Η εποχή που μια σχέση μας προσδιόριζε ως άτομα έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Πλέον πολλοί είναι εκείνοι που επιλέγουν τη μοναχικότητα, απέναντι σε μια νοσηρή, δύσκολη σχέση, ή σ’ έναν άνθρωπο που προσδιορίζει τα θέλω τους σύμφωνα με τη δίκη του οπτική. Ακόμα κι επιστημονικά υποστηρίζεται ότι οι άνθρωποι που είναι μόνοι από επιλογή, έχουν περισσότερη αυτοπεποίθηση και καλύτερη σωματική και ψυχική υγεία. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι εργένηδες αφιερώνουν την ενέργειά τους σ’ αυτό που θέλουν κι αγαπούν, στην αγαπημένη τους δραστηριότητα, χόμπι ή εργασία, χωρίς να μοιράζονται την αυταγάπη τους με την αγάπη τους για ένα ταίρι.

Όλοι μπορούμε να καταλάβουμε ποσό ενεργοβόρο μπορεί να είναι να προσπαθείς να ικανοποιήσεις κάποιον άλλο. Τι γίνεται όμως όταν την ενέργεια αυτή τη διοχετευτείς άλλου; Το πάθος που θ’ αγαπούσες έναν άνθρωπο, το δείχνεις στο ν’ αγαπήσεις μια δραστηριότητά σου, ένα «έργο» σου. Τότε το σκηνικό αλλάζει, γίνεσαι πιο παραγωγικός, πιο τολμηρός, παίρνεις ρίσκα χωρίς φόβο και κερδίζεις, ακόμα κι αν δεν καταφέρεις με την πρώτη αυτό στο οποίο αφιέρωσες τον χρόνο και την ενέργειά σου.

 

 

Η συντροφικότητα έχει σίγουρα πολλά -και γνωστά- να δώσει. Όταν όμως είσαι μόνος σου, ανακαλύπτεις τον υπέροχο κι υγιή εγωισμό. Καταφέρνεις να συγκεντρωθείς πιο αποδοτικά, να ξενυχτήσεις χωρίς ενοχές για το πού δίνεις τον χρόνο σου, να πάρεις το λαπτοπ σου και να κάτσεις σε μια καφετέρια πίνοντας τον καφέ σου και να δουλέψεις με τις ώρες πάνω σε ό,τι σε ενδιαφέρει, να φτιάξεις το πρόγραμμά σου και το χρονοδιάγραμμά σου χωρίς αντιπερισπασμούς. Είναι η στιγμή που μπορείς να καλλιεργήσεις τα ταλέντα σου, ν’ αφοσιωθείς σε αυτό που σ’ ευχαριστεί ή να βρεις κάτι καινούριο να καταπιαστείς, χωρίς δισταγμούς. Να κάνεις καινούρια ξεκινήματα και να διοχετευτείς εκεί όλη σου την ενέργεια.

Δεν είναι τυχαίο που κατά τη διάρκεια της πανδημίας οι άνθρωποι που δούλευαν από το σπίτι, υπήρξαν κατά πολύ περισσότερο παραγωγικοί σε σχέση μ’ αυτούς που συνέχιζαν να δουλεύουν με άλλους ανθρώπους γύρω τους. Επίσης πόσες φορές, έχουμε δει επιτυχημένους επαγγελματίες στη δουλειά τους να καταφέρνουν σπουδαία επιτεύγματα σε περιόδους μοναχικές; Εκτός από την κλισέ δικαιολογία, περί δυναμικότητας, οφείλεται και στο γεγονός ότι οι άνθρωποι αυτοί αφιερώνουν περισσότερο χρόνο κι ενέργεια στη δουλειά τους από ό,τι στον σύντροφό τους, χωρίς, εννοείται, να αποτελεί κανόνα πως μια σχέση σε βουλιάζει επαγγελματικά. Όπως όμως και να το κάνουμε, θα ήταν ψέμα να μην πούμε πως ναι, όταν είσαι μόνος είσαι καλύτερος στη δουλειά σου.

Σίγουρα, καλό θα ήταν στη ζωή μας να υπάρχει ισορροπία, κάτι που είναι εξαιρετικά δύσκολο όταν εμπλέκονται άνθρωποι, με διαφορετικές ανάγκες, χαρακτήρες ή επιθυμίες. Σύμφωνα με την με την ψυχολόγο κι ειδικό στις σχέσεις Babita Spinelli «το να είναι μόνο του ένα άτομο, συχνά το ενθαρρύνει να κοιτάζει προς τα μέσα και να φροντίζει καλύτερα τον εαυτό του ψυχικά και σωματικά καθώς δεν ταξιδεύει μεταξύ των αναγκών του κι εκείνων του συντρόφου του». Με απλά λόγια, λειτουργεί ενθαρρυντικά στο άτομο, το οποίο πλέον παίρνει μόνο του τις αποφάσεις της ζωής του, χωρίς να διστάζει και να ταλαντεύεται μεταξύ άλλων παραγόντων που μπορούν να δράσουν ανασταλτικά.

Εν τέλει, παράγεις έργο που προέρχεται μεν από σένα, αλλά στην ουσία απευθύνεται σε τόσους άλλους που ίσως δεν είχαν την ίδια δυνατότητα ή τόλμη με σένα. Βγάζεις περισσότερη δουλειά σε λιγότερο χρόνο, αφού το μυαλό σου, μπορεί πλέον να εστιάσει σ’ αυτό που πραγματικά μετράει για σένα. Σ’ αυτό που που προσπαθείς να πετύχεις. Να ψαχτείς, ν’ αναλωθείς, να ρωτήσεις και να μάθεις και τελικά να δημιουργήσεις κάτι μοναδικό, εντελώς δικό σου. Μη φοβάσαι λοιπόν τη μοναχικότητα. Κάποιες φορές η μονάδα είναι εξίσου -αν όχι περισσότερο- δυνατή, κι αυτό γιατί είναι αδιάσπαστη. Μάθε απ’ αυτήν κι από όσα σου προσφέρει η ηρεμία και χαλαρότητά της.

Βέβαια, αυτό δε σημαίνει πως θα πουλήσουμε τον έρωτα για να κάνουμε άλλα, και σπουδαία. Απλώς, μπορεί επιτέλους να σημαίνει, πως δεν πειράζει να μην έχουμε τον έρωτα, αν αυτό μας κάνει εν τέλει κάπως διαφορετικά ευτυχισμένους. Κι όταν είναι να ‘ρθει, εδώ θα ‘μαστε (και θα ‘χουμε κάνει και καριέρα).

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Αμάντα Δουλγεράκη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου