grthryrtegw

Μύθοι κι αλήθειες πολλά χρόνια τώρα για τους αριστερόχειρες. Μόλις το 11% του παγκόσμιου πληθυσμού έχουν κυρίαρχο χέρι το αριστερό. Από παλιά, ο κόσμος θεωρούσε ότι έπρεπε όλοι να γράφουν με το δεξί χέρι κι οποιοδήποτε παιδί είχε κλίση στο αριστερό, το ανάγκαζαν να μάθει με το δεξί- ακόμα και χτυπώντας το με τον χάρακα στο σχολείο. To να είναι κανείς αριστερόχειρας θεωρούνταν από προβληματικό ως κακό κι είχε συνδεθεί με διάφορες δεισιδαιμονίες, ενώ ένα άτομο που έγραφε με το αριστερό, σήμαινε ταυτόχρονα πως είχε κάτι σαν αναπηρία!

Αργότερα ευτυχώς όλα αυτά καταρρίφθηκαν. Για σένα που δεν ξέρεις, η 13η Αυγούστου θεωρείται η παγκόσμια μέρα των αριστερόχειρων, καθιερώθηκε το 1992 από το Κλαμπ Αριστερόχειρων της Μεγάλης Βρετανίας και γιορτάζεται πλέον σε όλο τον πλανήτη, όπως πρέπει, για τη σούπερ δύναμή τους αυτή. Κι αν ένας αριστερόχειρας αντιμετωπίζει δυσκολίες σε κάποιες δραστηριότητες αφού πολλά πράγματα είναι κατασκευασμένα για δεξιόχειρες όπως π.χ. μια κιθάρα, το σίγουρο είναι ότι υπάρχουν κάποια πράγματα, που κάνει καλύτερα και πιο εύκολα από έναν δεξιόχειρα.

 

1. Μεθάνε ευκολότερα

Το δεξί ημισφαίριο που χρησιμοποιεί ο αριστερόχειρας δεν αντέχει το αλκοόλ σε σχέση με έναν δεξιόχειρα που πίνει την ίδια ποσότητα και το ίδιο ποτό.

 

2. Αν πάθουν ισχαιμικό;

Έχει περισσότερες πιθανότητες σε σχέση με τον δεξιόχειρα σε περίπτωση εγκεφαλικού επεισοδίου, να το ξεπεράσει.

 

3. Πληκτρολογούν καλύτερα από τους δεξιόχειρες

Μπορεί πολλά πληκτρολόγια και διάφορα αντικείμενα να είναι προγραμματισμένα για να βοηθούν τους δεξιόχειρες, αλλά έρευνες έδειξαν ότι τα γράμματα που πληκτρολογούνται για το αριστερό χέρι είναι σημαντικά περισσότερα από ό,τι για το δεξί. Επίσης, υπάρχουν 1447 λέξεις που μπορούν να γραφτούν μόνο με το αριστερό χέρι σε ένα πληκτρολόγιο QWERTY (το κλασικό πληκτρολόγιο).

 

4. Έχουν πολύ καλύτερη εγκεφαλική λειτουργία από τους δεξιόχειρες

Χρησιμοποιούν και τις δύο πλευρές του εγκεφάλου αποτελεσματικότατα, έχοντας καλύτερες νευρικές συνδέσεις, επεξεργάζονται πιο γρήγορα και πιο καλά διάφορες σημαντικές πληροφορίες, μπορούν να δώσουν την προσοχή τους σε πολλά πράγματα ταυτόχρονα -το λεγόμενο multitasking- και φυσικά συγχρονίζουν πιο εύκολα κινήσεις του σώματος με διάφορες αισθήσεις.

 

5. Έχουν καλύτερο προσανατολισμό

Έχουν πολύ καλή αντίληψη του χώρου και του περιβάλλοντος γύρω τους, προσαρμόζονται στο πι και φι και δύσκολα θα χαθούν.

 

6. Έχουν πλεονέκτημα σε διάφορα αθλήματα

Όπως το μποξ, το baseball και το τένις. Για παράδειγμα, στο τένις, η στάση του σώματός τους, τούς επιτρέπει να δημιουργούν μεγαλύτερες γωνίες στα χτυπήματά τους. Άξιο παράδειγμα ο Ισπανός Rafael Nadal.

 

7. Είναι καλύτεροι στο να λύνουν προβλήματα

Έχουν διαφορετικό τρόπο σκέψης, που τους κάνει αρκετά αποτελεσματικούς στην επίλυση προβλημάτων. Σύμφωνα με έρευνες, θεωρούνται καλύτεροι και στα μαθηματικά.

 

8. Από χέρι σε χέρι περνούν

Αν τραυματιστούν ή χτυπήσουν το δυνατό τους χέρι, θα γράψουν πολύ πιο εύκολα με το αδύναμο από ό,τι ένας δεξιόχειρας.

 

9. Νυχτερινή όραση

Προσαρμόζουν ταχύτερα την όρασή τους και βλέπουν καλύτερα κάτω από το νερό.

 

10. Και στο LoL;

Τα πάνε καλύτερα με τα βιντεοπαιχνίδια, λόγω του ότι διαχειρίζονται τα πολλαπλά ερεθίσματα καλύτερα από τους δεξιόχειρες.

 

Τέλος, να προσθέσουμε ότι μελέτες απέδειξαν ότι τα άτομα με υψηλό IQ είναι πιθανότερο να είναι αριστερόχειρες, ότι είναι περισσότερο πιθανό να ασχοληθούν με την τέχνη, αλλά κι ότι τα δίδυμα ή τρίδυμα έχουν περισσότερες πιθανότητες να είναι αριστερόχειρες. Μαθαίνουν γρήγορα όσον αφορά την οδήγηση ή τη μουσική, είναι περισσότερο ανταγωνιστικοί άνθρωποι κι έχουν καλύτερο αυτοέλεγχο. έχουν πολύ καλύτερη μνήμη και μπορούν να συγκρατούν εύκολα σημαντικές πληροφορίες. Στην Αγία Γραφή, το δεξί χέρι αναφέρεται 100 φορές περίπου, ενώ το αριστερό 25 και με αρνητικές αναφορές. Να ‘τανε η ζήλια ψώρα, θα πω εγώ.

 

ΥΓ.1: Δεξιόχειρες, μη μου παρεξηγείστε βρε. Οι έρευνες τα λένε.

ΥΓ.2: Πόσοι αριστερόχειρες είμαστε εδώ;

 

 

Συντάκτης: Κορίνα Γιούρου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου