original

Αν, τούτη εδώ τη στιγμή, ψάξεις να βρεις τον τυπικό ορισμό του φιλιού, θα βρεις απλά ότι είναι το άγγιγμα των χειλιών σε μια επιφάνεια κι ότι αποτελεί συνηθισμένη πρακτική των ανθρώπων ως έκφραση αγάπης, τρυφερότητας ή σεβασμού, ενώ συχνά χρησιμοποιείται και για τη στιγμή του χαιρετισμού ή του αποχαιρετισμού. Και φυσικά, ανάμεσα σε δύο συντρόφους, το φιλί έρχεται για να εκφράσει με απλό και άκρως άμεσο τρόπο, τη ρομαντική αγάπη ή την επιθυμία μεταξύ αυτών των δύο ανθρώπων.

Βέβαια, σε αυτό το σημείο, θα πρέπει να σου πω ότι οι ανθρωπολόγοι δεν έχουν καταλήξει σε απόλυτη συμφωνία, σχετικά με το αν το φιλί είναι μια επίκτητη συμπεριφορά ή αν τελικά αποτελεί μια ενστικτώδη ενέργεια. Άλλωστε, το φιλί συναντάται, όχι μόνο στους ανθρώπους, αλλά και σε πολλά ζώα (κυρίως στα θηλαστικά).

Οι ειδικοί, λοιπόν, λένε ότι υπάρχουν περισσότεροι από 100 τύποι φιλιών και ότι ο καθένας από αυτούς εκφράζει τα δικά του συναισθήματα. Και τελικά, μάλλον είναι μεγάλη αλήθεια ότι τα χείλη μπορούν να αποκαλύψουν πολλά πράγματα σχετικά με το χαρακτήρα ενός ανθρώπου, αλλά και τη συμπεριφορά του στις διαπροσωπικές του σχέσεις, πόσο μάλλον στις ρομαντικές.

Ας ξεκινήσουμε, λοιπόν, να αναφέρουμε κάποια είδη φιλιού, ίσως τα πιο δημοφιλή ανά περίσταση.

 

1.Γαλλικό φιλί

Πρόκειται για  έναν από τους πιο δημοφιλείς τύπους φιλιών μεταξύ των ζευγαριών, καθώς θεωρείται από τα πιο παθιασμένα είδη φιλιού, το οποίο όλοι το έχουμε συνδέσει στο μυαλό μας, με μια γεμάτη πάθος σχέση, ανάμεσα σε δύο συντρόφους, οι οποίοι δεν μπορούν να σταματήσουν να απολαμβάνουν ο ένας την παρουσία και την αύρα του άλλου.

 

2. Το φιλί του «κλειδώματος»

Ναι καλά άκουσες, είναι ένα φιλί το οποίο, όπως και προηγουμένως, υποδηλώνει πάθος και έλξη, με τη μόνη διαφορά ότι εδώ η έλλειψη χρόνου και οι υποχρεώσεις των δύο συντρόφων, στέκονται εμπόδιο στην ολοκληρωτική εκδήλωση του πάθους και του μεταξύ τους ερωτισμού. Παρατηρώντας, λοιπόν,  αυτό το φιλί, σου δίνεται άμεσα η εντύπωση ότι αυτό το ζευγάρι δεν έχει αρκετό χρόνο και πρέπει να βιαστεί, παρόλο που εξακολουθούν να θέλουν να απολαύσουν την παρουσία ο ένας του άλλου.

 

3. Το φιλί στη μύτη

Το φιλί ή ένα τρυφερό δάγκωμα στη μύτη, -θα έχεις διαπιστώσει κι εσύ ο ίδιος- ότι είναι ένας ενδιαφέρων τρόπος για να προσελκύσεις την προσοχή του συντρόφου σου και συνήθως είναι από εκείνες τις χαριτωμένες κινήσεις, η οποία θα προκαλέσει το χαμόγελο και των δύο, ενώ συχνά είναι ένας απλός -ίσως και παιχνιδιάρικος- τρόπος,  να ζητήσεις συγνώμη, την ώρα εκείνη που τα λόγια είναι περιττά. Επίσης, αυτό το φιλί ονομάζεται και φιλί «των Εσκιμώων»,  επειδή αυτός είναι ο μόνος τρόπος να φιληθούν οι Εσκιμώοι μεταξύ τους, χωρίς να κινδυνεύουν να κολλήσουν τα χείλη τους από το τσουχτερό κρύο.

 

4. Ένα στα γρήγορα

Και βέβαια, είναι κι αυτό το «γρήγορο» φιλί. Είναι εκείνο το φιλί που θα δώσεις στο ταίρι σου, όταν δίνετε ραντεβού έξω από το αγαπημένο σας σινεμά ή όταν σε περιμένει αυτός στο αγαπημένο σας μπαράκι, για να πιείτε ένα ήρεμο ποτό μετά τη δουλειά σας. Ή ακόμα κι όταν βρίσκεστε για μεζέ και κρασί με τους φίλους σας και είστε όλοι μαζί, μια παρέα. Εκεί, τα κλειστά σου χείλη, θ’ αγγίξουν τα χείλη του συντρόφου σου και είναι μια κίνηση στιγμιαία -αλλά με νόημα-. Οι ειδικοί λένε ότι αυτά τα φιλιά συνήθως παρατηρούνται μεταξύ των ανθρώπων οι οποίοι γνωρίζονται για σχετικά μεγάλο χρονικό διάστημα και υπάρχει οικειότητα μεταξύ τους.

 

5. Το φιλί στο λοβό του αυτιού

Ένα άκρως αισθησιακό φιλί, το οποίο τις πιο πολλές φορές έρχεται να πυροδοτήσει το πάθος, την έλξη και την επιθυμία μεταξύ των δύο συντρόφων. Φιλί το οποίο έχει τις τιμητικές του στην αρχή μιας σχέσης, αλλά το οποίο συνεχίζει να κυριαρχεί στις προσωπικές -κυρίως- στιγμές των ερωτευμένων ζευγαριών.

 

6. Το φιλί στο μάγουλο

Εδώ πρόκειται για ένα παρεξηγημένο και ίσως και αδικημένο είδος φιλιού. Πράγματι, ένα ελαφρύ φιλί στο μάγουλο μεταφράζεται συνήθως με χαιρετισμό και  μάλιστα, σε ορισμένες χώρες αντικαθιστά τη χειραψία. Ωστόσο, σ’ αυτό το σημείο θα έχεις παρατηρήσει κι εσύ, ότι αν ένα τέτοιο φιλί έχει διάρκεια, μπορεί να οδηγήσει σε πιο παθιασμένα φιλιά στο μέλλον. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά τις περισσότερες φορές, με αυτό τον τρόπο, οι σύντροφοι υπενθυμίζουν την αμοιβαία αγάπη τους.

 

7. Το φιλί του χωρισμού

Τι να πούμε τώρα γι’ αυτό. Μια γεύση πικρίας, σκοτωμένων συναισθημάτων και εξατμισμένων αναμνήσεων έρχονται να αναδυθούν από αυτό το φιλί. Ένα φιλί του οποίου η γεύση, και κυρίως η επίγευση που άφησε, είναι τόσο στυφές, τόσο πονεμένες, τόσο ανθυγιεινές. Δεν μπορείς να το περιγράψεις στον κολλητό σου, ούτε και στον ίδιο σου τον εαυτό, δεν μπορείς να μοιραστείς αυτή την αίσθηση με κανέναν, ούτε καν με το προσωπικό σου ημερολόγιο. Είναι αυτό το δηλητηριώδες συναίσθημα, το οποίο μόνο το πέρασμα του χρόνου, θα δώσει μια πιο ουδέτερη και ίσως πιο άγευστη χροιά. Ίσως η λήθη, αλλά και το βίωμα καινούριων, φρέσκων εμπειριών, να διώξει την πικρή αυτή γεύση, ίσως και όχι.

 

Όμως, επειδή δε θέλω να μείνω στα άσχημα και τα δραματικά φιλιά, αλλά θέλω να μείνουμε σε όλα τα υπόλοιπα είδη, εκείνα τα συναρπαστικά φιλιά, τα οποία αναζωογονούν και ομορφαίνουν τη ζωή μας, μη διστάζεις κι εσύ να φιλάς καθημερινά τα εκλεκτά άτομα της καρδιάς σου, το σύντροφό σου, τους φίλους σου, τα μέλη της στενής ή και της ευρύτερης οικογένειάς σου. Άλλωστε, οι έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που φιλούσαν το σύντροφό τους πριν πάνε στη δουλειά, έζησαν κατά μέσο όρο 5 χρόνια παραπάνω. Και βέβαια, γενικά έχει βρεθεί ότι το φιλί αυξάνει το προσδόκιμο ζωής των ανθρώπων. Τι περιμένεις λοιπόν, θέλεις κι άλλα για να πειστείς;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Συντάκτης: Ειρήνη Μακρινού
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου

Κάνε σχόλιο!

Έχεις κάποια ιδέα για άρθρο;

Μπορείς να μας προτείνεις ένα θέμα που θα ήθελες να διαβάσεις σε κάποιο απ' τα επόμενα άρθρα μας!