Αν κοιτάξεις λίγο γύρω σου, θα δεις πολλούς ανθρώπους. Με κάποιους έχεις έρθει αρκετά κοντά, με άλλους λίγο, με μερικούς καθόλου .Έχεις κάτσει ποτέ να σκεφτείς τι χαρακτηριστικά έχουν οι πιο κοντινοί σου άνθρωποι και γιατί τους έχεις διαλέξει να βρίσκονται δίπλα σου;

Αν εξαιρέσουμε την οικογένεια, τους ανθρώπους που δεν επέλεξες ουσιαστικά να είναι δίπλα σου, όλοι οι υπόλοιποι έχουν κοινά χαρακτηριστικά. Φαινομενικά, σε ακούνε, σε καταλαβαίνουν, σε στηρίζουν, γελάς και περνάς καλά μαζί τους. Το θέμα λοιπόν δεν είναι ακριβώς ο δικός τους χαρακτήρας, αλλά πώς νιώθεις εσύ όταν βρίσκεσαι μαζί τους. Οι άνθρωποι οι οποίοι μας κάνουν να αισθανόμαστε καλά, τόσο μ’ εκείνους, όσο και με τον εαυτό μας, συνήθως μας ανεβάζουν και την αυτοπεποίθηση. Κι αυτό γιατί νιώθουμε ότι έχουμε δίπλα μας κάποιον που δεν ανταγωνίζεται τη χαρά μας, δεν ενεργοποιείται το ένστικτο να κυριαρχήσουμε απέναντί του και βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια αίσθηση αυτεπίγνωσης κι αυταποδοχής.

Σε στιγμές καλές, όπως και σε κακές, αυτοί οι άνθρωποι θα σου πουν μια καλή κουβέντα, θα σε κάνουν να θυμηθείς τι έχεις καταφέρει μέχρι τώρα, θα χαρούν με τη χαρά σου και θα λυπηθούν με τη λύπη σου. Είναι σημαντικό ο άνθρωπος δίπλα σου να εκπέμπει θετική ενέργεια και να σε κάνει να πιστεύεις σ’ ένα καλύτερο σήμερα, αλλά κι αύριο. Η αυτοπεποίθησή μας βασίζεται συνήθως στα επιτεύγματά μας και στο τι έχουμε καταφέρει γενικότερα στη ζωή μας, αλλά συνδέεται άμεσα και με την αυτοεκτίμηση, η οποία διαμορφώνεται από τη γνώμη που έχουμε για τον εαυτό μας.

 

 

Oι άνθρωποι με αυτοπεποίθηση έχουν πίστη στον εαυτό τους ότι μπορούν να διαχειριστούν οποιαδήποτε κατάσταση αποτελεσματικά, είτε είναι θετική, είτε αρνητική. Είναι εκείνοι που μπαίνουν στον χώρο με μια αύρα νικητή, που θα καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να καταφέρουν αυτό που θέλουν. Είναι οι ίδιοι που δε φοβούνται να πουν ανοιχτά αυτά που σκέφτονται και που αντίστοιχα δε διακατέχονται από τη μεγαλομανία ενός αλάνθαστου εαυτού. Αφήνονται να αλλάξουν γνώμη, να επηρεαστούν και να επηρεάσουν. Θα σε σπρώξουν για να πετύχεις, να γίνεις η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου και να ξεπεράσεις τους φόβους σου. Ξέρουν να ρισκάρουν και να παίρνουν αποφάσεις και δε φοβούνται να κάνουν λάθος. Όλα αυτά, όπως είναι φυσικό, επηρεάζουν θετικά και τους ανθρώπους γύρω τους.

Θα μου πεις, χρειάζεσαι άλλους ανθρώπους για να σου ανεβάζουν την αυτοπεποίθηση; Το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό είναι κάτι που χτίζεις με τον χρόνο, αλλά σαφώς και παίζουν ρόλο οι άνθρωποι δίπλα μας. Είσαι κοινωνικό ον, συναναστρέφεσαι και περιτριγυρίζεσαι από ανθρώπους, είναι λογικό ν’ ανταλλάζεις ιδέες, απόψεις και να επηρεάζεσαι. Όπως εσύ εκπέμπεις ενέργεια και τη μεταδίδεις, έτσι και κάποιος άλλος άνθρωπος την μεταδίδει σε σένα.

Έχεις ανάγκη από ανθρώπους που σε πάνε ένα βήμα παραπέρα, έχεις ανάγκη από εξέλιξη κι όχι στασιμότητα. Οφείλεις στον εαυτό σου να είσαι δίπλα σε ανθρώπους που σε κάνουν χαρούμενο. Καθώς όλοι κάπου μέσα μας έχουμε κάποιες ανασφάλειες, το να βρισκόμαστε δίπλα σ’ έναν άνθρωπο ο οποίος μας τις βγάζει στην επιφάνεια με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο κι όχι για να μας βοηθήσει να τις αντιμετωπίσουμε, είναι ο ορισμός της ναρκισσιστικής σχέσης. Μπορεί να υπάρχουν άνθρωποι που έχεις συνηθίσει, άνθρωποι που αγαπάς, αλλά αν έχεις πιάσει τον εαυτό σου να αισθάνεται άβολα μαζί τους, να μην ακούγεται, να μην εκτιμάται και να στερείται χαράς κι οικειότητας, τότε η σχέση σου μαζί τους δεν αξίζει να υπάρχει. Χίλιες φορές να είσαι χωρίς αυτούς και ήρεμος, παρά με αυτούς κι αναστατωμένος.

Και τελικά, πόσους τέτοιους ανθρώπους έχεις δίπλα σου; Λίγους, πολλούς, καθόλου; Αυτούς έχεις ανάγκη, αυτούς να αποζητάς.

 

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Κορίνα Γιούρου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου