Ύπνος. Mα ποιος δεν αγαπάει αυτήν τη λέξη. Μαζί με τον πρωινό καφέ, είναι ένα από τα ιερά πράγματα στη ζωή. Ειδικά μετά από μια κουραστική μέρα ή μια Κυριακή μεσημέρι που θέλεις απλά να ξαπλώσεις και να αποκοιμηθείς γλυκά για μία ωρίτσα. Ένας καλός ύπνος είναι φάρμακο πράγματι. Όταν όμως, από την άλλη, δεν υπάρχει ποιοτικός ύπνος τα πράγματα δυσκολεύουν. Οι ώρες που κοιμάται ο μέσος άνθρωπος είναι επτά με οχτώ ώρες μέσα στη νύχτα. Παρ’ όλ’ αυτά, η αυπνία πλέον αποτελεί από τα σημαντικότερα προβλήματα στη ζωή του ανθρώπου. Μπορούν να δημιουργηθούν πολλά προβλήματα σε κάποιον που έχει χρόνιες διαταραχές ύπνου, είτε ψυχικά είτε σωματικά και το σίγουρο είναι πως η ποιότητα ζωής επηρεάζεται σημαντικά. Ας δούμε κάποιες σοβαρές επιπτώσεις που μπορεί να έχουν αυτοί που πάσχουν από αυπνία.

 

1. Κατάθλιψη ή άγχος

Η έλλειψη ύπνου ή η κακή ποιότητά του μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά ή και να επιδεινώσουν την κατάσταση κάποιου που πάσχει από κατάθλιψη ή κάποια αγχώδης διαταραχή. Όσο δεν ξεκουραζόμαστε αυξάνεται ραγδαία στο σώμα μας η κορτιζόλη η οποία είναι η κύρια ορμόνη του στρες. Η ευεξία μειώνεται και αντικαθίσταται με την κόπωση και την κακή διάθεση. Πόσες φορές άλλωστε δε μας έχει τύχει μετά από έναν κακό ύπνο να νιώθουμε πως τα πάντα πάνε στραβά; Ας βάλουμε στο μυαλό μας πως δε φταίει ούτε η κακή μας τύχη, ούτε οι παλιές μας αμαρτίες που ξαφνικά πληρώνουμε. Φταίει ότι ο ύπνος τελικά συνδέεται άμεσα με την ψυχολογία.

 

Diary | Vintage Dream


€14,90

-----

 

2. Θέματα μνήμης και έλλειψη συγκέντρωσης

Σίγουρα έχουμε ακούσει για περιπτώσεις όπου κάποιος ξεχνάει πολύ εύκολα και δε θυμάται τι ειπώθηκε πριν από λίγο ή δεν μπορεί να συγκεντρωθεί και να αφομοιώσει. Καμιά φορά λέμε πως πρόκειται για αφηρημένα άτομα, ή για αυτούς που έχουν άλλα χίλια δύο πράγματα στο κεφάλι τους. Έχετε παρατηρήσει όμως στον εαυτό σας πόσο πιο δύσκολο είναι να συγκεντρωθεί κανείς όταν το μυαλό και το σώμα ζητάνε επιτακτικά το μαξιλάρι τους; Μία επίπτωση του ύπνου είναι αυτή και πηγαίνει σε συνδυασμό με την έλλειψη συγκέντρωσης και πολλές φορές και με τη διαταραχή της μάθησης που συχνά συναντάται σε εφήβους.

 

3. Διαβήτης

Οι λίγες ώρες ύπνου ή η αυπνία μπορεί να προκαλέσει διαταραχή στην ανοχή στη γλυκόζη αυξάνοντας έτσι τα επίπεδα του σακχάρου. Με πιο απλά λόγια, όσο λιγότερο κοιμάσαι τόσο πιο δύσκολο το κάνεις για το καημένο το σώμα σου να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις που του θέτεις. Φαντάσου το σαν ένα μηχάνημα. Εσύ του πετάς ζάχαρη και αυτό την καίει. Αν μία στο τόσο όμως δεν κλείνεις και λίγο τους διακόπτες για να ξεκουραστεί, τόσο πιο πιθανό είναι κάποια στιγμή απλά να σταματήσει να λειτουργεί. Έτσι αυξάνεται κι ο κίνδυνος να πάθουμε διαβήτη.

 

4. Δυσκολία επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης

Όταν κάποιος δεν κοιμάται καλά δυσκολεύεται να επικοινωνήσει και να αλληλεπιδράσει με άλλους ανθρώπους καθώς η διάθεση είναι χαμηλή και οι πάσχοντες μπορεί να είναι και παραπάνω ευέξαπτοι. Είναι το γνωστό «Μη μου μιλάτε αν δεν έχω πιεί καφέ» μόνο που στην προκειμένη περίπτωση ο καφές δε βοηθάει. Επίσης, τα αντανακλαστικά είναι πολύ αδύναμα λόγω κούρασης, πράγμα που μπορεί να αποβεί ακόμη και επικίνδυνο, ειδικά αν το συνδυάσουμε με ένα τιμόνι και λίγη βενζίνη.

 

5. Αδυναμία ανοσοποιητικού συστήματος

Η αυπνία μπορεί να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό σύστημα με αποτέλεσμα να είμαστε πιο επιρρεπείς σε μολύνσεις και φλεγμονές. Επιπρόσθετα, επιβραδύνεται η ανάρρωση από έναν ιό ή μία μόλυνση. Φαντάσου ξανά το σώμα σου σαν ένα μηχάνημα που δουλεύει ασταμάτητα για ώρες, που έχει ήδη ανεβάσει θερμοκρασίες και που οι δείκτες του έχουν ακουμπήσει τις πορτοκαλί ενδείξεις. Πόσο ικανό πιστεύεις ότι θα είναι να αντιμετωπίσει κάτι που θα πάει στραβά; Πόσο καλύτερα δε θα ανταποκριθεί ένα μηχάνημα κρύο, που το παίρνει να ανεβάσει λίγο θερμοκρασίες;

Ο ποιοτικός ύπνος, λοιπόν, είναι πολύ σημαντικός για τη λειτουργικότητά μας σε καθημερινή βάση αλλά και για την υγεία μας. Ένα ζεστό μπάνιο, λίγη χαλαρή μουσική και ένα καλό βιβλίο στο τέλος της ημέρας μπορεί να βοηθήσουν να αποβάλουμε την ένταση. Σε καμία περίπτωση εάν είσαι αγχώδης μην πιάσεις να δεις ειδήσεις ή να κάνεις πλάνο για το πώς θα μιλήσεις σε έναν απαιτητικό πελάτη την επόμενη μέρα στη δουλειά. Το κινητό, επίσης, απαγορεύεται για μία ώρα πριν τον ύπνο. Η καφεΐνη καλό θα ήταν να είναι ελεγχόμενη μέσα στη μέρα και αν θέλεις μπορείς να δοκιμάσεις και διαλογισμό. Είναι απαραίτητο να προσέχουμε την ευεξία μας και εν συνεχεία τον εαυτό μας. Και δεν πρέπει να νιώθουμε ενοχές επειδή βάζουμε σε προτεραιότητα την ξεκούρασή μας. Το σώμα μας και το μυαλό μας είναι μια μηχανή που για να πάρει μπρος πρέπει να γεμίζει τις μπαταρίες της, δεν μπορεί να δουλεύει είκοσι τέσσερις ώρες συνεχόμενα, θα καεί. Ας κοιμηθούμε λίγο παραπάνω λοιπόν, δε χάλασε κι ο κόσμος.

Συντάκτης: Ειρήνη Χριστοδούλου
Επιμέλεια κειμένου: Μαρία Ρουσσάκη