e2rwter

Όλοι μας λίγο πολύ, αγαπάμε το αλκοόλ· όποιος διαφωνήσει, ίσως έχει τη φωλιά του λερωμένη. Το ποτό, ή καλύτερα το ποτό μας, όταν ακουμπά τα χείλη μας και ταξιδεύει από το στόμα μας, στο στομάχι μας, ανοίγει λίγο παραπάνω την ψυχή. Καλύπτει εκείνη την ξεχασμένη αλλά ακόμη ανοιχτή πληγή και χαϊδεύει κάθε ανήσυχη σκέψη. Το ποτό μας, μάς ξέρει, μάς μιλά, μάς ηρεμεί στις δύσκολες ώρες.

Αλήθεια ποια είναι η ιστορία πίσω από τα 5 πιο διάσημα ποτά που έχουμε πιει; Στο τελευταίο άρθρο αυτού του χρόνου και μιας και το αλκοόλ που μαζί με το φαγητό έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο, ας μάθουμε από πού ξεκίνησε το μαγικό υγρό που πίνουμε ανακατεμένο με τον πάγο στο ποτήρι μας.

 

Τζιν Τόνικ

Ίσως το ποτό των περισσότερων. Ελαφρύ, δροσιστικό -ιδίως αν έχει και φλούδα από αγγούρι- πίνεται εύκολα και κερδίζει τις εντυπώσεις με την απλότητά του. Γυρνάμε στο μακρινό 1800, όταν το πρώτο τζιν τόνικ δημιουργήθηκε από έναν Βρετανό αξιωματικό στην Ινδία. Τότε, ο μόνος τρόπος για να καταπολεμηθεί η ελονοσία ήταν με τη λήψη κινίνης, που προερχόταν από τον φλοιό δένδρων της Νότιας Αμερικής. Η κινίνη ήταν δύσκολο να καταναλωθεί σκέτη, εξαιτίας της έντονης πικρής της γεύσης. Η ιδέα του αξιωματικού να προσθέτει τζιν στο ποτήρι του, αποδείχτηκε σωτήρια λύση. Το πρώτο τόνικ, λοιπόν, ήταν κινίνη αραιωμένη σε νερό. Το τζιν γρήγορα θεωρήθηκε ακόμα πιο υγιεινό κι από το νερό, το οποίο ήταν υπεύθυνο για τη χολέρα. Η κατανάλωσή του όμως, σε μεγάλο βαθμό, έφερε και τον αλκοολισμό και μάλιστα με τις χείριστες των επιπτώσεων. Κάπως έτσι, βγήκε η φήμη πως το τζιν είναι το ποτό των αλκοολικών. Η κυβέρνηση τότε, αποφάσισε να επιβάλλει φόρους ώστε να περιοριστεί το πρόβλημα, με τους πολίτες να αντιδρούν έντονα με αιματηρές συγκρούσεις να είναι αναπόφευκτες. Τελικά, το μέτρο αποσύρθηκε και δόθηκε άδεια παραγωγής τζιν, μόνο σε εγκεκριμένα εργοστάσια.

 

2. Τεκίλα

Η τεκίλα μπορεί να σου κάνει ένα από τα πιο γερά μεθύσια της ζωής σου. Έχει τη χάρη να σου ζεσταίνει όλο το μέσα, ειδικά τις κρύες νύχτες του χειμώνα, ενώ μια margarita το καλοκαίρι, με μπόλικο αλάτι στο στόμιο του ποτηριού, σου κρατάνε την πιο καλή συντροφιά. Ο μακροχρόνιος θρύλος του Μεξικού αφηγείται ότι μια μέρα η γη κλονίστηκε με βροντές και κεραυνούς. Ένας «τυχερός» κεραυνός έπληξε την αγαύη, το φυτό πήρε φωτιά κι άρχισε να εκπέμπει αρωματικό νέκταρ. Οι Αζτέκοι εντυπωσιάστηκαν τόσο πολύ με το ποτό αυτό, που το δέχτηκαν ως το πιο πολύτιμο δώρο των θεών. Γύρω στο 1600, κατασκευάστηκε η πρώτη τεκίλα μαζικής παραγωγής, με την επίσημη άδεια παραγωγής τεκίλας να εκδίδεται από τον Βασιλιά Κάρλος Δ ‘της Ισπανίας.

