

Στη σύλληψη του πρώην παίκτη ριάλιτι Power of Love, Νίκου Πελετιέ, προχώρησαν οι Αρχές, έπειτα από καταγγελίες για δημόσια αναπαραγωγή σεξιστικού και μισογυνικού λόγου που υποκινεί βία. Αφορμή ήταν ένα βίντεο που δημοσίευσε στο TikTok, το οποίο –με μία σχεδόν παγερή φυσικότητα– περιγράφει «υπηρεσίες» τιθάσευσης ανυπάκουων γυναικών έναντι 1000 ευρώ, με κριτήρια αποκλεισμού την ηλικία και τα κιλά τους.
«Θα την εκπαιδεύσω και θα την τιθασεύσω με τον σωστό τρόπο. Από αγρίμι θα την κάνω άνθρωπο… Δεν αναλαμβάνω γυναίκες άνω των 35 ετών ή 80 κιλών».
@nikospeletie #nikospeletie ♬ original sound – Nikos Peletie
Αυτό είπε δημόσια, ε, χωρίς καμία ενοχή, ένας άνθρωπος με δημόσιο βήμα και παρουσία σε δημοφιλή μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που τον ακολουθούν εκατοντάδες μικρά αγοράκια που εκπαιδεύονται από νωρίς στον σεξισμό. Το σοκαριστικό, βέβαια, δεν είναι μόνο το περιεχόμενο, αλλά και η άνεση με την οποία ξεδιπλώνεται μια ρητορική κυριαρχίας πάνω σε γυναικεία σώματα και υποκείμενα.
Η αλήθεια είναι ως ο Νίκος Πελετιέ δεν το παρατραβά απλά για τα views, οπότε λέει και μια βλακεία παραπάνω. Είναι άλλο ένα παράδειγμα τοξικής αρρενωπότητας που φοράει τη μάσκα του αστείου ή της «προσωπικής άποψης», ενώ στην ουσία αρθρώνει μεθοδοποιημένο σεξισμό και αποκαλύπτει μια βίαιη ιδεολογία: τις γυναίκες που δε συμμορφώνονται, πρέπει να τις «εκπαιδεύουμε», να τις «κάνουμε ανθρώπους», να τις τιμωρούμε. Δεν είναι υπερβολή. Είναι ρητορική που πατάει γερά πάνω στη λεγόμενη κουλτούρα του βιaσμού– μια βαθιά ριζωμένη κοινωνική πεποίθηση πως οι γυναίκες είναι αντικείμενα προς διόρθωση, πειθάρχηση, κυριαρχία.
Η «προσφορά» του Πελετιέ θυμίζει αγγελία κυριαρχίας με παραμέτρους «ηλικιακής καταλληλότητας» και «κανονικότητας κιλών». Οι γυναίκες πάνω από 35 ή 80 κιλά θεωρούνται ακατάλληλες για “εκπαίδευση”. Πρόκειται για την πιο ξεκάθαρη έκφραση ενός συστήματος που απαιτεί από τις γυναίκες να είναι νέες, λεπτές, υποτακτικές – αλλιώς απορρίπτονται, γίνονται «αγρίμια». Αυτό δεν είναι απλώς χυδαίο αλλά και βαθιά ρατσιστικό απέναντι στις γυναίκες, απέναντι στο φύλο, στο σώμα και στη ζωή τους.
Η απάντηση των κινημάτων
Η Σοσιαλιστική Γυναικεία Κίνηση αντέδρασε άμεσα, προχωρώντας σε καταγγελίες σε όλα τα θεσμικά όργανα: την Αρχή Ραδιοτηλεόρασης, την Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας, την Εισαγγελία και την Αστυνομία για λόγο με σαφή πρόθεση εξευτελισμού και επιβολής, που προσπαθεί να βρει κοινό και πελάτες – μια αγορά ανθρώπινης εξουσίας.
Η κοινωνία μας πρέπει να αποφασίσει: Θέλουμε να ονομάζουμε τέτοιες φράσεις «χαβαλέ» ή «γνώμη»; Ή ήρθε η ώρα να δούμε τον σεξιστικό λόγο για αυτό που πραγματικά είναι: ένα κάλεσμα σε ανισότητα και βία. Το να τον αντιμετωπίζουμε μόνο όταν φτάσει στο ακρότατο – σε γυναικοκτονίες, βιασμούς, ξυλοδαρμούς – είναι σαν να σβήνουμε τη φωτιά ενώ αφήνουμε τις σπίθες να καίνε καθημερινά τα θεμέλια.