Καθόλου ευχάριστα είναι τα νέα που αποκαλύπτει η πρόσφατη έκθεση του IQAir σχετικά με την ποιότητα του αέρα σε παγκόσμιο επίπεδο για το 2023. Η έκθεση, η οποία δημοσιεύθηκε σήμερα (19/3), αναδεικνύει το γεγονός ότι μόνο επτά χώρες παρέμειναν πιστές στην ετήσια κατευθυντήρια γραμμή για τα αιωρούμενα σωματίδια (PM2.5) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Που σημαίνει πως ο αέρας που αναπνέουμε, γίνεται όλο και πιο βρώμικος, όλο και πιο γρήγορα.

Οι επτά αυτές χώρες που κατάφεραν να διατηρήσουν υψηλά επίπεδα ποιότητας αέρα είναι η Αυστραλία, η Εσθονία, η Φινλανδία, η Γρενάδα, η Ισλανδία, ο Μαυρίκιος και η Νέα Ζηλανδία. Στο άλλο άκρο του φάσματος, βρίσκονται οι πέντε πιο μολυσμένες χώρες το 2023, όπως αναφέρει η έκθεση του IQAir:

1. Μπαγκλαντές: Με μέση συγκέντρωση αιωρούμενων σωματιδίων PM2.5 στα 79,9 μg/m3, που είναι 15 φορές υψηλότερη από την ετήσια κατευθυντήρια γραμμή του ΠΟΥ.

2. Πακιστάν: Με μέση συγκέντρωση αιωρούμενων σωματιδίων PM2.5 στα 73,7 μg/m3, που είναι 14 φορές υψηλότερη από την ετήσια κατευθυντήρια γραμμή του ΠΟΥ.

3. Ινδία: Με μέση συγκέντρωση αιωρούμενων σωματιδίων PM2.5 στα 54,4 μg/m3, που είναι 10 φορές υψηλότερη από την ετήσια κατευθυντήρια γραμμή του ΠΟΥ.

4. Τατζικιστάν: Με μέση συγκέντρωση αιωρούμενων σωματιδίων PM2.5 στα 49,0 μg/m3, που είναι 9 φορές υψηλότερη από την ετήσια κατευθυντήρια γραμμή του ΠΟΥ.

5. Μπουρκίνα Φάσο: Με μέση συγκέντρωση αιωρούμενων σωματιδίων PM2.5 στα 46,6 μg/m3, που είναι 9 φορές υψηλότερη από την ετήσια κατευθυντήρια γραμμή του ΠΟΥ.

 

 

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα την Αθήνα, οι μετρήσεις καταγράφουν σε όλες τις περιοχές ποσοστά επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία, όπως και σε αρκετές περιοχές της Θεσσαλονίκης, το Αγρίνιο, αλλά και η Ξάνθη. Συγκεκριμένα, η Αθήνα καταγράφει ποσοστά που αποτελούν απειλή για την υγεία, με την περιοχή του Ίλιον να ξεχωρίζει με συγκεντρώσεις αιωρουμένων σωματιδίων PM2.5 στα 21,9 μg/m3, στη Θεσσαλονίκη, η περιοχή της Βασιλικής καταγράφει τιμές που ανέρχονται στα 20,6 μg/m3, ενώ το Αγρίνιο παρουσιάζει αυξημένες συγκεντρώσεις με 17,9 μg/m3.

 

 

Πέραν των συνόρων, η ιστορία επαναλαμβάνεται με παρόμοια στατιστικά. Το Begusarai της Ινδίας καταγράφει την υψηλότερη μόλυνση με PM2.5, ενώ η πιο μολυσμένη μεγάλη πόλη των ΗΠΑ είναι το Κολόμπους του Οχάιο. Αντίθετα, το Λας Βέγκας της Νεβάδα ξεχωρίζει για την καθαρή του ατμόσφαιρα.

Παράλληλα, σύμφωνα με τα δεδομένα του IQAir, σε σχέση με την καλύτερη ποιότητα αέρα στη χώρα μας, νικήτρια βγήκε η περιοχή «Άγιος Παύλος» της Κεντρικής Μακεδονίας, ενδεχομένως και λόγω της πολύ κοντινής του απόστασης στο Σέιχ Σου, που σίγουρα αποτελεί μια ευχάριστη έκπληξη και μια ανάσα απαραίτητη.

poiothta aera, IQAir

 

 

Συνολικά, το 92,5% των χωρών και περιοχών που εξετάστηκαν υπερέβησαν την ετήσια κατευθυντήρια τιμή των αιωρούμενων σωματιδίων PM2.5 του ΠΟΥ των 5 μg/m3. Σε σχέση με τη σοβαρότητα που μπορεί να έχει η ατμοσφαιρική ρύπανση, δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς πως μαζί με το νερό, συνιστούν τη μεγαλύτερη περιβαλλοντική απειλή για την ανθρώπινη υγεία, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), προκαλώντας περίπου επτά εκατομμύρια πρόωρους θανάτους παγκοσμίως κάθε χρόνο. Επομένως, το γεγονός πως οι περισσότερες πόλεις, στις οποίες συγκεντρώνει δεδομένα η έρευνα, υπερβαίνουν τα επιτρεπτά όρια του ΠΟΥ είναι ένα πολύ τρομακτικό σενάριο που έρχεται να γίνει πραγματικότητα.

Πηγή φωτοφγραφιών CNN