48524492767_b87fbce876_b

Μεγάλωσες μαθαίνοντας να παίρνεις και να δίνεις, έτσι χτίζονται και έτσι διατηρούνται οι ανθρώπινες σχέσεις. Έχεις ανάγκη για αποδοχή και έγκριση από τους άλλους, μια κινητήρια δύναμη, μια ενθάρρυνση, που είναι σαφώς ανθρώπινη. Μέχρι ποιο σημείο όμως είναι ανθρώπινη;

Όταν κάθε σου βήμα, κάθε σου λέξη εξαρτάται από τη γνώμη του άλλου και νιώθεις ότι δεν μπορείς να δράσεις μόνος σου, τότε θα λέγαμε ότι είσαι σχετικά εξαρτημένος από τον άλλον και την άποψή του. Δεν του αρέσει του συντρόφου σου το νέο σου λουκ; Θα το αλλάξεις. Δε συμφωνεί με τα λεγόμενά σου; Ξέχασες ήδη τι έλεγες. Θες να ακούς συνέχεια πόσο σε θέλει και πόσο σε αγαπάει; Θες να βλέπεις στο πρόσωπό του πόσο σε θαυμάζει και πόσο τυχερός είναι που σε έχει, θες να βλέπεις την αποδοχή και ότι συμφωνεί με όσα λες; Χάνεσαι στις ευκαιρίες για ένα κομπλιμέντο, ζεις για το πότε θα συμφωνήσει με τις επιλογές σου, με την υπόστασή σου μπροστά του.

Η επιβεβαίωση που αποζητάμε δεν έχει να κάνει μόνο με την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμηση, όπως πολλοί φαντάζεστε. Έχει να κάνει και με την εμπιστοσύνη και τα βιώματα του καθενός. Σαφώς αν μείνεις προσκολλημένος στο όποιο ερωτικό ατυχές σου παρελθόν, σίγουρα δε θα μπορέσεις να ξεφύγεις από αυτό αναζητώντας διαφορετικές συμπεριφορές. Ζητάς και ρουφάς επιβεβαίωση από όπου προκύψει, προκειμένου να αισθανθείς καλά και να μπορέσεις να γλυκάνεις τον εαυτό σου πιστεύοντας πως έτσι λυτρώνεσαι.

Η κολλητή φίλη της επιβεβαίωσης δεν είναι άλλη από την ανασφάλεια. Όλοι κρύβουμε πολλές μέσα μας, ο καθένας σε διαφορετικό τομέα και για διαφορετικό λόγο ύπαρξης, αλλά συνήθως όσοι έχουν λίγες παραπάνω, είναι περισσότερο ευάλωτοι και πολλές φορές κρατάνε τέτοια άμυνα, που μπορούν να σε ξεγελάσουν. Φαίνεται να ανέχονται κάποιες καταστάσεις απλά για να νιώσουν αποδεκτοί από τον άλλον και να μην προκαλέσουν αντιπαραθέσεις. Κατά βάθος χρειάζονται αγάπη και τον σύντροφό τους να έχει υπομονή και να τους δώσει μια σιγουριά ώστε να αισθάνονται πιο ασφαλείς.

Κάθε άνθρωπος όμως έχει τα δικά του χαρακτηριστικά και όμοιός του δεν υφίσταται, κάτι που πολλοί από μας δυσκολεύονται να δεχθούν. Υπάρχουν κι εκείνοι που δε συμφωνούν σε όλα με τον άλλον και θα το δηλώσουν κι ας έρθουν σε κόντρα. Θα υπάρξουν μέρες που δε θα του πουν ότι τον θέλουν ή τον αγαπούν, χωρίς να σημαίνει πως δεν το νιώθουν. Ίσως αυτό να είναι και λάθος. Αυτοί που δε γουστάρουν να λένε συνέχεια τα ίδια και τα ίδια, που κάποια πράγματα τα θεωρούν δεδομένα. Δεν έχει κανόνες ο έρωτας ούτε τις τέλειες λέξεις για να αποδείξεις το ενδιαφέρον σου, ένα χάος έχει τεράστιο που επιβιώνουν οι πιο δυνατοί. Εκείνοι που αντέχουν χωρίς επιβεβαίωση.

Όπως και το γέλιο, η ανασφάλεια και επομένως, η ανάγκη για επιβεβαίωση μπορεί να γίνει εύκολα μεταδοτική. Αν ο άνθρωπος που είναι δίπλα σου δε σου δίνει αυτό που χρειάζεσαι, άλλαξε άνθρωπο ή θέλω. Προτού βρεθείτε και οι δύο σε μια σχέση γεμάτη ανασφάλειες που μόνο σας ρίχνει ψυχολογικά. Σκέψου το κι αλλιώς. Αν δε νιώθεις εσύ καλά με τον εαυτό σου, γιατί να νιώσει ο άλλος μαζί σου;

 

Συντάκτης: Κορίνα Γιούρου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου

Κάνε σχόλιο!

Έχεις κάποια ιδέα για άρθρο;

Μπορείς να μας προτείνεις ένα θέμα που θα ήθελες να διαβάσεις σε κάποιο απ' τα επόμενα άρθρα μας!