Τα social media πλέον έχουν τεράστιο αντίκτυπο στη ζωή μας καθώς αποτελούν για τους πλείστους από εμάς ένα μεγάλο κι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Έχετε όμως ποτέ αναρωτηθεί ποιοι είμαστε χωρίς την ηλεκτρονική μας ταυτότητα; Μέσω των social media δημιουργούμε έναν χαρακτήρα και τείνουμε να του δίνουμε τη μορφή, την εμφάνιση και τη ζωή που εμείς επιλέγουμε να δείξουμε, σχεδόν με την ίδια ευκολία που δημιουργούμε ένα καινούριο avatar για κάποια εφαρμογή. Μια τελειοποιημένη καρικατούρα μας ουσιαστικά που την πλασάρουμε για αληθινή. Ωστόσο πολλοί από εμάς χανόμαστε μέσα στη δημιουργία του χαρακτήρα αυτού και υιοθετούμε τελικά την ηλεκτρονική μας ταυτότητα, δημιουργώντας μια επίπλαστη πραγματικότητα που ακουμπά τα όρια της φανταστικής.

Πώς επιτυγχάνεται αυτό; Είναι αρκετά απλό. Μέσα από την οθόνη και την ευκολία που μας προσφέρει το πληκτρολόγιο προσπαθούμε να αποδείξουμε ότι η ζωή που παρουσιάζουμε μέσω των social media είναι η μόνη πραγματικότητά μας, ότι η σχέση μας βγήκε κατευθείαν από το σενάριο μιας ρομαντικής ταινίας, ότι η δουλειά μας αγγίζει τα όρια του ονείρου και ότι το ξυπνητήρι που χτυπάει κάθε πρωί μέσα στα αυτιά μας δε μας χαλάει τον ύπνο, αλλά μας ζωγραφίζει ένα τεράστιο χαμόγελο στα χείλη αφού σηματοδοτεί μια νέα, υπέροχη, ημέρα. Επιδιώκουμε έτσι να πάρουμε την αναμενόμενη αναγνώριση για τη ζωή μας μέσω των likes και των comments. Τα likes, τα comments, η αναγνώριση και η αποδοχή του χαρακτήρα αυτού από τον κόσμο, δημιουργεί την πεποίθηση στο μυαλό μας ότι η ταυτότητά μας αυτή είναι πιο ποθητή από την πραγματική, αφού έχει απήχηση, μετατρέποντας έτσι τον εαυτό μας σε πρωταγωνιστή μιας μυθοπλασίας και κατασκευάζοντας κάποιες συγκεκριμένες προσδοκίες τις οποίες πρέπει να ακολουθήσουμε έτσι ώστε να είμαστε κοινωνικά «αποδεκτοί».

 

Diary | Rubik’s Cube


€14,90

-----

 

Πέραν της ηλεκτρονικής ταυτότητας που υιοθετούμε, τα social media μπορούν να επιφέρουν αρνητικές συνέπειες στην ψυχική μας υγεία καθώς και στον τρόπο που βλέπουμε τον ίδιο τον εαυτό μας. Σπαταλάμε αμέτρητες ώρες τσεκάροντας το τηλέφωνό μας ή κάνοντας scroll, χωρίς να αντιλαμβανόμαστε πραγματικά πόσο πολύτιμο χρόνο κλωτσάμε μακριά μας καθημερινά για μια εικονική χαρά και ικανοποίηση, που είναι ουσιαστικά κεκαλυμμένη βλάβη. Όσων αφορά την ψυχική μας υγεία, η αλλοίωση της προσωπικής και ουσιαστικής μας εικόνας οδηγεί σε αναρίθμητα θέματα. Το μυαλό μας ξαφνικά χάνεται σε ένα λαβύρινθο πληροφοριών -πραγματικών και μη- και εμείς συνειδητοποιούμε πως ξεχάσαμε να του δώσουμε τον μίτο για να βρει την έξοδο. Χάνουμε την πραγματική μας ταυτότητα και πλέον δεν ξέρουμε ούτε εμείς οι ίδιοι ποιοι είμαστε.

Μέσα από την υπερπροβολή διασημοτήτων και ανθρώπων που κατά καιρούς θαυμάζουμε, παρατηρείται κυρίως στις νεότερες γενιές μια τάση προς μίμηση· αυτό που ονομάζουμε «μόδα». Όμως ας αναρωτηθούμε λίγο, η μόδα, οι τάσεις και τα πρότυπα αυτά που βλέπουμε μέσα από τα social media, αναπαριστούν μια ρεαλιστική, πραγματική -και υγιεινή- εικόνα; Ή μήπως πρόκειται για κάτι που θυμίζει λίγο το μοτίβο «τέλεια σχέση-ονειρική δουλειά-ξυπνητήρι που φέρνει χαμόγελο»; Είναι αυτό που πραγματικά θέλουμε να πετύχουμε, ή είναι κάτι αντίστοιχο με αυτό που προσπαθούμε ήδη να πλασάρουμε;

Πότε υιοθετούμε τον πραγματικό μας εαυτό και πότε αποτελούμε κομμάτι της ηλεκτρονικής μας ταυτότητας; Πότε κάνουμε κάτι απλά για να ικανοποιήσουμε τον εαυτό μας ή να διασκεδάσουμε και πότε απλώς το κάνουμε για να το ανεβάσουμε και να το δουν οι followers μας; Σκέψου και απάντα με απόλυτη ειλικρίνεια στις ερωτήσεις αυτές και ίσως να πάρεις έτσι και μια γεύση του κατά πόσο έχεις ταυτίσει την εικόνα που δημιούργησες με μερικά κλικ, με αυτήν που δημιούργησες μέσα από σχέσεις και στιγμές αληθινές. Έπειτα φαντάσου πώς θα ήταν η ζωή σου χωρίς τα social, ποιος θα ήσουν πραγματικά χωρίς αυτά να επιβάλλουν τις τάσεις τους στην καθημερινότητά σου. Ποια θα ήταν τα στέκια σου; Πόσο διαφορετικές οι σχέσεις σου με τους σημαντικούς γύρω σου; Πώς και με τι θα μπορούσες να αξιολογείς πραγματικά τον χρόνο σου; Ποια τα ταλέντα που θα είχες αναπτύξει περισσότερο κι ας μην είχες καν τη δυνατότητα να τα μοιραστείς σε εντυπωσιακά story, από αυτά που γεμίζουν το inbox σου με αντιδράσεις;

Άσε λοιπόν τα social media πίσω σου, μάθε να ζεις τη δική σου εκδοχή της ζωής στο full και διεκδίκησε όλους τους στόχους και τα όνειρά σου σε μια πραγματικότητα που έχει όντως τον τρόπο να σου προσφέρει χαρά. Μάθε να περνάς χρόνο με τον εαυτό σου και να κάνεις πράγματα που εσύ αγαπάς και σε ολοκληρώνουν σαν άτομο. Άφησε την οθόνη στην άκρη και απόλαυσε τις πανέμορφες στιγμές που μπορείς να ζήσεις με άτομα που επιλέγεις να κρατάς στη ζωή σου. Δώσε σου την ευκαιρία να απολαύσεις ένα ταξίδι γνωριμίας με τον ίδιο σου τον εαυτό και αφέσου να σε εντυπωσιάσεις. Αποδέξου την κάθε ατέλειά σου, άφησε πίσω σου την πλαστή σου ηλεκτρονική ταυτότητα και ζήσε τη ζωή που εσύ επιθυμείς για εσένα και μόνο.

 

Συντάκτης: Στέλιος Στυλιανού
Επιμέλεια κειμένου: Μαρία Ρουσσάκη