Σε άλλα νέα κι έτσι για να μην ησυχάσουμε ποτέ σε αυτή τη χώρα, βρέθηκε πως ιδιοκτήτης διαμερίσματος στο κέντρο της Θεσσαλονίκης παρακολουθούσε με κρυφή κάμερα νεαρή φοιτήτρια από την Πτολεμαΐδα που νοίκιαζε το σπίτι του εν λόγω «κυρίου», από το 2019.

Η υπόθεση ήρθε στο προσκήνιο όταν η φοιτήτρια, που είχε μόλις εγκατασταθεί στο διαμέρισμα, ανακάλυψε μια κρυφή κάμερα στο υπνοδωμάτιό της, μετά από σχεδόν δύο μήνες διαμονής. Η ίδια ανακάλυψε πως υπάρχει στο διαμέρισμά της, όταν αντιλήφθηκε ένα κόκκινο λαμπάκι να αναβοσβήνει σε μια συσκευή, και συνδέοντας τα γεγονότα με την περίεργη κι αδιάκριτη συμπεριφορά του ιδιοκτήτη: «Καθ’ όλη τη διάρκεια της διαμονής μου στο διαμέρισμα έως και σήμερα διαπίστωσα ότι αναβόσβηνε λαμπτήρας στη συσκευή και μου δημιουργήθηκαν υποψίες. Επίσης, μου δημιουργήθηκαν υποψίες διότι ο ιδιοκτήτης με έπαιρνε τηλέφωνο και με ρωτούσε πόσες ημέρες θα λείψω από το διαμέρισμα στις επικείμενες γιορτές των Χριστουγέννων, καθώς επίσης και κάθε πότε βρίσκομαι σπίτι.»

 

foithtria-spiti

 

Η ανακάλυψη αυτή πυροδότησε μια αλυσίδα γεγονότων που έθεσαν υπό εξέταση τη συμπεριφορά του ιδιοκτήτη, ο οποίος επέμεινε ότι η κάμερα ήταν ανενεργή, προσπαθώντας να την κάνει να αποσύρει τις κατηγορίες. Ωστόσο, η φοιτήτρια δεν ήταν πεπεισμένη κι αποφάσισε να αναζητήσει την αλήθεια. Σε συνεργασία με έναν γνωστό της που είχε εξειδίκευση στα ηλεκτρονικά συστήματα, ελέγχθηκε η κάμερα κι αποδείχθηκε ότι λειτουργούσε κανονικότατα και κάποιος παρακολουθούσε την καθημερινότητά της.

Η ίδια, αφού ανακάλυψε πως παίζει σε ένα κακόγουστο true man show, αποφάσισε να κινηθεί νομικά και να ενημερώσει τις αρχές για την παραβίαση που είχε υποστεί, με τις αρχές να αποκαλύπτουν ότι ο ιδιοκτήτης, όχι μόνο είχε ενεργοποιήσει την κάμερα και παρακολουθούσε τη ζωή της ενοίκου, αλλά είχε κι εγγραφές από αυτή, παραβιάζοντας έτσι το απόρρητο και την προσωπική της ζωή. Ταυτόχρονα, η γωνία στην οποία είχε τοποθετηθεί η κάμερα ήταν τέτοια έτσι ώστε να εστιάζει και στο μπάνιο και συγκεκριμένα το ανοιχτό ντους.

Στη μήνυσή της αναφέρει: «Εντός του διαμερίσματος και συγκεκριμένα εντός της κρεβατοκάμαρας υπήρχε εγκατεστημένη μια συσκευή λευκού χρώματος η οποία έβλεπε προς το κρεβάτι. Σε σχετική μου ερώτηση προς τον ιδιοκτήτη, ως προς την ύπαρξη της ανωτέρω συσκευής, μου δήλωσε ότι πρόκειται για σύστημα συναγερμού το οποίο πλέον είναι εκτός λειτουργίας.»

Πρόκειται για διαμέρισμα που νοικιαζόταν μέσω Airbnb, Booking, αλλά και από το site του ιδιοκτήτη, μαζί με άλλα διαμερίσματα και βίλες σε Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική και Κατερίνη, όπως αναφέρει το prwtothema.gr στο ρεπορτάζ του.

Στο δικαστήριο, ο ιδιοκτήτης αντιμετωπίζει κατηγορίες για παραβίαση της προσωπικής ζωής και παρακολούθηση επικοινωνιών. Παρά το γεγονός ότι ισχυρίστηκε ότι η κάμερα ήταν εκτός λειτουργίας και είχε τοποθετηθεί για λόγους ασφαλείας ή για την παρακολούθηση μιας προηγούμενης ενοίκου, η απόφαση του δικαστηρίου ήταν κατηγορηματική. Η καταδίκη του ιδιοκτήτη σε φυλάκιση 26 μηνών, με τριετή αναστολή, αποτελεί ένα σημαντικό μήνυμα όχι μόνο για τη διασφάλιση της προσωπικής ασφάλειας των ενοικιαστών, αλλά και για την προστασία της ιδιωτικής ζωής και των δικαιωμάτων τους.

Βέβαια, από την άλλη πλευρά, η δικηγόρος του επιχειρηματία αναφέρει ότι: «υπάρχουν τεράστια λάθη και κενά στην απόφαση που εξέδωσε το δικαστήριο υιοθετώντας την εισαγγελική πρόταση. Δεν απαντήθηκε κανένα ερώτημα που αφορά την ύπαρξη καταγραφικού στην κάμερα και την ταυτοποίηση αυτής με την επίδικη κάμερα». «Το δικαστήριο», είπε η δικηγόρος, «έπεσε σε τεράστια πλάνη και δε δέχτηκε την κατάθεση του έμπειρου πραγματογνώμονα που αναφέρει ότι μια ενσύρματη κάμερα χρειάζεται μετασχηματιστή, ρούτερ και καταγραφικό κι όλα αυτά ενσύρματα ώστε να αποδειχθεί η καταγραφή των προσωπικών στιγμών της φοιτήτριας. Τουναντίον με αυθαίρετο τρόπο και χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση συνέδεσε την ύπαρξη ενός άλλου καταγραφικού που εμφανίστηκε στο διαδίκτυο αλλά άνηκε σε κάμερα που δεν ανήκει στον ιδιοκτήτη του διαμερίσματος αλλά προφανώς σε άλλο διαμέρισμα. Αναμένουμε να διαβάσουμε την απόφαση για να δούμε πώς θα δικαιολογηθούν αυτά τα νομικά συμπεράσματα που οδήγησαν σε μια κατάφωρα άδικη απόφαση».