Έρευνες έχουν δείξει ότι η χαρά εξαρτάται κατά 80% από τα άτομα του κύκλου μας. Κάποιοι λένε επίσης ότι είμαστε τα πέντε πιο «κοντινά» μας άτομα ενώ η life coach Mάρεα Λαουτάρη έχει δηλώσει ότι το 95% της ευτυχίας και της χαράς που θα βιώσουμε στη ζωή μας προέρχεται από τον σύντροφό μας. Όλα αυτά αν τα καλοσκεφτούμε δείχνουν πολλά για τον άνθρωπο που θα επιλέξουμε να ζήσουμε μαζί για ένα μικρό ή μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Και σκέψου τώρα αν πρόκειται για τον άνθρωπο με τον οποίο ονειρεύεσαι να μοιραστείς μαζί του όλη σου τη ζωή…

Αρχικά να πούμε ότι έχει βρεθεί ότι οι σύντροφοι διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην υγεία των ανθρώπων και ειδικά σε μεγαλύτερες ηλικίες. Ωστόσο, δεν είχε μελετηθεί μέχρι τώρα εάν οι αισιόδοξοι σύντροφοι επηρεάζουν την καλή λειτουργία του μυαλού μας και συγκεκριμένα τον τρόπο σκέψης μας ή το πόσο καλή μνήμη έχουμε.

Μια έρευνα των πανεπιστημίων Harvard και Michigan, η οποία χρησιμοποίησε δεδομένα από περίπου 4500 ζευγάρια ηλικίας πενήντα χρονών και άνω, παρακολουθώντας τα για τουλάχιστον οκτώ χρόνια, έδειξε ότι οι άνθρωποι των οποίων το ταίρι ήταν πιο αισιόδοξο, ζούσαν καλύτερα, είχαν καλύτερη γνωστική λειτουργία και καλύτερη μνήμη. Πράγματι, οι αισιόδοξοι άνθρωποι τείνουν να έχουν πιο υγιείς συμπεριφορές, προσέχοντας τη διατροφή τους και όντας πιο ενεργοί και δραστήριοι. Επίσης, ένας αισιόδοξος σύντροφος μπορεί να αποτελέσει ένα καλό καθημερινό παράδειγμα υγιούς συμπεριφοράς κι έτσι να παρακινεί το ταίρι του να αθληθούν μαζί, να φτιάξουν ένα υγιεινό γεύμα ή μια προσεγμένη λίστα τροφίμων για το σούπερ μάρκετ. Με άλλα λόγια, ένας αισιόδοξος σύντροφος είναι πιο πιθανό να διαμορφώνει ένα περιβάλλον πιο λειτουργικό και λιγότερο στρεσογόνο, μέσα στο οποίο και ο άλλος σύντροφος θα αναπτύσσει την προσωπικότητά του και θα υιοθετεί θετικές συνήθειες.

Μάλιστα, ο επικεφαλής της έρευνας, William Chopik, δήλωσε ότι το 25% της αισιοδοξίας στους ανθρώπους θεωρείται κληρονομική. Ωστόσο, οι άνθρωποι που αλλάζουν στάση ζωής και επιλέγουν να είναι πιο αισιόδοξοι, επηρεαζόμενοι από τον σύντροφό τους, φαίνεται να αλλάζουν τον τρόπο σκέψης τους, αποκτώντας την αίσθηση ότι τόσο στο παρόν όσο και στο άμεσο μέλλον, τα έχουν καταφέρει καλά. Αυτοί οι άνθρωποι καταφέρνουν πλέον να αντικρίζουν με διαφορετικό τρόπο τις επιτυχίες και τις αποτυχίες τους, θεωρώντας ότι οι επιτυχίες τους προέρχονται από εκείνους, χάρη στις ικανότητές τους, ενώ οι αποτυχίες τους προέρχονται από εξωτερικούς παράγοντες, τους οποίους είναι δύσκολο να ρυθμίσουν. Με αυτό τον τρόπο, καταφέρνουν να είναι πιο ευτυχισμένοι, πιο επιτυχημένοι, με καλύτερη μνήμη και πιο λειτουργικό μυαλό με την πάροδο του χρόνου.

Επίσης, σημαντικό είναι ότι δύο άνθρωποι μεγαλώνοντας και έχοντας περάσει μαζί όμορφες στιγμές, με την πρώτη ευκαιρία θα τις ανακαλέσουν. Αντίθετα, αν πρόκειται για μια προβληματική συντροφική σχέση, οι σύντροφοι δε θα επιδιώξουν να θυμηθούν στιγμές της ζωής τους και έτσι κρατώντας τις «άμυνές» τους, ο εγκέφαλός τους μπορεί και να έχει ξεχάσει παντελώς πολλά παρελθοντικά γεγονότα ή να τα θυμάται πολύ αμυδρά. ‘Αλλωστε, όπως μας λένε οι ψυχολόγοι, η ανθρώπινη μνήμη είναι ανακατασκευαστική. Αυτό σημαίνει ότι θυμόμαστε τις στιγμές του χτες με βάση αυτό που είμαστε και αισθανόμαστε σήμερα. Έτσι, στην προκειμένη περίπτωση, οι ευχάριστες «κοινές αναμνήσεις» επιτρέπουν στο ζευγάρι να θυμάται τις εμπειρίες της ζωής του με μεγαλύτερη λεπτομέρεια κι έτσι να διατηρούν οι δύο σύντροφοι τη μνήμη τους σε καλά επίπεδα, παρ’ όλο που μεγαλώνουν.

Τι καλύτερο λοιπόν από το να μεγαλώνουμε δίπλα σε έναν «καλό» σύντροφο; Σε έναν σύντροφο που είναι αισιόδοξος, κοιτάει το μέλλον με θετική ματιά, είναι ικανός να μας εμφυσήσει θετικές συνήθειες, να μας εμπνεύσει με το παράδειγμά του και τoν τρόπο αντίληψης των πραγμάτων γύρω του. Αν όλοι μας προσπαθήσουμε να μπούμε σε μια σχέση και να συνδεθούμε με έναν άνθρωπο από θέση πληρότητας -κι όχι από θέση μειονεξίας-, αν σκοπός μας είναι πρωτίστως να δώσουμε αγάπη κι ενδιαφέρον και μετά να πάρουμε κάτι πίσω, αν δεν έχουμε σκοπό να γεμίσουμε μονάχα τις δικές μας «μπαταρίες», αλλά και του ανθρώπου που έχουμε απέναντί μας, τότε οι μικρές καθημερινές δόσεις αισιοδοξίας του συντρόφου μας, θα κάνουν κι εμάς να πλεύσουμε σε μια υγιή και χαρούμενη ζωή, με καθαρή σκέψη, φρέσκο μυαλό, αισιόδοξες σκέψεις, καλή μνήμη και ακόμη καλύτερες αναμνήσεις.

Συντάκτης: Ειρήνη Μακρινού
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.