 

3. Ουίσκι

Το ποτό για λίγους. Το ποτό για τις δύσκολες αποφάσεις που πολλοί θεωρούν βαρύ. Κανείς δε γνωρίζει την ακριβή στιγμή που δημιουργήθηκε, αλλά μέχρι τον 12ο αιώνα, το ουίσκι είχε ήδη φτάσει στην Ευρώπη. Η πρώτη γραπτή απόδειξη απόσταξης στη Σκωτία χρονολογείται τον 15ο αιώνα, με εντολή του βασιλέα το 1494, για ποσότητα αρκετή ώστε να γεμίσουν πεντακόσια μπουκάλια με aqua vitae, που στα λατινικά σημαίνει «νερό της ζωής». Το πρώτο ουίσκι ήταν αποσταγμένο σχεδόν αποκλειστικά από μοναχούς. Δεν είχε αφεθεί ποτέ να ωριμάσει κι ήταν συνήθως πολύ ακατέργαστο, ώστε να θεωρείται φάρμακο και χρησιμοποιούνταν για τη θεραπεία των πάντων, από την ανεμοβλογιά ως την παράλυση. Ο Ερρίκος ο Η’, ωστόσο, διέλυσε τα μοναστήρια κι εκδίωξε τους μοναχούς, οπότε η παραγωγή του ουίσκι άρχισε να γίνεται στις καλύβες και τα υποστατικά των απλών Σκωτσέζων. Φτάνοντας στις αρχές του 19ου αιώνα, ένα δράμι ουίσκι, ήταν απαραίτητο συστατικό της ζωής στη Σκωτία.

 

4. Βότκα

Το ποτό για να καταπολεμάς το κρύο. Ακόμη και σήμερα παραμένει ασαφής η προέλευση του ποτού, με Ρωσία και Πολωνία να διεκδικούν τα πρωτεία. Ρωσικά κείμενα κάνουν λόγω για αποστακτήρα βότκας στην περιοχή Khylnovsk, ton 11ο μ.Χ αιώνα. Από την απέναντι πλευρά, Πολωνοί μελετητές υποστηρίζουν ότι από τον 8ο αιώνα μ.Χ , η πρώτη μορφή βότκας γεννήθηκε από εκείνους, από κρασί που περίσσευε και δεν καταναλωνόταν κι έμενε σε εξαιρετικά παγωμένες θερμοκρασίες, ενώ ήταν αξιοποιήσιμο για ιατρική χρήση. Υποστηρίζουν επίσης, ότι η βότκα έφτασε στη Ρωσία από Πολωνούς εμπόρους, πολλούς αιώνες αργότερα. Επιπλέον η λέξη βότκα, εμφανίζεται πρώτη φορά σε αρχείο πολωνικού δικαστηρίου το 1405 μ.Χ, ενώ στη μεριά της Ρωσίας, έναν ολόκληρο αιώνα μετά.

 

5. Negroni

Κι επειδή αρκετά μιλήσαμε για ποτά, σκέτα, ως μια μεμονωμένη ομάδα, ας κλείσουμε με κοκτέιλ. To cocktail Negroni, ξεκίνησε την πορεία του ως απεριτίφ κι είναι ο ορισμός της ισορροπίας και της απλότητας. Τα τελευταία χρόνια, κερδίζει όλο και μεγαλύτερη φήμη. Για την ιστορία, το κοκτέιλ ιταλικής καταγωγής φτιάχτηκε για πρώτη φορά το 1919 στο Caffe Casoni της Φλωρεντίας. Ο  Κόμης Camillo Negroni ζήτησε από τον φίλο του και bartender Forsco Scarselli, να κάνει λίγο πιο βαρύ το αγαπημένο του cocktail, Τhe Americano (campari, βερμούτ, σόδα), αντικαθιστώντας τη σόδα με gin. O Scarselli έκανε ένα βήμα παραπάνω κι αντικατέστησε το λεμόνι του The Americano με μια φλούδα πορτοκαλιού κι έτσι, πήρε άλλη μορφή. Πριν περάσει πολύς καιρός όλοι στο Caffe Casoni  ζητούσαν να πιούν Negroni.

 

P.S: Όποιο και να είναι το ποτό σου, να πίνεις με σύνεση και το κυριότερο; Μιας κι είναι το τελευταίο της χρονιάς, το 2023, να είναι μια χρονιά γεμάτη υγεία, φλερτ κι ευχάριστες ειδήσεις, με συγκινήσεις που θα προκαλούν δέος στην ψυχή σου. Άντε, εβίβα!

Συντάκτης: Ηλιάνα Τσακίρη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου