Οι ειδικοί λένε ότι υπάρχουν δεκαέξι τύποι προσωπικότητας. Κάθε τύπος και ένας διαφορετικός κόσμος. Αυτοί οι τύποι χωρίζονται σε τέσσερις τετράδες, τους Αναλυτές, τους Διπλωμάτες, τους Φρουρούς και τους Εξερευνητές. Προφανώς και ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και η κάθε προσωπικότητα μοναδική, όμως υπάρχουν κάποια κοινά σημεία που λένε πως ανάλογα με τον τύπο σου αντιδράς και αντίστοιχα. Οι αντιδράσεις, ας πούμε, των τύπων στην αγνόηση είναι διαφορετικές. Κάποιοι εκνευρίζονται, άλλοι πληγώνονται και άλλοι τα έχουν καλά με την ελευθερία τους και δεν επιβαρύνονται από κάτι τέτοιο. 

Στην ομάδα των Αναλυτών, οι τύποι είναι οι: INTJ ή αλλιώς ο Αρχιτέκτονας, INTP ή αλλιώς ο Λογικός και ο ENTP ή αλλιώς ο Συζητητής. Είναι από αυτές τις προσωπικότητες που τους αρέσει η ανεξαρτησία τους, την απολαμβάνουν και δεν τους ενοχλεί ο χρόνος με τον εαυτό τους. Δεν χρειάζονται την εικοσιτετράωρη προσοχή κάποιου δηλαδή για να είναι ικανοποιημένοι, αλλά κι αυτό με μέτρο βέβαια. Από την άλλη ο τέταρτος τύπος της ομάδας αυτής είναι ο ENTJ ή αλλιώς ο Αρχηγός, ο οποίος αντιπαθεί να νιώθει ότι αγνοείται από άλλους, κυρίως γιατί θέλει να νιώθει την αίσθηση ότι του είναι πιστοί εφόσον και ο ίδιος έτσι ακριβώς λειτουργεί. Σαφώς του αρέσει να έχει την ανεξαρτησία του, απλώς νιώθει την αγνόηση σαν μια προδοσία από τους αγαπημένους του.

Στην ομάδα των Διπλωματών, όλοι οι τύποι, δηλαδή ο INFJ ή αλλιώς ο Συνήγορος, ο INFP ή αλλιώς ο Μεσολαβητής, ENFJ ή αλλιώς ο Πρωταγωνιστής και ο ENFP ή αλλιώς ο Προωθητής, φαίνεται να πληγώνονται και να αντιπαθούν αρκετά την αγνόηση ιδιαίτερα από αγαπημένους τους. Ειδικά ο Προωθητής το παίρνει πολύ προσωπικά και πληγώνεται όχι γιατί απαιτεί ή νιώθει στερημένος, απλά γιατί θέλει να νιώθει ότι τον αγαπούν και τον εκτιμούν. Οι άλλοι τρεις είναι πιο ήπιοι, πάλι δε θα τους αρέσει καθόλου να τους αγνοήσει κάποιος αγαπημένος τους αλλά θα δείξουν μεγαλύτερη υπομονή στην αρχή. Μετά από ένα σημείο βέβαια πληγώνονται αλλά δύσκολα θα το εξωτερικεύσουν, είναι κάτι που τους τρώει εσωτερικά. 

Η τρίτη ομάδα, οι Φρουροί, έχουν μια μίξη αντιδράσεων στους τύπους. Ο ISTJ ή αλλιώς Λογιστής εκτιμά πολύ την ανεξαρτησία του και ακόμη προτιμάει να περνάει χρόνο με τον εαυτό του. Σπάνια θα νιώσουν ότι έχουν αγνοηθεί από κάποιον γιατί απλά επικεντρώνονται στις δικές τους ανάγκες. Ο ESTJ ή αλλιώς Στέλεχος, δεν απολαμβάνει ιδιαίτερα να νιώθει ότι τον αγνοούν, αντίθετα μπορεί να τον δεις να γίνεται και λίγο πιεστικός αν νιώσει κάτι τέτοιο. Θα προσπαθήσει να μάθει τον λόγο και σίγουρα θα είναι κάπως εκνευρισμένος και όλα αυτά γιατί ο ίδιος πότε δε θα έκανε κάτι τέτοιο σε κάποιον που νοιάζεται. Ο ISFJ ή αλλιώς οι Υπερασπιστές τείνουν να παίρνουν κάπως προσωπικά και να πληγώνονται όταν αντιλαμβάνονται ότι κάποιος τους αγνοεί. Ιδιαίτερα αν είναι κάποιος δικός τους άνθρωπος θα νιώσουν πολύ ενοχλημένοι και πιθανόν να το δείξουν με κάνα δύο σχόλια. Ο ESFJ ή αλλιώς Πρέσβης πάλι, δε νιώθει πολύ ωραία να τον αγνοούν αλλά σε αυτόν είναι λιγότερο εμφανές. Θα τον πειράξει αλλά δε θα δείξει τη δυσαρέσκειά του γιατί προτιμάει ένα ειρηνικό περιβάλλον και να μένουν οι ισορροπίες άθικτες. Βέβαια εάν παραπάει μάλλον δε θα μπορέσουν να κρατηθούν άλλο.

Στην τέταρτη και τελευταία ομάδα, τους Εξερευνητές, βρίσκονται οι περισσότεροι καλλιτέχνες. Οι τρεις από αυτούς δηλαδή ο ISFP ή αλλιώς Περιπετειώδης, ο ESTP ή αλλιώς Επιχειρηματίας και ο ESFP ή αλλιώς Διασκεδαστής μισούν την αγνόηση από τους αγαπημένους τους. Θα το πάρουν σίγουρα προσωπικά και πιθανόν να νιώσουν απαξίωση και να πληγωθούν. Ειδικά για τον Διασκεδαστή είναι ένα από τα χειρότερά του συναισθήματα. Αισθάνεται μεγάλη απόρριψη και πληγώνεται βαθιά από κάτι τέτοιο. Από την άλλη, ο τέταρτος ISTP ή αλλιώς Βιρτουόζος σπάνια θα νιώσει ότι τον αγνοούν και τείνουν να είναι πολύ κατανοητικοί σε τέτοιες καταστάσεις. Καταλαβαίνουν τους ρυθμούς της ζωή και δικαιολογούν ότι όλοι χρειάζονται τον χρόνο τους λίγο ή πολύ. Εάν πραγματικά νιώσουν ότι κάποιος τους αγνοεί τότε πιθανόν να πληγωθούν.

Όποιος κι αν είναι ο τύπος προσωπικότητας κάποιου, όταν νιώσουμε ότι μας αγνοούν σίγουρα τσιμπάει λίγο μέσα μας. Το πιο σωστό θα ήταν να το συζητήσουμε με το αντίστοιχο άτομο. Ή αν ακόμα είμαστε εμείς αυτοί που μπορεί να το κάνουμε, άθελά μας ίσως, καλό θα ήταν να μιλάμε με αυτούς που αγαπάμε και να τους δείχνουμε ότι είμαστε εκεί. Όλοι είμαστε διαφορετικοί όπως είπαμε, αλλά όλοι είμαστε άνθρωποι. Και αυτή είναι η σημαντικότερη ιδιότητά μας. 

Συντάκτης: Ειρήνη Χριστοδούλου
Επιμέλεια κειμένου: Μαρία Ρουσσάκη