ο χώρος αποκλείστηκε άμεσα, ενώ ιατροδικαστής έσπευσε για να διαπιστώσει τα ακριβή αίτια θανάτου. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Mega, το σώμα της γυναίκες βρίσκεται ακόμη στο ίδιο σημείο, όσο οι έρευνες είναι εν εξελίξει.

Λύπη προκαλεί και το γεγονός πως σύμφωνα με πληροφορίες από την ΕΡΤ, η 40χρονη είχε κάνει δύο καταγγελίες για ενδοοικογενειακή βία από τον εν διαστάσει σύζυγό της, ηλικίας 50 ετών. Η πρώτη καταγγελία έγινε τον Σεπτέμβριο του 2022, ενώ η δεύτερη το Μεγάλο Σάββατο,ενώ το prwtothema.gr αναφέρει και μία τρίτη η οποία έγινε στις 3 Απριλίου 2013 με τη γυναίκα να υποβάλει έγκληση κατά του πρώην συντρόφου της για παράβαση της νομοθεσίας περί ενδοοικογενειακής βίας. Η ΕΛΑΣ, μάλιστα, της είχε χορηγήσει panic button, αλλά δεν είναι γνωστό αν το χρησιμοποίησε. Επίσης, της προτάθηκε να μεταφερθεί σε δομή φιλοξενίας, πρόταση που η ίδια αρνήθηκε.

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του εν διαστάσει συζύγου της, ο οποίος αναμένεται να οδηγηθεί στον εισαγγελέα για να ασκηθούν οι ανάλογες κατηγορίες.

  

Το τραγικό αυτό περιστατικό έρχεται να προστεθεί στη μακρά λίστα γυναικοκτονιών στην Ελλάδα, θέτοντας για άλλη μια φορά στο προσκήνιο το ζήτημα της ενδοοικογενειακής βίας και της άμεσης ανάγκης για αποτελεσματικές λύσεις. Η γυναικοκτονία στο Μενίδι έρχεται να προστεθεί σε μια μακρά λίστα γυναικοκτονιών στην Ελλάδα, με 13 γυναικοκτονίες να έχουν καταγραφεί μόνο το 2024. Κάθε 2,5 μέρες μια γυναίκα πέφτει θύμα γυναικοκτονίας στη χώρα μας, οπότε δε θα ήταν υπερβολή να πούμε πως αποτελεί πλέον μια ζοφερή κανονικότητα, με 1 στις 3 γυναίκες να έχει βιώσει σωματική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της. Οι γυναικοκτονίες, σαφώς, δεν είναι μεμονωμένα περιστατικά, αλλά η κορυφή ενός βουνού έμφυλης βίας που κρατά τις ρίζες του σφιχτά δεμένες στηνπατριαρχία.

Ας στηρίξουμε τις οργανώσεις που αγωνίζονται ενάντια στην ενδοοικογενειακή βία και την πατριαρχία. Ας μιλήσουμε ανοιχτά για το πρόβλημα και ας ενθαρρύνουμε τα θύματα να αναζητήσουν βοήθεια, κι όταν το κάνουν, ας είμαστε επιτέλους σε θέση να τα στηρίξουμε έμπρακτα. Ας δημιουργήσουμε μια κοινωνία όπου η βία κατά των γυναικών δε θα έχει θέση, ξεκινώντας από το πραγματικά πολύ απλό. Από το να πιστέψουμε το θύμα. Γιατί ίσως να μην υπάρξει δεύτερη ευκαιρία.

Εάν εσείς ή κάποιος γνωστός σας βιώνει ενδοοικογενειακή βία, μπορείτε να απευθυνθείτε στους ακόλουθους φορείς:

  • Γραμμή Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας: 150
  • Κέντρο Γυναικών Δήμου Αθηναίων: 210 3305300
  • Κέντρο Γυναικών Δήμου Θεσσαλονίκης: 2310 838833
  • Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αποκατάστασης Ατόμων με Αναπηρία (ΕΚΚΑ): 1800 888800
  • Ισορροπία: 210 7609190