Την αγάπη μπορείς να την εκφράσεις με πολλούς τρόπους: από ένα μπουκέτο λουλούδια και μια ευχάριστη έκπληξη στο τέλος της δουλειάς, μέχρι ένα καλό κρεβάτι που θα μείνει αξέχαστο και μπορεί να οδηγήσει σε πολλές ακόμη εκπλήξεις. Ένα χάδι, ένας καλός λόγος, μια εξυπηρέτηση, μπορούν όλα να είναι δείγματα αγάπης. Η αγάπη είναι γλώσσα με πολλές διαλέκτους κι ακόμη κι αν είμαστε από διαφορετικές χώρες κι ηπείρους, μπορούμε να καταλάβουμε αν αγαπιόμαστε, αρκεί να το δείξουμε με τρόπο που το αντιλαμβάνεται κι ο άλλος. Κι οι τρόποι αυτοί, είναι έξι. Κι οι έξι ήταν υπέροχοι:

 

1. Η επιβεβαίωση

Λέξεις που δηλώνουν επιβεβαίωση. Ναι, συμφωνούμε όλοι, δεν πρέπει να θεωρούμε τον άλλον δεδομένο, αλλά είναι ωραίο να σου δίνει την επιβεβαίωση ότι είναι εκεί για σένα, ότι είσαι ό,τι καλύτερο του έχει συμβεί, ότι θέλει να είναι μαζί σου με κάθε κόστος κι ας υπάρχουν δυσκολίες. Να το ακούς, γιατί ναι μεν οι πράξεις πάντα μετράνε στο τέλος, αλλά και τα λόγια έχουν τη χάρη τους· ηρεμούν την ψυχούλα μας όταν έχουμε αβεβαιότητα ή έχει τελειώσει μια απαίσια μέρα στη δουλειά.

 

2. Πράξεις που δείχνουν ότι σε νοιάζεται

Πάμε και στις πράξεις τώρα. Οι πράξεις είναι που επισφραγίζουν τα λόγια. Πώς θα σου φαινόταν αν μέσα σ’ όλα τα παραπάνω σε βοηθούσε κιόλας, καθημερινά; Το να σε πάει, για παράδειγμα, το πρωί στη δουλειά, να σου μαγειρέψει, να κάνει τις δουλειές του σπιτιού για να πάρεις χρόνο ξεκούρασης για τον εαυτό σου. Πράξεις, που δείχνουν ότι υπάρχει συντροφικότητα κι ότι δε θεωρεί ότι είστε μονάδες.

 

3. Ο χρόνος

Ο χρόνος που περνάτε μαζί, μέσα σ’ αυτή την τρελή και χαοτική πόλη, είναι μονάκριβος. Από παντού μπορεί ν’ αποσπαστεί η προσοχή μας και το ενδιαφέρον μας. Η οθόνη και τα social μάς έχουν παντρευτεί, η δουλειά μας είναι η ζωή μας, ενώ ακόμη κι ο ύπνος μάς βλέπει με το τηλεσκόπιο. Όταν αφιερώνουμε χρόνο στο ταίρι μας, σωστά και ποιοτικά και κάνουμε πράγματα που προσφέρουν από κοινού χαρά κι ευχαρίστηση, αποδεικνύουμε πως η παρουσία του στη ζωή μας είναι πολύτιμη και τη μετράμε ως σημαντική.

 

4. Η Επαφή

Η σωματική επαφή είναι απαραίτητη, ακόμη κι όταν συζητάμε μεταξύ μας. Να δείχνεις ότι προσέχεις όταν μιλάει κι επιθυμείς ένα άγγιγμα ακόμη και στα πιο απλά, γιατί το σώμα σου κι η ύπαρξή σου το έχει ανάγκη. Με το σεξ μπορεί να υπάρχει η ολοκληρωτική ένωση ενός ζευγαριού, αλλά και με τα αγγίγματα τα στιγμιαία, τα τυχαία, τις αγκαλιές, τα τριψίματα, ενώ δε βρίσκεστε στο κρεβάτι.

 

5. Τα δώρα

Το να παίρνεις και να δίνεις δώρα, ανήκει κι αυτό στους τρόπους που δείχνουμε ότι αγαπάμε. Με τα δώρα τα ξαφνικά, μετά τη δουλειά, χωρίς κάποιο λόγο κι αιτία, γιορτή, γενέθλια, επέτειο, έχουν τον δικό τους συμβολισμό. Άσε κιόλας που η αξία τους μεγαλώνει, καθώς είναι κάτι ξεκάρφωτο και δείχνει ότι ακόμη και τις ώρες που είστε χώρια, σκέφτεσαι το ταίρι σου και τι θα μπορούσε να του δώσει χαρά.

 

6. Οι μικρές λεπτομέρειες

Το έκτο κι ίσως το πιο σημαντικό στο κομμάτι της γλώσσας, ίσως να είναι οι λεπτομέρειες. Το να θυμάται δηλαδή το αγαπημένο σου γλυκό από το ζαχαροπλαστείο της παιδικής σου γειτονιάς, ποια ήταν η κολλητή σου παρέα στο σχολείο, τι αρέσει στους γονείς σου, το αγαπημένο σου τραγούδι, πώς βολεύεσαι στο κρεβάτι, τις ιδιοτροπίες σου και τις παραξενιές σου. Ακόμη και το ότι στο είδος γέλιου σου, φαίνεται πιο πολύ το δεξί σου το λακκάκι. Οι λεπτομέρειες που πλέκουν μεταξύ τους μια πιο γερή και γλυκιά σχέση. Αυτές οι μικρές λεπτομέρειες που γι’ άλλους είναι ασήμαντες, για εκείνον τον άνθρωπο είναι ο κόσμος όλος.

Ν’ αγαπάτε παιδιά και να το δείχνετε. Ν’ αγαπάτε, γιατί χανόμαστε. Ν’ αγαπάτε, γιατί η αγάπη είναι η πιο σωστή γλώσσα που έχει απομείνει στον πλανήτη και χωρίς αυτήν, ίσως να μην υπήρχαμε.

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Ηλιάνα Τσακίρη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου