Λεφτά σε ψυχολόγους, συμβουλές από φίλους, προσωπικοί απολογισμοί γιατί προσπαθείς να κάνεις δουλειά με τον εαυτό σου, ν’ αναγνωρίσεις τα ελαττώματά σου και ν’ αντιμετωπίσεις καταστάσεις που μέχρι πρότινος δεν μπορούσες να διαχειριστείς. Κι όπως εσύ θες να καταλάβεις αν έχεις μπλέξει με άνθρωπο που δεν έχει κάνει μισή φορά αυτοκριτική ή δεν έχει προβληματιστεί για τον εαυτό του, έτσι και κάποιος άλλος, που ξέρει να ψυχολογήσει, θα πατήσει σε μερικές «έξυπνες» ερωτήσεις για να σε καταλάβει και να διακρίνει αν έχεις κάνει δουλίτσα μέσα σου. Θα περάσεις το τεστ;

 

1. Ποια θεωρείς πως είναι τα ελαττώματά σου;

Όλοι οι άνθρωποι έχουν ελαττώματα -κι άσε τον Καρρά να λέει ότι έχει μόνο ένα. Πολλές φορές εκλαμβάνουμε το ελάττωμα σαν τεράστια αδυναμία και πιστεύουμε ότι θα κριθούμε αν τα αποκαλύψουμε, που είναι μεν πιθανό να συμβεί, αλλά ένας άνθρωπος που έχει κάνει δουλειά με τον εαυτό του δε θα έχει να σου πει «η τελειομανία μου», ή το «δίνομαι πολύ εύκολα στους άλλους». Αντίστοιχα, ένας άνθρωπος που έχει ασχοληθεί με τον εαυτό του, γνωρίζει να σου πει ποια είναι τα θετικά του χαρακτηριστικά και δεν υποτιμά τις δεξιότητές του.

 

2. Για τι έχεις μετανιώσει στη ζωή σου και για τι όχι;

Άνθρωποι είμαστε, λάθη κάνουμε. Μπορεί ένας άγνωστος να μην καταλαβαίνει πολλά, ώστε να κρίνει από αυτή την απάντηση και σίγουρα δεν είναι μια ευχάριστη ερώτηση νέων γνωριμιών. Σίγουρα όμως μπορείς να καταλάβεις πολλά, τόσο για τον τρόπο που αντιμετωπίζει κανείς τα λάθη του, όσο και για τη γνώμη του για τον εαυτό του και τους γύρω του.

 

3. Τι σε θυμώνει και πώς το διαχειρίζεσαι;

Όλοι έχουμε τα όριά μας και πολλά πράγματα μας εκνευρίζουν, ανάλογα με τον χαρακτήρα μας και την ανοχή που δείχνουμε. Αλλά το πώς διαχειριζόμαστε τις πιο δύσκολες μας καταστάσεις και όσα μας φέρνουν σε δύσκολη θέση, δείχνει πόση δουλειά έχουμε κάνει με τον εαυτό μας.

 

4. Πώς βλέπεις τον εαυτό σου σε 5 χρόνια;

Ένας άνθρωπος που έχει δουλέψει με τον εαυτό του, δεν τον αφήνει να πηγαίνει στην τύχη κι όπου βγει και φυσικά έχει όνειρα και στόχους τους οποίους προσπαθεί σιγά σιγά να υλοποιήσει. Έχει επίγνωση των ικανοτήτων του και κυρίως, έχει κάποιες υγιείς φιλοδοξίες.

 

5. Θεωρείς ότι οι άνθρωποι αλλάζουν;

Tο «εγώ δεν αλλάζω για κανέναν και τίποτα» βγαίνει από το στόμα ενός ανθρώπου που δεν μπορεί να καταλάβει τυχόν λάθη και πιστεύει ότι δεν μπορεί να τα μετριάσει, είτε ότι είναι σωστός σε όλα του. Αυτός που δεν πιστεύει στην αλλαγή, είναι ο ίδιος που θεωρεί πως δεν έχει και τόση αξία να την προσπαθήσει.

 

6. Περίγραψέ μου την πιο αγχωτική για σένα συνθήκη

Το στρες είναι ένας παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει τόσο μια προσωπικότητα που να μοιάζει αγνώριστη. Ο τρόπος όμως με το οποίο το διαχειριζόμαστε, δείχνει ως έναν βαθμό και το αν και πόση ψυχραιμία διαθέτουμε -πράγμα που πρέπει να δουλευτεί- και πόσο γρήγορα μπορούμε να ελιχθούμε στις καταστάσεις. Επίσης, το τι θεωρούμε αγχωτικό, λέει πολλά για το επίπεδο αυτογνωσίας μας.

 

7. Πώς θα προσδιόριζες την ευτυχία;

Η ικανότητα να μπορείς ν’ αναγνωρίσεις τι σε κάνει χαρούμενο και πώς το συμπεριλαμβάνεις στη ζωή σου, επίσης δείχνει αν έχεις κάτσει με τον εαυτό σου να τα πείτε και να αποφασίσετε παρέα τι είναι ουσιώδες και τι όχι και τόσο για να έρθει η χαρά και να μείνει στη ζωή σου.

 

8. Τι γνώμη έχεις για την ψυχοθεραπεία;

Παλαιολιθικές και λανθασμένες αντιλήψεις που με τα χρόνια ευτυχώς εξαλείφθηκαν, τύπου «όσοι πάνε σε ψυχολόγους είναι τρελοί» και δεν παύουν όμως να συναντώνται, δείχνουν πολλά για την προσωπικότητα του ατόμου που έχεις απέναντί σου. Είναι ξεκάθαρο ότι ένας άνθρωπος που έχει κακή γνώμη για την ψυχοθεραπεία και την υποτιμά, έχει πολύ λιγότερες πιθανότητες να έχει κάνει ειλικρινείς συζητήσεις με τον εαυτό του.

 

9.  Ποια είναι τα χόμπι σου;

Ερώτηση που φαίνεται αθώα και που θυμάσαι να στη ρωτάνε όταν κάποτε έδινες για διπλώματα ξένων γλωσσών, αλλά έχει πολύ μεγάλη βάση. Ένας άνθρωπος που δεν είναι η δουλειά του, που ενδιαφέρεται για τον εθελοντισμό, που βρίσκει ουσία σε μια βόλτα με τον σκύλο του ή αγαπάει τον αθλητισμό, είναι κάποιος που δε στέκεται μόνο στα προφανή.

Σαφώς, ποτέ δεν είναι ξεκάθαρο μόνο μέσα από μερικές ερωτήσεις το κατά πόσο ένας άνθρωπος έχει δουλέψει με τον εαυτό του. Παίζουν σημαντικό ρόλο οι πράξεις, οι κινήσεις του σώματος, η βαθύτερη γνωριμία, η εξέλιξη της ίδιας της σχέσης. Άλλωστε, η ψυχολογία δε βασίζεται μόνο στα λόγια, και δε χρειάζεται να είσαι της επιστήμης για να το ξέρεις.

Συντάκτης: Κορίνα Γιούρου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου