

Δύο χρόνια μετά το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, στον χώρο φύλαξης των συντριμμιών των τρένων της Hellenic Train, στο Κουλούρι, εντοπίστηκαν τμήματα της καμπίνας της δεύτερης μηχανής της εμπορικής αμαξοστοιχίας, η οποία μέχρι πρόσφατα θεωρούνταν «εξαφανισμένη». Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα τμήματα αυτά επρόκειτο να συναρμολογηθούν, προκειμένου να διερευνηθούν περαιτέρω τα αίτια της σύγκρουσης.
Η εξέλιξη αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς το πόρισμα του Εθνικού Οργανισμού Διερεύνησης Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων και Ασφάλειας Μεταφορών (ΕΟΔΑΣΑΑΜ) ανέφερε ότι η συγκεκριμένη καμπίνα είχε εξαφανιστεί μετά τη σύγκρουση. Η διαπίστωση αυτή ενίσχυε την εκδοχή ότι το «παράνομο φορτίο» και το «άγνωστο καύσιμο» δεν μεταφέρονταν στα ανοικτά βαγόνια με τις λαμαρίνες, αλλά είχαν τοποθετηθεί στην καμπίνα της μηχανής που αγνοείτο.
Σύμφωνα με το ίδιο πόρισμα, η φωτιά που ξέσπασε αμέσως μετά τη σύγκρουση, λόγω της παρουσίας του αγνώστου καυσίμου, είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο πέντε έως οκτώ επιβατών, οι οποίοι, αν και είχαν επιβιώσει από την αρχική πρόσκρουση, παγιδεύτηκαν και κάηκαν.
Όπως αναφέρεται στη σελίδα 40 του πορίσματος του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, η καμπίνα του πίσω οδηγού της μηχανής είχε αποκοπεί από το υπόλοιπο όχημα και δεν είχε βρεθεί στα συντρίμμια, εκτός από ένα μικρό μέρος της οροφής και τον επάνω προβολέα. Ωστόσο, στις 8 Μαρτίου, στο Κουλούρι, πυροσβέστες της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ), καθώς και δικαστικοί πραγματογνώμονες, εντόπισαν τμήματα της καμπίνας (όπως το κάθισμα), τα οποία επρόκειτο να συναρμολογηθούν για να διαπιστωθεί εάν η παραμόρφωση της δεύτερης μηχανής προήλθε από τη σύγκρουση με το πρώτο βαγόνι που μετέφερε λαμαρίνες ή από την καταστροφική φωτιά.
Ο εντοπισμός αυτών των τμημάτων ανατρέπει το σενάριο της πλήρους εξαφάνισης της καμπίνας και πλέον ο εφέτης-ανακριτής αναμένει την έκθεση της αυτοψίας από το κλιμάκιο της ΔΑΕΕ.
Το μεσημέρι της 7ης Μαρτίου, το μικτό κλιμάκιο της ΔΑΕΕ, μαζί με ειδικούς από τη Χημική Υπηρεσία Λάρισας και τους δικαστικούς πραγματογνώμονες, επισκέφθηκε τον χώρο φύλαξης των συντριμμιών στο Κουλούρι. Η επίσκεψη αυτή έγινε στο πλαίσιο της πραγματογνωμοσύνης που παρήγγειλε ο εφέτης-ανακριτής, ύστερα από τις νέες διαστάσεις που έδωσε το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, το οποίο δημοσιοποιήθηκε στις 27 Φεβρουαρίου 2025.
Κατά τη διάρκεια της αυτοψίας που διεξήχθη παρουσία του εφέτη-ανακριτή, συλλέχθηκαν δείγματα από τα συντρίμμια της εμπορικής αμαξοστοιχίας, τα οποία θα αποσταλούν στη Χημική Υπηρεσία Αθηνών για περαιτέρω εργαστηριακές αναλύσεις.
Όταν ολοκληρωθεί ο χημικός έλεγχος, το κλιμάκιο της ΔΑΕΕ θα συντάξει την τελική του έκθεση, η οποία θα παραδοθεί στον εφέτη-ανακριτή. Η έκθεση αυτή αναμένεται να δώσει απαντήσεις σε ένα κρίσιμο ερώτημα: εάν η πίσω καμπίνα της δεύτερης μηχανής καταστράφηκε λόγω της σύγκρουσης με τη φορτάμαξα που μετέφερε λαμαρίνες ή εάν διαλύθηκε εξαιτίας της φωτιάς που ξέσπασε, πιθανώς λόγω του άγνωστου καυσίμου, μετά τη μετωπική σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών.
Σημειώνεται ότι συγγενείς των μηχανοδηγών της εμπορικής αμαξοστοιχίας, που ήταν και θύματα της τραγωδίας, καθώς και συνδικαλιστές του κλάδου, έχουν εκφράσει έντονες αντιδράσεις απέναντι στο σενάριο ότι το «άγνωστο καύσιμο» μπορεί να βρισκόταν στην καμπίνα της μηχανής. Μάλιστα, έχουν καταθέσει επίσημο αίτημα για αυτοψία στον χώρο φύλαξης των συντριμμιών, προκειμένου να εξεταστεί ενδελεχώς η συγκεκριμένη υπόθεση.
Με πληροφορίες από eleftheria.gr
Πηγή εικόνας: Roza. gr