Πριν μπει το 2000, η τηλεόραση φιλοξένησε τη μία και μοναδική σειρά που παίζεται μέχρι σήμερα σε επανάληψη, χωρίς να έχει σταματήσει ποτέ, σημειώνοντας κάθε χρόνο σταθερά υψηλά νούμερα. Ο λόγος για την τηλεοπτική σειρά Κωνσταντίνου κι Ελένης, του Χάρη Ρώμα και της Άννας Χατζησοφιά, που χάρισε ατάκες με γέλιο που λέμε ως και σήμερα και πολύ πιθανόν να τις λέμε κι αύριο και μεθαύριο και πάει λέγοντας.

Ποιος μπορεί να ξεχάσει τον χύμα χαρακτήρα της Ελένης, τη μυγιάγγιχτη περσόνα του Κατακουζηνού που 20 χρόνια μετά από την προβολή, αποδείχτηκε πολύ μπροστά για την εποχή του με τα μπενταντίν και την απολύμανση; Ποιος δεν έχει γελάσει με τη μουρμούρα της Ματίνας για γάμο, δεν έχει ξεφυσήσει με τις ερωτικές περιπτύξεις του Μάνθου, δεν έχει κλείσει τ’ αφτιά του στις ερμηνείες της Πέγκυς και δεν έχει λυπηθεί τον Νικόλα που μόνος του δούλευε στο μπαρ;

Πρέπει να το παραδεχτούμε, είναι η αγαπημένη μας επανάληψη κι οι ατάκες της σειράς έχουν γράψει ιστορία με χρυσά γράμματα! Αλήθεια, εσείς ποιες ατάκες λέτε ακόμη και σήμερα με τους φίλους σας;

 

1. «Σκύλες της λύσσας!»

Αυτή η ερμηνεία της Πέγκυς Καρρά, της γνωστής ηθοποιού, να φωνάζει και να σκούζει, είναι η μόνη τραγωδία που θα ερμήνευε και θα μας έκανε να γελάμε και να κλαίμε ταυτόχρονα. Επίσης είναι μια ατάκα που και σήμερα ακόμη δε χάνει ούτε λίγο από τη λάμψη της, ενώ πάντα συνοδεύεται από τον στόμφο και την αξεπέραστη κίνηση των χεριών της Μαρίας Λεκάκη.

 

2. «Μοναδική μου αγάπη»

Οι μοναδικές αγάπες του Μάνθου, είναι πολλές κι έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό. Έχουν μπει όλες στην καρδιά του κι είναι οι μοναδικές του αγάπες, ενώ υπόσχεται σε όλες γάμο και πανηγύρια, αλλά αύριο γιατί σήμερα καίγεται το εργοστάσιο. Ο αριθμός τους πάνω από 6 και τρέχα γύρευε πόσες ακόμη δε μάθαμε.

 

3. «Κοίταξε, εγώ δεν πολυδιάβασα, αλλά έχω γενικά την αίσθηση»

Αυτό το δίπλωμα οδήγησης έμεινε αξέχαστο στους πρωταγωνιστές, αφού κατέληξαν στο νοσοκομείο. Την ατάκα όμως της Ελένης, με το διάβασμα και την αίσθηση, την έχουμε πει όλοι λίγο πολύ για την εξεταστική τις πανελλήνιες και σ’ όλες τις φάσεις που έπρεπε να στρωθούμε για διάβασμα και τελικά «πετάξαμε χαρταετό».

 

4. «Τα λεφτά φεύγουν σαν ατμός»

Το επεισόδιο της θείας που κληροδοτεί τις λίρες στην Ελένη, πέρα από τον εφιάλτη που μας χάρισε, με την ηλικιωμένη βερσιόν της να μετρά τις λίρες της, μας χάρισε και μια ατάκα που τα τελευταία χρόνια είναι κάτι παραπάνω από αλήθεια. Τα λεφτά φεύγουν σαν ατμός και δυστυχώς όσο και να δουλεύουμε πάλι στον άσο μένουμε.

 

5. «Η Ελένη έχει τακουμούρι»

Το τακαμούρι ήταν ο covid-19 της εποχής κι η αλήθεια είναι, 3 χρόνια κοντά με τον κορόνα, δεν ξέρουμε αν το τακαμούρι θα ήταν καλύτερο.

 

6. «Σάκηηηηηηηηηη»

Στο επεισόδιο «Το Ροκ και το Πουρόκ» είχαμε την τιμή να δούμε τον σοβαρό Κωνσταντίνο Κατακουζηνό να ξετρελαίνεται με την παρουσία και τα τραγούδια του Σάκη Ρουβά, να φωνάζει σαν έφηβος, μπροστά στον επιστήθιο φίλο του Μάνθο. Η ατάκα «Σάκηηη» έμεινε και σημάδεψε πολλών την εφηβεία, σηκώνοντας τον αναμμένο αναπτήρα ψηλά με την τηλεόραση αγκαλιά.

 

7. «I cut me lorda, Γες ιτ ιζ κι Έξελεντ, μάρβελους, φάμπιουλους»

Στο επεισόδιο «Η Λαίδη κι η Αλήτρα» η Ελένη Βλαχάκη έπρεπε να παίξει την Αγγλίδα Πετούνια Λαίδη Ράφινκγστόουν για χάρη του Κωνσταντίνου. Οι ατάκες και τ’ αγγλικά που ήταν το λιγότερο θεσπέσια, έπεφταν βροχή, ενώ ο Κατακουζηνός έφτασε ένα βήμα πριν το εγκεφαλικό.

 

8. «Της επί χρήμασι εκδιδομένης γυναικός το σιδηρούν κιγκλίδωμα/ Ημιόνα/ Οινοχόος»

Ίσως και τα μόνα αρχαία που έχουν μείνει σ’ όλους από τα πρώτα επεισόδια της σειράς, με τον Κατακουζηνό, να θέλει να βρίσει και να κρατά κι ένα επίπεδο, ακόμα και στην καυστικότητά του.

 

9. «Τα μπετά δεν παθαίνουν κρίσεις πανικού»

Η Πέγκυ Καρρά, δεχόταν τα ψέματα του Μάνθου το ένα μετά το άλλο. Στον σεισμό του ’99, θέλοντας ο Μάνθος ν’ αποφύγει έναν ακόμη μεγαλύτερο σεισμό, έπεισε την Πέγκυ ότι τα μπετά έπαθαν κρίσεις πανικού και γι’ αυτό δεν έπρεπε να πάει από το σπίτι του. Ε κι όπως καταλαβαίνεις, μια νέα ατάκα γεννήθηκε.

 

10. «Εγώ το ταπεινό χαμομηλάκι»

Κανείς ποτέ δεν πρόκειται να ξαναπεί τη λέξη χαμομηλάκι χωρίς να προσθέσει το συγκεκριμένο επίθετο από δίπλα. Ίσως και η πιο διαδεδομένη ατάκα της σειράς, μετά τις Σκύλες της Λύσσας, που πραγματικά υπήρξε ταυτόσημη με τον χαρακτήρα της Ματίνας Μανταρικάνη, μιας γυναίκας με φανερά προβλήματα αυτοπεποίθησης που όμως μας χάρισε άπειρες στιγμές γέλιου, πέρα από την πιο αλματώδη εξέλιξη.

 

Πηγή φωτογραφίας: OneMan

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Ηλιάνα Τσακίρη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου