Τσακωνόμαστε, γίνεται χαμός και μετά πρέπει να κοιμηθούμε στο ίδιο κρεβάτι. Κάθε μέρα κοιμόμαστε στο ίδιο εκείνο κρεβάτι είτε έχουμε μαλώσει είτε αγαπιόμαστε. Αλλά μήπως τελικά αυτό δεν είναι και τόσο καλό για τη σχέση; Μήπως θα ήταν καλύτερο να παίρνουμε ένα time out ο ένας από τον άλλον, μετά από έναν έντονο καβγά;

Η αλήθεια είναι πως πρέπει να δίνουμε στον εαυτό μας αλλά και στο ταίρι μας, χώρο και χρόνο να αναπνεύσει, να ηρεμήσει χωρίς την παρουσία του άλλου τριγύρω, που μόλις πριν λίγο μας δημιούργησε τόση ένταση. Δεν είναι θέμα τιμωρίας, αλλά αποστασιοποίησης, η οποία θα βοηθήσει να ηρεμήσουν τα πνεύματα και να σκεφτούμε με ψυχραιμία. Κι αν δεν πιστεύετε εμάς, υπάρχουν κι έρευνες που αποδεικνύουν πόσο ευεργετικό είναι για τα ζευγάρια να κοιμούνται χωριστά αφού τσακώνονται.

Πιο συγκεκριμένα, η έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία «The sleep foundation» έδειξε πως το 52% των ενηλίκων που δεν κοιμήθηκαν δίπλα στους συντρόφους τους είχαν καλύτερη ποιότητα ύπνου και κοιμήθηκαν 37 λεπτά παραπάνω κάθε νύχτα. Όσα ζευγάρια κοιμήθηκαν χωριστά ανέφεραν πως κοιμήθηκαν καλύτερα χωρίς τους συντρόφους τους, αλλά ένιωσαν πως τους έλειψαν πολύ κι ανυπομονούσαν να ξανακοιμηθούν μαζί τους.

Όμως υπάρχει μια μικρή, ας πούμε, παγίδα. Το να κοιμόμαστε ξεχωριστά από τους συντρόφους μας μπορεί να είναι κι ένδειξη τεράστιας έλλειψης επικοινωνίας και σε αυτήν την περίπτωση τα πράγματα δεν είναι και τόσο καλά, καθώς σημαίνει πως αφήνουμε πράγματα άλυτα μεταξύ μας. Κι αυτός είναι κι ο λόγος που πολλοί ειδικοί δεν το προτίνουν ούτε ως προσωρινή ούτε ως μόνιμη λύση στα ζευγάρια.

Προφανώς αν κάτι τέτοιο προκύψει δε σημαίνει κι αυτόματα πως η σχέση θα τελειώσει κι όλα θα πάνε στραβά, αλλά το καλύτερο θα ήταν ακόμα μέσα και σε έναν καβγά να υπάρξει σωστή επικοινωνία. Δηλαδή, να ξεκαθαρίσουμε στον άνθρωπό μας ότι χρειαζόμαστε λίγο χώρο και χρόνο να ηρεμήσουμε και να σκεφτούμε και πως θα συζητήσουμε ξανά το θέμα σε μία, δυο ή δέκα μέρες. Το βασικό συστατικό είναι πάντα η επικοινωνία και σε αυτήν την περίπτωση είναι σίγουρο πως κι οι δυο πλευρές θα συμφωνήσουν πως χρειάζονται μια μικρή αποστασιοποίηση, ειδικά αν ο καβγάς ήταν έντονος ή πολύ πρόσφατος.

Έπειτα, αν δεν κοιμόμαστε σωστά, αυτό οδηγεί συνήθως σε περισσότερους τσακωμούς. Έρευνα που έγινε το 2017 από το University Wexner Medical Center της πολιτείας του Ohio έδειξε πως οι άνθρωποι που κοιμούνται λιγότεροι είναι περισσότερο ευάλωτοι στο στρες, ενώ τα ζευγάρια που κοιμόντουσαν λιγότερο από επτά ώρες κάθε νύχτα είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες να τσακώνονται συχνά για μικροπράγματα και να ξεσπάνε στους συντρόφους τους.

Στο σημείο αυτό να πούμε όμως, πως όλοι οι άνθρωποι κι όλες οι σχέσεις δεν είναι ίδιες και κάτι που δουλεύει καλά για ένα ζευγάρι, μπορεί να είναι καταστροφικό για κάποιο άλλο. Αν το δούμε από επιστημονικής άποψης, το να κοιμόμαστε μόνοι είναι ανακουφιστικό, γιατί δεν ανησυχούμε για το άτομο δίπλα μας, δεν περιοριζόμαστε στις κινήσεις του σώματός μας, οπότε αυτόματα η ποιότητα του ύπνου μας καλυτερεύει. Βέβαια, αυτό δε σημαίνει πως ο δεσμός μας με τον άλλον άνθρωπο θα καλυτερεύσει το ίδιο ως δια μαγείας. Εκεί, μπαίνουν στη μέση η επικοινωνία, η κατανόηση, ακόμη και τα όρια που έχουμε θέσει στη σχέση μας. Κι αν όλα αυτά δυσλειτουργούν, τότε αναπόφευκτα θα δυσλειτουργήσει και το μεταξύ μας.