Σε ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της διαφορετικότητας και της κατάρριψης των παραδοσιακών προτύπων ομορφιάς, η Apameh S., μια 39χρονη αρχιτέκτονας ιρανικής καταγωγής, ανακηρύχθηκε “Μις Γερμανία 2024”. Αυτή η νίκη δεν είναι απλώς ένας προσωπικός θρίαμβος για την Apameh, αλλά συμβολίζει και κι αυτή την πολύ χρήσιμη στροφή της ομορφιάς προς τη μοναδικότητα και τη φυσικότητα, διευρύνοντας τις αντιλήψεις για το τι εστί beauty σε παγκόσμια κλίμακα.

Άλλωστε, τα καλλιστεία, που ιστορικά έχουν επικριθεί για τη στενή εστίασή τους στη φυσική εμφάνιση, έχουν εξελιχθεί ώστε να προβάλλουν τις υπερασπιστικές θέσεις, τις δεξιότητες και την κοινωνική συνεισφορά των διαγωνιζομένων τους. Μυαλό, προσωπικότητα, μοναδική ομορφιά, αυτά είναι που συμπεριλαμβάνονται στη νίκη της Apameh, που είναι έτοιμη να εμπνεύσει και στο πρόσωπό της βλέπουν πολλά σγουρομάλλικα χαμογελαστά κορίτσια τον εαυτό τους.

Το ταξίδι της Apameh προς το στέμμα δεν ήταν ένα συνηθισμένο κατόρθωμα,βέβαια. Επικρατώντας έναντι οκτώ άλλων διαγωνιζομένων σε έναν διαγωνισμό στον οποίο υποβλήθηκαν περίπου 15.000 αιτήσεις, η νίκη της στο Europa Park ήταν σημαντική. Με επίκεντρο την υποστήριξη νέων γυναικών με μεταναστευτικό υπόβαθρο, η Apameh στοχεύει να αξιοποιήσει τον τίτλο της για να υπερασπιστεί τις μη προνομιούχες και καταπιεσμένες γυναίκες, ιδίως εκείνες από το Ιράν. Η αφοσίωσή της στα δικαιώματα και την ενδυνάμωση των γυναικών μέσω του δικτύου Shirzan Lion Woman είναι ενδεικτική της μετατόπισης των προτεραιοτήτων των καλλιστείων προς τη συμβολή των διαγωνιζομένων πέρα από την εμφάνιση, στο έργο, ως η άλλη όψη του influencing. Η απουσία ηλικιακού ορίου αυτή τη σεζόν, επίσης, επέτρεψε τη συμμετοχή της Apameh στα 39 της χρόνια, κι υπογραμμίζει στην πράξη το «η ομορφιά δεν έχει ηλικία».

Η ιρανική της κληρονομιά και το επαγγελματικό της υπόβαθρο ως αρχιτέκτονας προσθέτουν στρώματα στην ταυτότητά της, αμφισβητώντας τα παραδοσιακά στερεότυπα περί της βασίλισσας ομορφιάς. Είναι μια νίκη που εμπνέει, όχι μόνο γυναίκες με παρόμοιο υπόβαθρο, αλλά όλους όσοι φιλοδοξούν να επαναπροσδιορίσουν τους κανόνες και να σπάσουν τα όρια. Η εξέλιξη των καλλιστείων ομορφιάς ώστε να επικεντρωθεί στο τι πρεσβεύει κανείς και τι υποστηρίζει, χτίζει σταδιακά ένα υγιές περιβάλλον όπου η ομορφιά γιορτάζεται σε όλες τις διαφορετικές μορφές της και όπου η ιστορία και το όραμα κάθε γυναίκας μπορεί να βρει φωνή.

Με το στέμμα να έχει πλέον τοποθετηθεί στο κεφάλι της, η Apameh S. πρόκειται να ξεκινήσει τη μονοετή βασιλεία της ως Μις Γερμανία 2024 κι η ατζέντα της είναι γεμάτη με ιδέες που έχουν στόχο την ενδυνάμωση των γυναικών και των κοριτσιών από περιθωριοποιημένες κοινότητες. Η νίκη της, αν και αποτελεί προσωπικό επίτευγμα, φέρει μαζί της το βάρος των προσδοκιών για τη βιομηχανία της ομορφιάς που είχε απογοητεύσει πολλούς κι αρκετά. Καθώς η κοινωνία παλεύει με θέματα εκπροσώπησης και συμμετοχικότητας, η ιστορία της Apameh χρησιμεύει ως μια ισχυρή υπενθύμιση της σημασίας της διαφορετικότητας, όχι μόνο στη σκηνή ενός διαγωνισμού ομορφιάς, αλλά σε όλους τους τομείς της ζωής.

Κι αν κάποιος έχει αμφιβολία για το αν άξιζε τη νίκη αυτή, τότε ίσως θα χρειαστεί αρκετά άμεσα να επαναξιολογήσει τι σημαίνει γι’ αυτόν η ομορφιά κι από πού τελικά πηγάζει.