Οι πρώην των νυν πάντα θα αποτελούν ένα κεφάλαιο των σχέσεων που θα προβληματίζει όποιον αποφασίσει να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου σκαλίζοντας το παρελθόν του άλλου. Πόσο μάλλον όταν το σύμπαν συνωμοτεί γι’ αυτή την μπόρα που προμηνύεται να ξεσπάσει στέλνοντας στο δρόμο μας ένα απλό αίτημα φιλίας ή καλύτερα, μην αποκλείουμε και το ενδεχόμενο να μην είναι μία τόσο αθώα κίνηση από την άλλη μεριά.

Γίνεται ασυναίσθητα πολλές φορές, λες και θέλουμε να βάλουμε τα χεράκια μας και να βγάλουμε τα ματάκια μας, προσπαθώντας να ανακαλύψουμε το ερωτικό παρελθόν του συντρόφου μας. Είναι αυτό το σαράκι της ζήλιας ενδεχομένως που μας οδηγεί σε κινήσεις που είτε λίγο είτε πολύ κάποιες φορές φέρνουν αντίθετα αποτελέσματα. Όταν όμως αποφασίζεις να μπεις σ’ αυτό τον φαύλο κύκλο των πρώην συντρόφων θα πρέπει να είσαι προετοιμασμένος και εφοδιασμένος με την κατάλληλη ψυχραιμία να διαχειριστείς την όποια πιθανή κατάληξη. Τι γίνεται λοιπόν στην περίπτωση που πρώην του νυν ταίρι σου μια ωραία πρωία αποφασίσει να σου στείλει ένα αίτημα φιλίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης;

Το αποδέχεσαι και μπαίνεις στον πειρασμό να μάθεις πράγματα που ίσως και να μην είναι τόσο ευχάριστα και θα φέρουν προβλήματα στη σχέση σου και γκρίνια ή το αγνοείς και συνεχίζεις τη ζωή σου σαν να μην ήρθε ποτέ; Εμείς οι άνθρωποι έχουμε βέβαια έμφυτο το μικρόβιο της περιέργειας και πολλές φορές δε χρησιμοποιείται άδικα η φράση «τρώγεται με τα ρούχα του». Σε τι θα ωφελήσει κάτι τέτοιο, εάν πάρουμε το ενδεχόμενο της αποδοχής; Ακόμα κι αν μάθουμε κάτι για το παρελθόν του άλλου δε σημαίνει πως και στην τωρινή του σχέση ισχύει το ίδιο καθεστώς. Κάθε άνθρωπος συμπεριφέρεται διαφορετικά στις ερωτικές σχέσεις της ζωής του, εξαρτάται από το τι θα του βγει σε κάθε συνθήκη. Οπότε μια τέτοια κίνηση συνήθως από πρώην, μεταξύ μας δεν είναι για καλό ούτε έχει αγαθά κίνητρα.

Έχοντας το συναίσθημα της ζήλιας και της μη αποδοχής του χωρισμού, κινούμενοι ίσως παρορμητικά αποσκοπούν στις περισσότερες των περιπτώσεων στο να δημιουργήσουν σύννεφα έστω και την υποψία παρουσίας τους. Μάλιστα δεν είναι καθόλου απίθανο πως από την στιγμή που το αποδέχεσαι λίαν συντόμως θα δεχθείς και το ανάλογο μήνυμα και σαφώς να είσαι βέβαιος πως θα κάνει ψαχτήρι στα πάντα σου. Ίσως να θελήσει να σε «προειδοποιήσει» για το άτομο με το οποίο είστε τώρα μαζί, ίσως να προσπαθήσει να σου προκαλέσει το αίσθημα της ανασφάλειας με το ότι δεν έχει απομακρυνθεί τελείως το ερωτικό παρελθόν του συντρόφου σου. Το σίγουρο είναι πως αργά ή γρήγορα θα ξεσπάσει όλη αυτή η αρνητική αύρα που θα έχει δημιουργήσει ένα απλό αίτημα φιλίας μέσα στη σχέση σου και άθελά σου μπορεί να καταστρέψεις στιγμές και συναισθήματα που έχετε χτίσει με το ταίρι σου για ένα άτομο που οι προθέσεις του εξ’ αρχής δεν ήταν καλοπροαίρετες.

Να πάρουμε βέβαια και την περίπτωση της σύμπτωσης. Ίσως αυτό το άτομο απλά να είδε το προφίλ σου και χωρίς να γνωρίσει το οτιδήποτε να σου έστειλε εντελώς τυχαία το αίτημα. Εσύ από την άλλη γνωρίζοντας πως με αυτό το άτομο το ταίρι σου είχε σχέση βρίσκεσαι σε δίλημμα για το τι να κάνεις. Στην περίπτωση που πρώην ταίρι του νυν στείλει εντελώς συμπωματικά αυτό το αίτημα απλώς και μόνο για να γίνετε διαδικτυακοί φίλοι η δική σου θέση παραμένει εξίσου άβολη. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι τόσο λεπτή η γραμμή μεταξύ της αγάπης για τη σχέση σου και της ζήλιας για τους πρώην που είναι πολύ δύσκολο να ακολουθήσεις μια στάση καθ’ όλα ανώτερη προς όλες τις κατευθύνσεις. Είναι λογικό να υπάρξουν άτομα που θα το αγνοήσουν και δε θα μπουν καν στον πειρασμό να το αποδεχτούν, υπάρχουν όμως  και εκείνα που πιστεύουν πως ίσως είναι η κατάλληλη ευκαιρία να μάθουν κάτι παραπάνω για τον ερωτικό τους σύντροφο από το παρελθόν τους. Από την άλλη, το να πατήσεις αποδοχή σημαίνει ότι δε νιώθεις -τουλάχιστον έτσι δείχνεις- ανασφάλεια. Ένα αίτημα είναι, σιγά και τι έγινε, λες. Αλλά είναι;

Το μόνο σίγουρο είναι πως όταν κάτι ανήκει στο παρελθόν τότε απλώς δεν άξιζε να ανήκει στο παρόν, αυτό θα πρέπει να σημαίνει πολλά για όσους επιδιώκουν και αφήνουν τις πόρτες ανοιχτές. Είτε αυτό γίνεται εσκεμμένα είτε εντελώς συμπωματικά δεν υπάρχει κάποιος λόγος να κυνηγάς φαντάσματα του παρελθόντος ούτε και να επιτρέπεις να χαλάνε τη δική σου διάθεση και μετά την ηρεμία στη σχέση σου. Άλλωστε, δε θα γίνετε και κολλητοί, άρα γιατί να γίνετε και φίλοι εξ’ αρχής. Έστω και διαδικτυακοί.

Συντάκτης: Ολυμπία Καραμπέτσου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου