Τα Χριστούγεννα έρχονται -αργά, αλλά έρχονται- και μαζί με αυτά πλησιάζουν και οι χειμερινές μας διακοπές. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες φαντασιώσεις κάθε εργαζόμενου και κυρίως αυτών που αγαπούν το χειμώνα και τη ζεστή ατμόσφαιρα που αποπνέει το χριστουγεννιάτικο πνεύμα των ημερών. Όσες μέρες καταφέρει να «ξεκλέψει» κανείς, όλοι μας τις βλέπουμε σαν μια βουτιά στην ελευθερία και την ευτυχία, γι’ αυτό και τις περιμένουμε με ανυπομονησία. Και πράγματι, οι διακοπές, ανεξάρτητα από τη διάρκειά τους, τον τόπο προορισμού, τον προϋπολογισμό τους ή την παρέα, είναι για όλους μας μια ευκαιρία να ανανεωθούμε και να τροφοδοτήσουμε τον οργανισμό μας με την απαραίτητη ενέργεια που χάθηκε κάπου εκεί μέσα στην καθημερινότητα και τις έγνοιες.

Μερικές μέρες, λοιπόν, σε ένα ειδυλλιακό, χιονισμένο τοπίο, μακριά από τους αναρίθμητους θορύβους της πόλης, μακριά από τις σκέψεις της καθημερινότητας, είναι ικανές να ρίξουν τα επίπεδα των ορμονών του στρες. Άλλωστε και μόνο το γεγονός ότι έχουμε τη δυνατότητα να ακολουθήσουμε τους δικούς μας προσωπικούς ρυθμούς και να ασχοληθούμε μόνο με όσα μας αρέσουν, είναι μερικοί μόνο από τους παράγοντες που μας φέρνουν ένα βήμα πιο κοντά στην ελαχιστοποίηση του άγχους και την ταυτόχρονη κατακόρυφη αύξηση της ευτυχίας, ενώ ο πολυπόθητος χρόνος που περνάμε με τους σημαντικούς άλλους για εμάς, αλλά και με τον ίδιο μας τον εαυτό, φαίνεται να δρουν ευεργετικά τόσο στο σώμα μας όσο και την ψυχή μας.

Μάλιστα, Ολλανδοί επιστήμονες έπειτα από μελέτη, για διάστημα 32 εβδομάδων, ανθρώπων που βρίσκονταν σε διακοπές και άλλων που δεν ήταν, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι διακοπές κάνουν τους ανθρώπους πραγματικά ευτυχισμένους. Ειδικότερα, βρέθηκε ότι την περίοδο που οργανώνουμε τις λεπτομέρειες των διακοπών μας, τα επίπεδα της ευτυχίας είναι ακόμη πιο αυξημένα συγκριτικά με την ίδια την περίοδο των διακοπών.

Επίσης, ερχόμενοι σε επαφή με τη φύση και την απεραντοσύνη της στη διάρκεια των διακοπών, γινόμαστε ικανότεροι να τοποθετήσουμε τα προβλήματα της καθημερινότητας, σε μια πιο σωστή και ρεαλιστική διάσταση, γεγονός που μας βοηθάει να νιώσουμε ευεξία και χαρά. Έτσι, αποσυμπίεση, αποτοξίνωση, και εμφανώς βελτιωμένη διάθεση, αποτελούν καταστάσεις οι οποίες πλάθουν το προφίλ των διακοπών μας.

Και βέβαια, είναι κι αυτός ο ύπνος, ο οποίος τώρα φαίνεται να είναι ποιοτικότερος, με μεγαλύτερη διάρκεια και χωρίς την ανεπιθύμητη (για όλους μας) παρέμβαση από το ενοχλητικό ξυπνητήρι. Θα ξαπλώσουμε και θα κοιμηθούμε όση ώρα το έχουμε πραγματικά ανάγκη, θα αφουγκραστούμε τα σήματα που μας βγάζει το σώμα μας, θα ικανοποιήσουμε τα θέλω του και το πρωί που θα ξυπνήσουμε θα καμαρώνουμε το ήρεμο και ξεκούραστο πρόσωπό μας.

