1. Να έχεις γνωρίσει ανθρώπους που θα μείνουν μαζί σου μέχρι τα βαθιά γεράματα. Θα περνούν τα χρόνια, θα αλλάζεις κι εσύ, μα κι αυτοί. Αλλά θα είναι άνθρωποι ορόσημα- σταθερές στη ζωή σου, που τους γνώρισες στα πέντε, δέκα, είκοσί σου και ξέρεις πως ό,τι και να γίνει, όπως και να τα φέρει η ζωή στα επαγγελματικά, κοινωνικά και προσωπικά σου, εκείνοι θα βρίσκονται δίπλα σου.

 
2. Να ταξιδέψεις σε όσους περισσότερους προορισμούς μπορείς και να μείνεις για ένα διάστημα τουλάχιστον της ζωής σου στο εξωτερικό. Το να ταξιδεύεις πολύ και συχνά είναι μια απ’ τις μεγαλύτερες ευλογίες που μπορούν να σου τύχουν στη ζωή. Να έχεις τη δυνατότητα, την οικονομική κυρίως, αλλά και τη δυναμική που απαιτούν οι συνεχείς αλλαγές τόπων, ζωής και καθημερινότητας. Να γνωρίσεις νέους πολιτισμούς, ιδιαιτερότητες, χαρακτηριστικά, σπεσιαλιτέ και κατατόπια διάφορων πόλεων και λαών. Σε εξελίσσει σαν άνθρωπο το ταξίδι, σε κάνει πιο δημιουργικό και ολοκληρωμένο, κατεδαφίζοντας όποια υπολείμματα ρατσιστικών κι ομοφοβικών νοτών υπάρχουν.

3. Να έχεις βρει αυτά που σε γεμίζουν ενέργεια και ενθουσιασμό. Ένα ταλέντο, μια ασχολία, μία συνήθεια. Κάτι στο οποίο είσαι καλός, ή θες να γίνεις καλός, κάτι που το θες και το επιδιώκεις σε κάθε ευκαιρία. Η γραφή, η γυμναστική, η ζωγραφική, η μουσική, η μαγειρική. Ό,τι και να είναι, χρειάζεται μόνο να σ’ αρέσει ειλικρινά και να υπάρχει αυτή η θέληση της αιώνιας και ακούραστης επανάληψης.

4. Να δοκιμάσεις κάτι που σε τρομάζει. Να ψάξεις να βρεις τον πιο βαθύ φόβο σου και στο βωμό του θάρρους σου να τον στραγγαλίσεις με τα ίδια σου τα χέρια. Να πας εκεί έξω και να τον αντιμετωπίσεις με περίσσιο θράσος, με τόσο που δεν υπάρχει περίπτωση να μην το απολαύσεις. Να πέσεις από αεροπλάνο, να κάνεις κατάδυση, να βγεις εκτός των ορίων σου και της ζώνης άνεσης που τόσο βολικά συνήθισες. Να τολμήσεις, κοινώς και στιγμή μη σκεφτείς τους φόβους και τους δισταγμούς σου.

5. Να κάνεις κάτι καλό για τον εαυτό σου και να το εντάξεις στην καθημερινότητά σου. Μπορείς να ξεκινήσεις με κάτι υπέροχο για το σώμα σου. Ένα είδος γυμναστικής, ίσως. Αν το ψάξεις, σίγουρα θα το βρεις! Γιόγκα, τρέξιμο, χορό, μπάσκετ, ό,τι θελήσει η ψυχούλα σου που θα ωφελήσει το σώμα και την υγεία σου. Ψώνισε λίγο πιο υγιεινά, περιόρισε τη ζάχαρη, κόψε το τσιγάρο ή μείωσε τα λιπαρά, βρες τι μπορείς να κάνεις και ενσωμάτωσέ το μέσα στη μέρα σου. Κάνε μια μάσκα, χρησιμοποίησε προϊόντα που θα σου δώσουν όμορφο δέρμα και υγιή μαλλιά, αύξησε τις βιταμίνες που καταναλώνεις. Κάνε αυτήν τη μικρή αλλαγή και θα καταλάβεις εν τέλει, ότι δεν είναι καθόλου μικρή.

6. Να μάθεις να λες περισσότερα όχι. Δώσε στον καθένα ό,τι του αξίζει με μια απλή απάντηση. Αυτό δε θα αλλάξει απλά τη ροή των πραγμάτων, αλλά και τη ροή σκέψης σου. Θα σε κάνει πιο δίκαιο και ακριβή. Κανείς δε θα σε εξαπατά λόγω της καλοσύνης ή της γενναιοδωρίας σου, κανείς δε θα εκμεταλλεύεται την ευγένειά σου, αλλά θα παραμένεις ο εαυτός σου, αυτός ο υπέροχος εαυτός σου, μα με έναν δυναμισμό ακατανίκητο.

7. Να μάθεις να βοηθάς τους άλλους. Να γίνεις εθελοντής σε οργανώσεις που δεν έχουν προσωπικό κέρδος, μόνο σκοπό την στήριξη των άλλων. Παιδιών, αστέγων, ορφανών, αρρώστων. Να δώσεις χρήματα, να αγοράσεις φαγητό, να βοηθήσεις με τα χέρια σου. Να κάνεις ό,τι είναι δυνατόν για να βελτιώσεις τη ζωή ακόμα και ενός ανθρώπου, μα και τη δική σου σκέψη και αντίληψη.

8. Να γίνεις δημιουργικός και παραγωγικός. Έχουμε μία και μοναδική ζωή και αυτή σίγουρα δε θα έπρεπε να είναι βαρετή και άδεια. Μάθαινε κάθε μέρα κάτι καινούριο. Μην αφήνεις καμία μέρα απλά να περνάει. Κάνε δραστηριότητες, μαγείρεψε, πήγαινε σινεμά, κάνε τις δουλειές σου, εργάσου σκληρά, ύστερα δες τα αγαπημένα σου πρόσωπα, χαλάρωσε στον καναπέ σου.

9. Να εκπληρώσεις πολλούς απ΄ τους στόχους σου, ή τουλάχιστον να τους επιδιώξεις. Στείλε βιογραφικό σε αυτήν την τρομερή δουλειά που «αποκλείεται να σε επιλέξουν», μάζευε λεφτά, σιγά-σιγά και ίσως κάποια μέρα να πάρεις εκείνο το σπίτι που ακόμα και να σκεφτείς, τρομάζεις. Στείλε εκείνο το μήνυμα και ας μην απαντηθεί. Μα ίσως και να απαντηθεί- και να υπάρξει η πιο σωστή επιλογή που έκανες ποτέ. Αποταμίευε προληπτικά και χρησιμοποίησε εκείνα τα λεφτά τη σωστή στιγμή, στα όνειρα που έκανες κι στα σχέδια που σκέφτηκες, χρόνια πριν.

10. Να γράψεις ένα γράμμα στο μελλοντικό εαυτό σου. Όταν λοιπόν φτάσεις στην επόμενη δεκαετία, πίστεψέ με θα είσαι πια αρκετά διαφορετικός. Θα έχεις γνωρίσει ανθρώπους, θα έχεις δοκιμάσει πράγματα, θα έχεις μετανιώσει, θα έχεις χαρεί. Και μέσα στον πλουραλισμό που ξαφνικά θα βρεθείς, θα είναι κάτι παραπάνω από εύκολο να χαθείς. Εύκολα, μπροστά στην αλλοίωση, ξεχνάμε πώς υπήρξαμε. Γι’ αυτό τώρα, γράψε ένα γράμμα στο μελλοντικό εαυτό σου. Με όσα λάθη μπλέχτηκες και δε θα ‘θελες να ξανασχοληθείς. Με όλη την αγάπη που σου έχεις, με μια τεράστια αγκαλιά που θα ‘θελες να σου δώσεις. Καν’ το και κρύψ’ το κάπου όπου σίγουρα θα το βρεις. Και τίποτα να μη σου δώσει παραπάνω αυτό το γράμμα, θα σου δώσει σίγουρα ένα χαμόγελο. Που ξέρεις- εκείνη τη στιγμή, ίσως είναι και το μόνο που χρειάζεσαι.

Συντάκτης: Χριστίνα Καρυοφυλλίδου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου