

Σε μια κρίσιμη εξέλιξη για την υπόθεση της τραγωδίας στα Τέμπη, στελέχη της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών πραγματοποίησαν έφοδο στην εταιρεία φύλαξης που παρέδωσε στον ανακριτή τα νέα βίντεο από τη μοιραία νύχτα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN, η Ελληνική Αστυνομία προχώρησε στην κατάσχεση ολόκληρου του καταγραφικού μηχανήματος της εταιρείας Interstar, η οποία διαχειρίζεται τις κάμερες παρακολούθησης κατά μήκος του σιδηροδρομικού δικτύου. Ο λόγος; Πιθανότατα το να διαπιστωθεί εάν το υλικό που έχει παραδοθεί στις Αρχές προέρχεται πράγματι από το συγκεκριμένο καταγραφικό ή αν έχει υποστεί οποιαδήποτε αλλοίωση.
Υπαρκτό το σενάριο «επιτηδευμένης αλλοίωσης»
Η ομάδα του τεχνικού εμπειρογνώμονα των οικογενειών των θυμάτων, Βασίλη Κοκοτσάκη, εξέφρασε σοβαρές ανησυχίες για το ενδεχόμενο τα βίντεο να έχουν αλλοιωθεί, ειδικά όσον αφορά τα στοιχεία των ημερομηνιών που εμφανίζονται στις εικόνες. Όπως αναφέρει το ethnos.gr, το κύριο ζήτημα είναι η αδυναμία διασφάλισης της αυθεντικότητας της πηγής, δεδομένης της απουσίας Ψηφιακής Υπογραφής ή ελέγχου Blockchain.
«Στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης και με την πληθώρα εργαλείων επεξεργασίας εικόνας, καθίσταται ακόμη πιο δύσκολη η επιβεβαίωση της αυθεντικότητας. Μια έμπειρη ομάδα θα μπορούσε να αλλοιώσει στοιχεία των βίντεο, όπως ημερομηνίες, και το νέο βίντεο να παρουσιαστεί ως τεκμήριο στο δικαστήριο, με χαμηλή έως ανύπαρκτη φερεγγυότητα», τονίζεται στην ανακοίνωση των τεχνικών εμπειρογνωμόνων.
Τεχνική ανάλυση των βίντεο
Ο κ. Κοκοτσάκης εξηγεί ότι η πιστοποίηση ενός βίντεο απαιτεί συγκεκριμένες διαδικασίες, όπως:
- Έλεγχο της πηγής προέλευσης
- Ανάλυση μεταδεδομένων (metadata) για την ημερομηνία και τη συσκευή καταγραφής
- Αντίστροφη αναζήτηση εικόνας/βίντεο για τυχόν προηγούμενη χρήση
- Ανάλυση περιεχομένου για ασυνέπειες
- Χρήση εργαλείων ανίχνευσης deepfake
Η ομάδα του πραγματοποίησε έλεγχο στα δύο νέα βίντεο που δημοσιεύθηκαν από την Καθημερινή και μέσω του εργαλείου ExifTool διαπίστωσε ότι δημιουργήθηκαν στις 7 Φεβρουαρίου 2025, πράγμα που δημιουργεί απορίες και σκοτεινά σημεία σχετικά με το πότε και από ποιον τροποποιήθηκαν.
Το χρονικό περιθώριο και η αμφισβήτηση της αξιοπιστίας
Η χρονική απόσταση δύο ετών από το δυστύχημα είναι κι αυτό ένα ζήτημα προς επίλυση. Σύμφωνα με την ομάδα των τεχνικών εμπειρογνωμόνων, χωρίς ισχυρές μεθόδους διασφάλισης αυθεντικότητας, είναι δυστυχώς εξαιρετικά δύσκολο να πιστοποιηθεί αν το περιεχόμενο των βίντεο έχει παραμείνει αναλλοίωτο. Έτσι, πολύ βολικά όλες οι συγκυρίες δε βοηθούν στο να είμαστε κοντά στη διαδικασία αυθεντικοποίησής του. Υπενθυμίζεται ότι τα εν λόγω βίντεο φέρεται να παρουσιάζουν την εμπορική αμαξοστοιχία 63503 μέσα σε σήραγγες, λίγα λεπτά πριν τη μετωπική σύγκρουση με το Intercity στις 28 Φεβρουαρίου 2023 ενώ «είδαν το φως του ήλιου» μόλις λίγα 24ωρα πριν.
Τη σχετική ανακοίνωση που βγήκε στη δημοσιότητα συνυπογράφουν, εκτός του Βασίλη Κοκοτσάκη, οι Dr Μανόλης Παπαδάκης, Καθηγητής Πανεπιστημίου Χιούστον, και ο Μάρκος Χρυσός, Χημικός Μηχανικός. Οι οικογένειες των θυμάτων αναμένουν πλέον απαντήσεις σχετικά με τη γνησιότητα των νέων αποδεικτικών στοιχείων που ήρθαν στο φως. Και μαζί τους κι ολόκληρη η ελληνική κοινωνία.