Ο ειδικός εφέτης ανακριτής Σωτήρης Μπαϊκάμης, που επιφορτίζεται με το βαρύ καθήκον της ανάκρισης για την τραγωδία στα Τέμπη, σύμφωνα με ενημέρωση, ετοιμάζεται να προχωρήσει σε πρόσθετες ανακριτικές ενέργειες. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται να ορίσει άμεσα νέο πραγματογνώμονα, καθώς το πόρισμα από τον τεχνικό σύμβουλο που είχε οριστεί από τους συγγενείς των θυμάτων διαφέρει σε πολλά από την αρχική γνωμάτευση που έγινε από τη δικαιοσύνη. Η διαφορά προσεγγίσεων μεταξύ των πραγματογνωμόνων που ορίστηκαν από τις δύο πλευρές, δημιουργώντας ανάγκη για νέα επίσημη εξέταση εκ νέου, την οποία θα αναλάβει ο νέος πραγματογνώμονας που αναμένεται να προέρχεται από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Οι ανακριτικές πράξεις αναμένεται να επικεντρωθούν στην εξήγηση της έκρηξης που ακολούθησε τη σύγκρουση των τρένων, καθώς και το μανιτάρι φωτιάς που δημιουργήθηκε, που υποστηρίζεται από την ενδεχόμενη ύπαρξη ξυλολίου, ουσία που άπαξ και διαπιστωθεί, θα χρειαστεί να εξακριβωθεί αν υπήρχε άδεια για τη μεταφορά της. Αυτή τη στιγμή, οικογένειες των θυμάτων έχουν αιτηθεί για άμεση αποστολή της εύφλεκτης ύλης σε ειδικό εργαστήριο του Καναδά, έτσι ώστε να εξακριβωθεί η προέλευσή της, σύμφωνα με όσα δημοσίευσε η εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ. «Εντοπίστηκε εκεί που δεν πλησίασαν οι μπουλντόζες και δεν έγιναν επεμβάσεις», αναφέρει η ομάδα που ορίστηκε από τις οικογένειες, θεωρία που επιβεβαιώνει και το  Γενικό Χημείο του Κράτους.

Επιπλέον, ζητήματα που αφορούν σε βίντεο με τμήματα που έχουν σβηστεί, εξετάζονται προσεκτικά από την ανακριτική ομάδα και σχεδιάζεται η αποστολή των βίντεο σε ειδικά εργαστήρια στο Λονδίνο, που θα μπορέσουν να ανακτήσουν τα δεδομένα που έχουν αποσβεστεί. Το μεγαλύτερο παράδοξο της υπόθεσης είναι πως κανείς δε σκέφτηκε να ζητήσει το καταγραφικό υλικό όλους αυτούς τους μήνες και πολύ βολικά το υλικό που υπήρχε καταγεγραμμένο για τη μοιραία νύχτα από τη φόρτωση της εμπορικής αμαξοστοιχίας που θα έδινε περαιτέρω στοιχεία για το φορτίο του, έχει σβηστεί, αφού πάνω του έχει γραφτεί νέο, από επόμενα δρομολόγια.

  

Η κίνηση αυτή ενδεχομένως να δρομολογείται λόγω άσκησης πίεσης των συγγενών αλλά και μετά από τις αυταπόδεικτες αντικρουόμενες γνωματεύσεις κι αποσκοπεί στην πιστοποίηση του υλικού και την κατανόηση της συμβολής του στην τραγωδία. Παρ’ όλα αυτά, φαίνεται να κινούνται με τον χρόνο απέναντί τους, καθώς μια ενδεχόμενη νέα ανακάλυψη θα καθυστερήσει την έναρξή της δίκης που έχει ως αφετηρία μέχρι στιγμής τον Ιούνιο. Μάλιστα, δεν αποκλείεται ο κύκλος των κατηγορούμενων να αυξηθεί. Ωστόσο η δικαιοσύνη μέχρι στιγμής υποστηρίζει πως οι ανακριτικές ενέργειες δε θα επηρεάσουν την έναρξη της δίκης, καθώς οι νέοι ποινικοί κώδικες δεν απαιτούν τη διαδικασία του δικαστικού συμβουλίου και τα νέα δεδομένα μπορούν άμεσα να περάσουν στο ακροατήριο, αν κριθεί απαραίτητο από τους εφέτες και τον αρμόδιο εισαγγελέα.