Στην πορεία προς την αποτελεσματική ορατότητα και το πρακτικά εφαρμοσμένο inclusivity, αυτή η στιγμή αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός, στην υιοθέτηση της διαφορετικότητας και δεν είναι μόνο εντός της βιομηχανίας των καλλιστείων. Είναι πραγματικά πρωτοποριακό για την Πορτογαλία το γεγονός ότι η Μαρίνα Ματσέτε έσπασε το φράγμα αυτό, καθώς έγινε η πρώτη τρανσέξουαλ γυναίκα που στέφθηκε Μις Πορτογαλία στον εθνικό διαγωνισμό ομορφιάς.

Πρόκειται για μια 28χρονη τρανς γυναίκα, που κέρδισε τα καλλιστεία Μις Πορτογαλία στην Εβόρα και τώρα θα διαγωνιστεί με μια άλλη τρανς γυναίκα για τον τίτλο της Μις Υφήλιος, που θα διεξαχθεί στο Ελ Σαλβαδόρ τον Νοέμβριο. Κι όντως, αν και είναι η πρώτη φορά στην Πορτογαλία που μια τρανς γυναίκα κερδίζει τον τίτλο, δεν είναι η πρώτη φορά που μια τρανς γυναίκα διαγωνίζεται σε διαγωνισμό ομορφιάς, αφού η Machete είχε κερδίσει στο παρελθόν τον τίτλο “Miss Palmela”.

 

 

Η νικήτρια δεν κατάφερε να θαμπώσει την κριτική επιτροπή μόνο με την ομορφιά της, αλλά και με την ευγλωττία της και την ικανότητά της να επικοινωνεί με τους θεατές και τα μέλη της κριτικής επιτροπής. Μόλις στέφθηκε, δήλωσε ότι ήταν περήφανη που είναι η πρώτη τρανς γυναίκα που διαγωνίσθηκε για τον τίτλο της Μις Πορτογαλία, αλλά ανέφερε και το ορόσημο που αποτελεί η στιγμή αυτή.

Με καθημερινή εργασία ως αεροσυνοδός, η κ. Machete κέρδισε τον τελευταίο της τίτλο στην Borba κι έγραψε μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σε τρεις γλώσσες πριν από την επιτυχία της: “Είμαι περήφανη που είμαι η πρώτη τρανς γυναίκα που διεκδικεί τον τίτλο της Μις Υφήλιος Πορτογαλία. Για χρόνια δεν ήταν δυνατό για μένα να συμμετάσχω και σήμερα είμαι περήφανη που είμαι μέρος αυτής της απίστευτης ομάδας φιναλίστ.”

 

 

Το επίτευγμα της Μαρίνας σηματοδοτεί ένα βήμα προς την κατεύθυνση της συμμετοχικότητας και της πολυμορφίας σε έναν κλάδο που διατηρεί παραδόσεις αιώνων που δεν εκφράζουν τεράστιο πλήθος γυναικών αλλά και παντός είδους θηλυκοτήτων. Η ίδια επίσης σχολίασε πως: «Στη χώρα μου, πάντα βλέπαμε τα καλλιστεία ως σύμβολο της χάρης και της ομορφιάς στον πολιτισμό μας. Αλλά τώρα, είναι επίσης ένα σύμβολο αποδοχής και προόδου.»

Οι αντιδράσεις ήρθαν γρήγορα από τον βουλευτή του Chega, Rui Paulo Sousa, ο οποίος έγραψε μέσω Facebook: “Είναι αναμφίβολα μια θλιβερή μέρα για όλες εκείνες τις νεαρές γυναίκες που ονειρεύονται να γίνουν Μις (Πορτογαλία) μια μέρα.” Τα σχόλιά του προκάλεσαν έναν χείμαρρο δίκαιης αγανάκτησης για τρανσφοβία κι ομοφοβία, αλλά ακολουθήθηκαν κι από πολλούς που φάνηκε να συμφωνούν μαζί του.

Για την ιστορία, να πούμε ότι τον Ιούλιο, η 22χρονη Ολλανδή Rikkie Kolle έγινε η πρώτη τρανς γυναίκα που κέρδισε τον τίτλο της Μις Ολλανδία. Τόσο η Machete όσο και η Kolle ακολουθούν τώρα τα βήματα της Ισπανίδας Angela Ponce, η οποία έγινε η πρώτη τρανς υποψήφια για τον τίτλο της Μις Υφήλιος το 2018.

Από τώρα και στο εξής, η νίκη αυτή σηματοδοτεί ένα σημείο καμπής σε αυτού του είδους τους διαγωνισμούς, που, αφού υπάρχει η διάθεση να συνεχιστούν, τότε πρέπει τουλάχιστον να εκπροσωπούν την εποχή τους. Η Μαρίνα νίκησε 16 συμμετέχουσες και η εικόνα της στη χώρα και στον κόσμο πρόκειται να ανοίξει ένα νέο βήμα για την κοινότητα των τρανσέξουαλ στον χώρο της ομορφιάς.

Η Μις Υφήλιος 2023 έχει ήδη επιβεβαιώσει 79 συμμετοχές και θα πραγματοποιηθεί στις 18 Νοεμβρίου 2023 στο Ελ Σαλβαδόρ. Ο φετινός διαγωνισμός υπόσχεται να είναι κάτι περισσότερο από ένας διαγωνισμός ομορφιάς, καθώς η διαφορετικότητα και η ένταξη θα είναι πιο εμφανείς από ποτέ.