Μια νίκη του σύγχρονου κόσμου είναι πως η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα πλέον αναγνωρίζεται και είναι σημαντικό κομμάτι μιας κοινωνίας που κάποτε την απέρριπτε ή την έκρυβε σχολαστικά μέσα σε ντουλάπες και λοιπά έπιπλα σπιτιού. Ο κόσμος, ευχάριστα, έχει δείξει με πολλούς τρόπους να ζητάει και να καταλαβαίνει ποσό σημαντικό είναι να προβάλλονται εικόνες που με δυναμικό τρόπο κλοτσάνε και γκρεμίζουν οποιαδήποτε καλά στερεωμένη εικόνα είχαμε περί «φυσιολογικού». Έχει δείξει να αντιλαμβάνεται πως το πρότυπο του ρομαντικού «πρίγκιπα και πριγκίπισσας» δεν είναι απλώς απαρχαιωμένο, μα για πολλούς λόγους επίφοβο. Έτσι εμφανίστηκαν σταδιακά σειρές, είτε παλαιότερες είτε νέες, που αποτυπώνουν ένα άλλο πρότυπο και μια άλλη οπτική. Ας δούμε μαζί έξι από αυτές στις οποίες αξίζει να δώσουμε μια ευκαιρία.

 

1. Glee

Το Glee είναι μια διαχρονική σειρά, ύμνος για τη διαφορετικότητα. Στην ουσία προβάλλει μια ομάδα outsiders εφήβων που συμμετέχουν στη χορωδία του σχολείου τους· και εκεί πέρα ξεκινάει το μεγαλείο. Είναι όλοι μεταξύ τους διαφορετικοί με ένα κοινό, τη μουσική. Φυσικά προβάλλεται η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα και με έναν πολύ όμορφο τρόπο που μπορεί να βοηθήσει πολλά παιδιά να αποδεχτούν και να νιώσουν ότι δεν είναι μόνα τους.

 

 

2. S.e.x. education

Ακόμη μία σειρά με εφήβους πρωταγωνιστές και της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, που όπως λέει και το όνομα ασχολείται λίγο παραπάνω με την επαφή. Ένας έφηβος, συγκεκριμένα o γιος μιας εξαίρετης επιστήμονα που διδάσκει αγωγή και κάνει συνεδρίες με ζευγάρια, ξεκινάει μια επιχείρηση με το να λύνει τα ερωτικά προβλήματα των έφηβων συμμαθητών του φερόμενος ως ειδήμονας, μαζί με μια ακόμη επαναστάτρια συμμαθήτριά του με σκοπό το κέρδος. Έτσι ξεκινάει ολόκληρη η πλοκή και η ανακάλυψη των διαφορετικών οριζόντων. 

 

 3. Elite

Το Elite, ισπανικής παραγωγής σειρά, επίσης έχει πρωταγωνιστές εφήβους στο σχολείο. Όμως είναι λιγάκι πιο σκοτεινό. Στο προσκήνιο ένα έγκλημα και η επίλυσή του. Οι σχέσεις μεταξύ των συμμαθητών ξεδιπλώνονται και υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον στην εξέλιξή τους. Οι καυτές σκηνές είναι αρκετές σίγουρα. Όλα ξεκινάν, στην ουσία, όταν μια ομάδα μεσαίας τάξης παιδιών πηγαίνουν να φοιτήσουν στο ιδιωτικό σχολείο της περιοχής μαζί με τα πλουσιόπαιδα επειδή το δημόσιο σχολείο τους καταστράφηκε. 

 

4. The L lord

Η σειρά αυτή είναι λίγο πιο παλιά, του 2004 συγκεκριμένα, αλλά παραμένει εξαιρετικά διαχρονική. Ουσιαστικά προβάλλει τις ζωές γκέι γυναικών σε μια περιοχή του Δυτικού Χόλυγουντ. Ανάμεσά τους κάποιες είναι έτοιμες για οικογένεια, κάποιες ψάχνουν ένα ταίρι, κάποιες περνάνε καλά και κάποιες είναι μπερδεμένες. Επίκαιρο σίγουρα και ταυτόχρονα εντυπωσιακά προοδευτικό για τη χρόνια που βγήκε.

 

5. Grace and Frankie

Αυτή η μοντέρνα κωμωδία είναι το κάτι άλλο. Δύο ζευγάρια τρίτης ηλικίας οργανώνουν ένα δείπνο με σκοπό οι δύο άντρες της παρέας να ανακοινώσουν στις γυναίκες τους ότι είναι ερωτευμένοι και έτοιμοι πια να ζήσουν μαζί την αγάπη τους. Έτσι λοιπόν ξεκινάει η αρχή μιας φιλίας δυο γυναικών αγνώστων μέχρι τότε, ενώ ταυτόχρονα και μια σειρά περιπετειών στις ζωές τους. 

 

5+1. Locked up

Ισπανικής παραγωγής επίσης, διαδραματίζεται σε γυναικείες φυλακές. Όλα ξεκινούν όταν μια κοπέλα εξαιρετικά νομοταγής και έντιμη καταλήγει πίσω από τα κάγκελα, για ένα έγκλημα που είχε διαπραχθεί πριν από δέκα χρόνια και κατηγορήθηκε εξαιτίας του πρώην συντρόφου της. Εκεί μέσα λοιπόν έρχεται αντιμέτωπη με πολλές δυσκολίες και γνωρίζει ανθρώπους που ίσως δε θα είχε πλησιάσει αλλιώς, ενώ ταυτόχρονα ανακαλύπτει και πλευρές του εαυτού της που δε γνώριζε πως υπήρχαν.

Συντάκτης: Ειρήνη Χριστοδούλου
Επιμέλεια κειμένου: Μαρία Ρουσσάκη