Όλοι θυμόμαστε εκείνη τη θεία που μας κακομάθαινε με γλυκά, μας έλεγε τα καλύτερα παραμύθια και ήταν πάντα εκεί για να μας ακούσει. Εκείνη που αργότερα μας έδωσε τις καλύτερες συμβουλές για τα γκομενικά μας και αργότερα έκλαιγε πρώτη σειρά στην ορκωμοσία μας. Αλλά, πέρα από αυτές τις γλυκές αναμνήσεις, οι θείες παίζουν έναν πολύ πιο βαθύ και ουσιαστικό ρόλο στη ζωή των παιδιών κι αυτό είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο.

Οι θείες είναι κάτι περισσότερο από συγγενείς· είναι φίλες, σύμμαχοι, έμπιστοι, δικοί μας άνθρωποι. Η σχέση που αναπτύσσουν με τα ανίψια τους ξεπερνά το τυπικό οικογενειακό δέσιμο και συχνά παίρνει διαστάσεις μιας βαθιάς, υποστηρικτικής και καθοριστικής παρουσίας στη ζωή των παιδιών. Έρευνες έχουν δώσει στη δυναμική αυτή τον όρο “quasi-parenthood”, υπογραμμίζοντας πως η θεία δεν είναι γονιός, αλλά παίζει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της ζωής του ανιψιού ή της ανιψιάς της, πολλές φορές μάλιστα το ίδιο ισχυρό με τον κύριο γονέα.

 

 

Η επιστήμη πίσω από τη σχέση θείας-ανιψιού

Μελέτες σε οικογενειακές σχέσεις αποδεικνύουν ότι οι θείες λειτουργούν ως ένα δίχτυ ασφαλείας για τα ανίψια τους και ότι συμβάλουν στην καλή διατήρηση της ψυχικής τους υγείας. Σε μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Family Psychology, οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως τα παιδιά που διατηρούν στενή σχέση με τη θεία τους έχουν:

  • Υψηλότερη αυτοπεποίθηση
  • Καλύτερες επικοινωνιακές δεξιότητες
  • Λιγότερο άγχος στις οικογενειακές κρίσεις
  • Μεγαλύτερη συναισθηματική ανθεκτικότητα

Η θεία προσφέρει έναν συνδυασμό στοργής και συμβουλών που διαφέρει από αυτόν των γονιών. Οι γονείς, λόγω των ευθυνών τους, μπορεί να είναι αυστηρότεροι ή πιο πιεστικοί, ενώ η θεία είναι συχνά ο ουδέτερος ενήλικας, η Ελβετία που προσφέρει κοινό έδαφος και καθοδήγηση χωρίς επικριτικότητα.

 

@nora.lars1 my hearts🤍 #foryoupage #foryou #fyp #norway #greenscreen #aunt #nephew #niece ♬ original sound – Chris GQ Perry

 

Θεία: Εν μέρει γονιός, εν μέρει κολλητή, 100% απαραίτητη

Οι θείες συχνά αναλαμβάνουν ρόλο παρηγορητή και προστάτη, ειδικά στις δύσκολες στιγμές της ζωής ενός παιδιού. Όταν οι γονείς δεν μπορούν να προσφέρουν την αντικειμενικότητα που χρειάζεται ένα παιδί, η θεία είναι εκεί να το ακούσει χωρίς κριτική και να του προσφέρει πολύτιμες συμβουλές. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλές φορές τα παιδιά νιώθουν πιο άνετα να μοιραστούν μυστικά με τη θεία τους, παρά με τη μητέρα ή τον πατέρα τους. Σύμφωνα με μια έρευνα του Cambridge University, το 67% των εφήβων δήλωσε ότι εμπιστεύεται προσωπικά ζητήματα στη θεία του, κυρίως επειδή νιώθει πως δε θα δεχτεί άμεση τιμωρία ή κατακραυγή.

Είναι άξιο απορίας γιατί οι μελέτες έχουν επικεντρωθεί τόσο στο γυναικείο φύλο, και εξετάζουν εις βάθος τη σχέση θείας ανιψιών σε αντίθεση με τους θείους που στέκουν κάπως παραπονεμένοι. Ωστόσο, θείοι, μην το πάρετε προσωπικά, καθώς πολλά από τα παραπάνω γνωρίσματα αντιστοιχούν και σε εσάς, είναι όμως το γυναικείο μητρικό ένστικτο που οδήγησε τους επιστήμονες στο να επικεντρωθούν στη σχέση και να την αντιπαραβάλουν, αρχικά, με τη μητρότητα, έρευνα η οποία μετέπειτα επεκτάθηκε.

 

Ένας ρόλος που διαρκεί μια ζωή

Η σχέση θείας-ανιψιών δεν περιορίζεται στην παιδική ηλικία. Συνεχίζει να εξελίσσεται και στην ενήλικη ζωή, προσφέροντας συναισθηματική υποστήριξη, καθοδήγηση και μια μοναδική φιλία. Πολλές γυναίκες βλέπουν τις θείες τους ως πρότυπα ή δεύτερες μητέρες, ειδικά όταν οι σχέσεις με τους γονείς τους είναι πιο περίπλοκες. Κι αυτό είναι όμορφο και πέρα από ψυχολογικής άποψης, είναι κι εξαιρετικά χρήσιμο.

Σε έναν κόσμο που αλλάζει διαρκώς, η σταθερότητα μιας θείας είναι ανεκτίμητη. Δεν είναι απλώς μια επιπλέον φιγούρα στην οικογένεια – είναι ένα απαραίτητο κομμάτι της ψυχικής και συναισθηματικής ανάπτυξης ενός παιδιού. Και αυτό αποδεικνύεται όχι μόνο από τις έρευνες, αλλά και από τις ζωές όλων μας.