Τα comics είναι εδώ και χρόνια λατρεμένο χόμπι για συλλέκτες αλλά κι αναγνώστες απ’ όλον τον κόσμο. Έχουμε αναρωτηθεί ποτέ όμως από πού προήλθαν ή από πού ξεκινάει η ιστορία τους; Η απάντηση στα ερωτήματα αυτά έχει δοθεί κι η αλήθεια είναι πως δε μας πάει ο νους!

Το πρώτο λοιπόν κόμικ θεωρείται πως είναι ένα πολύ διάσημο κέντημα που χρονολογείται στον 11 αιώνα, λίγα χρόνια μετά τη νορμανδική κατάκτηση της Αγγλίας το 1066 κι απεικονίζει τα γεγονότα που οδήγησαν εκεί. Το κέντημα αυτό έχει μήκος 70 μέτρα και πλάτος 50 μέτρα, ενώ είναι τρομερή η μεγάλη λεπτομέρεια στα πρόσωπα και σε ό,τι άλλο απεικονίζει, όπως η μάχη του Χέιστινγκς αλλά και η μονομαχία μεταξύ των βασιλιάδων Χάρολντ Β’ και Γουλιέλμου της Νορμανδίας.

 

In Normandy, discover the Bayeux Tapestry scene by scene

Πηγή εικόνας

 

Το κέντημα έχει μεγάλη ιστορία κι οι ιστορίες για την προέλευση, τη χρηματοδότηση, την κατασκευή του αλλά και τον λόγο δημιουργίας του, είναι πολλές. Η πιο διαδεδομένη είναι αυτή που λέει πως χρηματοδοτήθηκε από τον ετεροθαλή αδελφό του Γουίλιαμ της Νορμανδίας, τον επίσκοπο Odo of Bayeux, προοριζόταν ως δώρο σε αυτόν και κατασκευάστηκε στην Αγγλία. Μάλιστα, οι ερευνητές αναφέρουν πως διηγείται τα γεγονότα από την πλευρά Νορμανδίας.

Περιλαμβάνει 58 σκηνές τις οποίες συνοδεύουν λατινικοί τίτλοι κι ανακαλύφθηκε από ερευνητές γύρω στο 1700, όταν κι αποφασίστηκε πως το κέντημα θα εκτίθεται κάθε χρόνο στον καθεδρικό ναό του Bayeux. Κατά τη γαλλική επανάσταση όμως το έργο κατασχέθηκε από τις γαλλικές αρχές και μετάφερθηκε στη Γαλλία όπου και βρίσκεται μέχρι σήμερα, στο μουσείο de la Tapisserie de Bayeux in Bayeux, Normandy, France.

 

 

Όσον αφορά τις πιο τεχνικές λεπτομέρειες, αξίζει να σημειωθεί πως είναι κεντημένο σε μάλλινο νήμα και κατασκευασμένο με δυο διαφορετικές τεχνικές ραφής. Η πρώτη είναι το περίγραμμα ή βελονιά με στέλεχος για γράμματα κι η δεύτερη αφορά το περίγραμμα και το εσωτερικό γέμισμα των χαρακτήρων. Περιλαμβάνει εννιά πάνελ λινού υφάσματος, μήκους από 3 έως 14 μέτρα, τα οποία ράβονταν μεταξύ τους κι οι ενώσεις έδιναν την ολοκληρωμένη εικόνα κάθε μορφής που απεικονίζονταν στο έργο.

Οι συντηρητές του έργου αλλά κι όσοι το έχουν δει από κοντά έχουν μείνει κυριολεκτικά με το στόμα ανοιχτό καθώς δεν πιστεύουν πως ένα τόσο παλαιό κέντημα μπορεί να έχει τόσο ζωντανά χρώματα και τόσο καλή τεχνική στην εκτέλεσή του. Σημείο θαυμασμού είναι επίσης το μέγεθός του αλλά κι η λεπτομέρεια στις περιγραφές των γεγονότων και των προσώπων. Γι’ αυτό λοιπόν εκτός από παγκόσμια ιστορία, πολιτιστική κληρονομιά κι ιστορία της τέχνης, χαρακτηρίστηκε ως το πρώτο κόμικ του κόσμου.

 

Explore Every Stitch of the Famed Bayeux Tapestry Online | Smart News| Smithsonian Magazine

Πηγή εικόνας

 

Μπορεί να μην έχει τη συνηθισμένη μορφή των κόμικς όπως τα έχουμε συνηθίσει σήμερα, αλλά ήταν το πρώτο έργο στην ιστορία που κατέγραψε μέσα από εικόνες, σκηνές από συνομιλίες και γεγονότα με τόση μαεστρία και λεπτομέρεια. Πρόκειται για κάτι πολύ ιδιαίτερο και πρωτότυπο για εκείνη την εποχή, αν κι η αλήθεια είναι πως έχουν βρεθεί κι άλλα κεντήματα ή θραύσματα αυτών, στη Σκανδιναβία, που επιδίωκαν μια τέτοια δημιουργία και χρονολογούνται στον 9ο αιώνα. Παρόλα αυτά όμως, δε φαίνεται να υπήρξε κάποιο άλλο έργο τέτοιου βεληνεκούς, πριν από το Bayex tapestry.