Κι ακόμη, οι διακοπές είναι η ιδανική ευκαιρία προκειμένου να τροφοδοτήσουμε τη δημιουργικότητα και την παραγωγικότητά μας. Άλλωστε, έρευνες υποστηρίζουν ότι για να διατηρήσουμε την ενέργειά μας σε υψηλά επίπεδα, θα πρέπει να κάνουμε ένα διάλειμμα από τη δουλειά μας τουλάχιστον κάθε 62 μέρες. Παράλληλα, τονίζουν ότι όσοι είναι αναγκασμένοι να περιμένουν περισσότερο από 2 μήνες μέχρι τις επόμενες διακοπές τους, έχουν περισσότερες πιθανότητες να γίνουν ευερέθιστοι και είναι πιο πιθανό να αρρωστήσουν. Επιπλέον, αυτά τα άτομα γίνονται συνήθως λιγότερο παραγωγικοί στη δουλειά τους και είναι πιο επιρρεπή στα λάθη.

Σε αυτό το σημείο να πούμε ότι για τους βιβλιοφάγους της παρέας -ακόμη και στις διακοπές-, τα νέα είναι καλά. Πληθώρα ερευνών έχουν δείξει ότι το διάβασμα αποτελεί μια πολύπλοκη διαδικασία στην οποία συμμετέχουν όλες οι περιοχές του εγκεφάλου. Ως εκ τούτου, οι διακοπές, είναι μια καλή αφορμή να εξασκήσουμε το μυαλό μας και να ενισχύσουμε πολλές από τις νοητικές μας διεργασίες, όπως είναι η μνήμη, η συγκέντρωση, η προσοχή. Άλλωστε, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι ακόμη και έξι λεπτά ανάγνωσης την ημέρα, είναι αρκετά για να μας βοηθήσουν να αποβάλλουμε το καθημερινό στρες. Σίγουρα θα το έχεις διαπιστώσει κι εσύ ότι το να «χάνεσαι» μέσα στις σελίδες ενός βιβλίου, σε οδηγεί με ένα μαγικό τρόπο στην απόλυτη χαλάρωση.

Στον αντίποδα τώρα, επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι διαπίστωσαν από την πλευρά τους ότι η θετική επίδραση των διακοπών, περισσότερο από δύο εβδομάδες, φαίνεται να είναι αρνητική, καθώς μοιάζει να υπάρχει κούραση από την ξεκούραση(!). Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές παρακολουθούσαν 600 εθελοντές που έκαναν διακοπές από 15 εώς 34 συνεχόμενες ημέρες, με κάποιους από αυτούς να διαλέγουν την απόλυτη ανάπαυση, ενώ κάποιοι άλλοι την ξεκούραση στην παραλία. Αποδείχθηκε, λοιπόν, ότι η καλύτερη διάρκεια των διακοπών είναι οι 7 ημέρες. Πράγματι, μετά από την πρώτη εβδομάδα ξεκούρασης, οι εθελοντές είχαν τους καλύτερους δείκτες υγείας και καλής διάθεσης, ενώ μετά από 12 ημέρες διακοπών αυτή η ευεργετική επίδραση άρχισε να εξασθενεί, κάνοντας παράπονα για κούραση και κακή ψυχική διάθεση. Και όχι μόνο αυτό, αλλά οι περισσότεροι εθελοντές, ειδικά εκείνοι που επέλεξαν τις διακοπές στην παραλία, ξεκίνησαν να παίρνουν βάρος, κάνοντας κακό στην υγεία τους. Επομένως, βγήκε το συμπέρασμα ότι η ιδανική διάρκεια συνεχόμενων διακοπών είναι 8-11 ημέρες, δύο φορές μέσα στο χρόνο.

Ακριβώς επειδή είναι μέρες πολύτιμες και ιερές, καλό είναι να είναι προσαρμοσμένες στις αληθινές ανάγκες του καθενός από εμάς και επίσης να μην πλάθουμε εξωπραγματικές εικόνες γι’ αυτές. Εξ’άλλου, είναι σημαντικό να φροντίζουμε και μες στην καθημερινότητά μας, να περνάμε όμορφα και να επιδιώκουμε μικρές αποδράσεις από το πρόγραμμα και τη ρουτίνα μας, ώστε να μην καταλήγουμε να περιμένουμε να αισθανθούμε καλά μόνο στην περίοδο των  διακοπών μας.

Οι διακοπές δεν είναι σκηνές από ένα καλοφτιαγμένο σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αλλά είμαστε εμείς οι ίδιοι σε μία πιο χαλαρή διάθεση, σε μια πιο αναζωογονημένη και λαμπερή εκδοχή του εαυτού μας. Και μετά ξανά, τα κεφάλια μέσα. Έτσι είναι η ζωή.

Συντάκτης: Ειρήνη Μακρινού
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου