Πόσο (αν)ασφαλής αισθάνεσαι στη σχέση σου; Δοκίμασέ την εδώ απαντώντας σε 100 ερωτήσεις!

wdefsf

Πόσο δύσκολες, περίπλοκες και κάποιες φορές εντελώς προβληματικές. Κι όμως, υπάρχουν άνθρωποι που κυνηγούν σχέσεις με ακριβώς αυτά τα χαρακτηριστικά. Τις άπιαστες ή τις μη υγιείς, εκείνες που μοιάζουν σαν να καταπίνεις ένα μπουκάλι χλωρίνη. Που σε τρώνε από μέσα προς τα έξω, όσο δυναμικός κι αν είσαι, όσο πετυχημένος.

Οι δυναμικές προσωπικότητες έχουν ευελιξία και διψούν για μάθηση, κατά κανόνα. Είναι ηγέτες τις περισσότερες φορές και ξέρουν πάντα τη σωστή κίνηση για την επιτυχία, ύστερα από πολλή μελέτη. Ακούν ακόμη και τον «εχθρό» τους κι αποζητάν’ τη συζήτηση, τον γόνιμο αντίλογο. Είναι δημιουργικοί κι ακόμη κι αν βρεθούν σε αδιέξοδο, θα σκαρφιστούν οτιδήποτε για να ξεφύγουν. Άραγε, λοιπόν, γιατί επιλέγουν μια σχέση που δεν τους ταιριάζει;

Κυνηγά ο άνθρωπος το εντελώς αντίθετο και δύσκολο, καταλήγοντας να κάνει κύκλους γύρω από τον εαυτό του. Κυνηγά, εν τέλει, την ουρά του. Μοιάζει σαν ένα είδος τιμωρίας· αρνείται αυτό που του ταιριάζει και τον κάνει να αισθάνεται ήρεμος. Πασχίζει μέχρι το τέλος για ν’ αλλάξει μια προδιαγεγραμμένη πορεία, χωρίς να σκεφτεί τις επιπτώσεις στην ψυχική του υγεία, ή και σωματική. Επιθυμεί το άπιαστο, το «απ’ αλλού φερμένο». Το θεωρεί μια δοκιμασία που κατακτώντας τη, λαμβάνει δύναμη κι αυτοπεποίθηση. Είναι ένα πρότζεκτ. Δίνει χέρια με τον εαυτό του πως θα το πάει ως το τέλος και δε θα ησυχάσει αν δεν επιτευχθεί.

 

Πόσο ασφαλής αισθάνεσαι στη σχέση σου;

Κάνε τώρα το τεστ!

%cf%81%ce%b5

 

Το ότι υπάρχει κρυμμένη επιτυχία στα επαγγελματικά κάποιου βέβαια και το γεγονός ότι είναι δυναμικός κατά κανόνα, δε σημαίνει ότι είναι έτσι και τα ερωτικά του, όπως επίσης δε σημαίνει ότι καταλαβαίνει απαραίτητα πότε να προστατεύσει τον εαυτό του από ερωτικά βατερλό. Δεν τον νοιάζει να ταπεινωθεί ή δεν καταλαβαίνει πότε αυτό γίνεται, αφού ο στόχος είναι πάντα πιο σημαντικός από τον ίδιο. Ενδεχομένως να παίζει και το παρελθόν τον ρόλο του κι οι επιλογές που έκανε παλαιότερα, που τον έχουν οδηγήσει σε ένα μοτίβο από το οποίο αδυνατεί να αποκλίνει. Η επιτυχία ας πούμε, είναι ένα μοτίβο που μπορεί να σ’ ακολουθεί στις σχέσεις σου, με τη μορφή της τελειομανίας και του ψυχαναγκασμού. Το «δε χωρίζω» επίσης μπορεί να είναι ένα μοτίβο που δε σπάει σαν το «δεν παραιτούμαι».

Όσες γνωριμίες κι αν έχει ένας πετυχημένος άνθρωπος, δεν παύει να φοβάται μέσα του κρυφά τη μοναξιά, που είναι κι ένας βαθύτερος φόβος που δεν κοιτά δυναμισμό ή μη. Ένας πετυχημένος άνθρωπος μπορεί να κρύβει πίσω του μια οικογένεια με βαρύ «ποινικό μητρώο», επίσης. Να μην του έμαθε να σέβεται πρώτα τον εαυτό και να ψάχνει το καλύτερο για εκείνον. Να μην του έδωσε την αγάπη  και την προσοχή που χρειαζόταν, ή να τον μετρούσε καθαρά για τις επιδόσεις του. Για παράδειγμα, αν ο πατέρας σου είχε υψηλές απαιτήσεις από σένα κι ένιωθες πως ό,τι κι αν έκανες δεν ήταν ποτέ αρκετό για εκείνον, είναι πολύ πιθανό να επιλέξεις έναν σύντροφο ο οποίος θα επιβεβαιώνει με τη στάση του ότι είσαι ανεπαρκής και δε θα χάνει ευκαιρία να το αποδεικνύει.

Τι γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις; Βρίσκεις τη ρίζα του προβλήματος και στοχεύεις εκεί που πραγματικά αξίζει. Αποβάλεις φόβους και προκαταλήψεις που κρύβονται στο κεφάλι σου- μόνο εκεί υπάρχουν, όχι στην πραγματικότητα. Αναθεωρείς τέλος, τι σημαίνει «είμαι μ’ έναν άνθρωπο». Σταματάς να βλέπεις τις σχέσεις σαν αγώνα δρόμου και τον χωρισμό σαν αποτυχία. Ο έρωτας δεν είναι project στη δουλειά. Τι είναι ακριβώς, μπορεί και να μην το μάθουμε ποτέ, μπορούμε όμως να ξεκινήσουμε αποφασίζοντας τι δεν είναι κι έτσι, έχουμε την ευκαιρία να είμαστε όλο και πιο κοντά σ’ αυτό που πραγματικά επιθυμούμε.

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Ηλιάνα Τσακίρη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου