Καθώς η Ελλάδα προετοιμάζεται να γιορτάσει τα Κούλουμα και την Καθαρά Δευτέρα στις 18 Μαρτίου, η Μαρία Καρυστιανού, η μητέρα-σύμβολο που έχασε την κόρη της στο φονικό σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, ετοιμάζεται να περάσει την πόρτα της Κομισιόν στις Βρυξέλλες για να μιλήσει για το ζήτημα των Τεμπών, ζητώντας δικαίωση και κρατώντας πλέον στα χέρια της το ισχυρότατο χαρτί των 1.300.000 υπογραφών που ζητούν την άρση της βουλευτικής ασυλίας.

Η πρόεδρος του Συλλόγου «Τέμπη 28-2-2023»,  αναφέρει πως η Κομισιόν ενδιαφέρεται για την υπόθεση των Τεμπών και την παρουσία της στην επιτροπή LIBE (Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου) την ενθάρρυνε να προχωρήσει σε αυτήν την κίνηση, ουσιαστικά κάνοντας αυτό το πολύ ουσιαστικό βήμα να γίνει το θέμα γνωστό κι εκτός συνόρων, πιέζοντας τις καταστάσεις και «φτάνοντάς το ως το τέρμα», όπως η ίδια δήλωσε στην Ανθή Βούλγαρη, στο συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ που όλοι παρακολουθήσαμε ανήμερα της μαύρης επετείου.

  

Σε σχέση με το βλέμμα της Ευρώπης που στρέφεται όλο και πιο έντονα κι επικριτικά σχετικά με το πώς χειρίζεται η Δικαιοσύνη τις εσωτερικές υποθέσεις, τα ζητήματα διαφάνειας και τη λογοκρισία του Τύπου, η ίδια δήλωσε πως «για εμάς είναι ενθαρρυντικό, γιατί υπάρχει κάποιος που σοβαρά μας ακούει. Αισθανόμαστε ότι μιλάμε κάπου που ακόμα ισχύουν οι αρχές της Δημοκρατίας, της ισονομίας». Μια πράξη που της χρωστάει η χώρα της, που έχει προσπαθήσει με τόσο βίαιο τρόπο να συγκαλύψει το έγκλημα, μπαζώνοντας την περιοχή, διαγράφοντας υλικό από της κάμερες της εμπορικής αμαξοστοιχίας κι οργανώνοντας μια εξεταστική επιτροπή που ήταν το λιγότερο αστεία.

«Θα δώσουμε και τις 1.300.000 υπογραφές και φυσικά θα καταθέσουμε τον νόμο που θέλουμε να αλλάξει (σ.σ. ασυλία βουλευτών) μαζί με τον εφαρμοστικό του νόμο, ο οποίος θα είναι μέσα στα πλαίσια τα ευρωπαϊκά. Οπότε θα έχουμε και την υποστήριξη των Ευρωπαίων πάνω σε αυτό γιατί η Ελλάδα είναι μέρος της Ε.Ε. κι οφείλει να ακολουθεί τους κανόνες που διέπουν και τα υπόλοιπα κράτη- μέλη στις βασικές αρχές. Δεν είναι δυνατόν να χρησιμοποιείται αυτή η ασυλία ακόμα και για εγκλήματα όπως στα Τέμπη και προηγούμενα εγκλήματα που έχουν γίνει και στα οποία υπάρχει θάνατος πολιτών από κρατικές ανεπάρκειες.», ανέφερε η ίδια.

Μαζί της θα παρευρεθεί κι ένας άλλος συγγενής, ο κ. Παύλος Ασλανίδης, που έχασε το παιδί του στο ίδιο δυστύχημα. Η παρουσία τους στην Κομισιόν αναμένεται να είναι σύντομη, καθώς έχουν σταλεί υπομνήματα και υλικό που αναλύει το πρόβλημα των Τεμπών, επομένως είναι όλα συγκεντρωμένα σε έναν φάκελο στα χέρια των αρμόδιων κι από την πλευρά τους ουσιαστικά θα κληθούν σε λίγο χρόνο να εξηγήσουν για ποιο λόγο χρειάζονται την παρέμβαση και βοήθειά της.

Οι συγγενείς των θυμάτων των Τεμπών συνεχίζουν τις έρευνες για να φέρουν στο φως όλα τα στοιχεία. Η κα Καρυστιανού κατέληξε λέγοντας «συνεχίζουμε τις έρευνες, δεν καθόμαστε με τα χέρια σταυρωμένα». Και ναι, δε θα σταματήσουν. Και σε αυτόν τον αγώνα θα μας έχουν δίπλα τους, μέχρι να βγει η αλήθεια στο φως. Κι αυτή η μέρα δεν αργεί.