Σούρουπο. Γεμάτη μέρα. Φώτα, κίνηση, στιγμές έντασης και σήμερα. Στο μυαλό σου η φασαρία φωνάζει ακόμη από τα τόσα που έκανες κι άλλα τόσα που έχεις να κάνεις. Κουνάς το κεφάλι. Ακόμα μια μέρα. Σκρολάρεις καθώς περιμένεις το λεωφορείο για να επιστρέψεις σπίτι. Είναι τότε που πέφτεις σε μια σειρά από τα γνωστά quiz προσωπικότητας. Είναι αυτά που, κατά κανόνα, προσπερνάς. Σήμερα, όμως, σε έβαλαν σε σκέψεις. Παίζεις με τον εαυτό σου. «Αν ήταν να με περιγράψω με 4 λέξεις, ποιες θα ήταν;» αναρωτιέσαι. «Για να δούμε» ξεκινάς.

Άτομο σκεπτόμενο και σκεπτικό συνάμα. Εσωστρεφής. Με έντονες τάσεις κριτικής πάντων και για τα πάντα. Επικριτικής κριτικής φωνάζει η φωνούλα μέσα σου. Έξυπνης κι εποικοδομητικής κριτικής, ανταπαντάς. Με διαίσθηση. Έντονη και συνεχώς παρούσα.

Ακριβώς τα στοιχεία που έχει μια προσωπικότητα  INTJ (introverted,intuitive, thinking, judging)! Δεν πρόκειται για απλό ακρωνύμιο αλλά, σύμφωνα με το τεστ Myers-Briggs για την ανάλυση προσωπικοτήτων, είναι ένας από τους 16 διαφορετικούς τύπους προσωπικοτήτων που μπορεί να συναντήσει κανείς. Ο τύπος προσωπικότητας αυτός, συναντάται στο 1-4 % του γενικού πληθυσμού. Σύμφωνα με τον David Keirsey, δημιουργό του ερωτηματολογίου αυτοαξιολόγησης Keirsey Temperament Sorter, πρόκειται για τύπο προσωπικότητας που αφορά σε μικρό ποσοστό κι εμφανίζεται αρκετά σπάνια, ακριβώς λόγω του συνδυασμού των χαρακτηριστικών του. Ας δούμε λίγο αναλυτικά αυτά τα χαρακτηριστικά αλλά και τι σημαίνουν, τόσο για το άτομο που τα έχει όσα και για εκείνους με τους οποίους συναναστρέφεται κοινωνικά ή και σε επίπεδο πιο στενών σχέσεων.

 

 

Το πρώτο βασικό χαρακτηριστικό αυτών των INTJ ατόμων, λοιπόν, είναι ότι είναι εσωστρεφείς (introverted). Η κοινωνικότητά τους μπορεί να είναι υψηλή, δεν είναι ότι είναι μονόχνοτοι. Όμως, είναι από τα άτομα που χρησιμοποιούν τη διαίσθηση για την ανάλυση του κόσμου και των γεγονότων (intuitive). Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι ενώ μπορεί να μη στερούνται κοινωνικών επαφών, κρατούν μια στάση παρατηρητή κι αναλυτή. Η τάση τους, άλλωστε, για ανάλυση πράξεων και συμπεριφορών είναι παροιμιώδης (thinking). Για το λόγο αυτό φημίζονται και για την ικανότητά τους να διαβάζουν πίσω από τις λέξεις και να ανακαλύπτουν κρυμμένα νοήματα όσο κι αν ο συνομιλητής τους δυσαρεστείται από αυτή. Κι εξ αυτού να γίνονται κριτικοί και συχνά, επικριτικοί (judging).

Αφού μάθαμε κάποια βασικά στοιχεία γι’ αυτούς τους τύπους, ας δούμε πώς περνούν την καθημερινότητά τους και το σημαντικότερο, πώς είναι στις σχέσεις τους. Καταρχάς πώς θα τους αναγνωρίσουμε! Είναι, λοιπόν, εκείνοι οι άνθρωποι που σε μια παρέα μιλούν λιγότερο και παρατηρούν περισσότερο. Δεν το κάνουν για να κουτσομπολέψουν. Για την ακρίβεια, αν τους ζητήσει κανείς να περιγράψουν με ακρίβεια ρούχα, εκφράσεις ή διαλόγους, τις περισσότερες φορές δεν μπορούν. Δεν είναι μόνο γιατί δεν τους ενδιαφέρει ιδιαίτερα. Είναι γιατί εκείνοι ασχολούνται με το «πίσω κείμενο» όσων λέγονται. Τώρα, κατά πόσο αντιλαμβάνονται πάντα σωστά το πίσω κείμενο μπορεί να είναι μια καλή ερώτηση. Δεν παύει, όμως, γι’ αυτούς να είναι ο τρόπος που ζουν. Επιπλέον, λόγω ακριβώς της προδιάθεσής τους για υπερανάλυση, σε οποιαδήποτε συζήτηση είτε είναι φιλική είτε επαγγελματική αλλά ακόμα και στην ερωτική, προσπαθούν όλα να τα εξηγήσουν και να τα αναγάγουν στη λογική. Πλεονέκτημα σημαντικό σε περιόδους και συνθήκες που χρειάζεται ψυχραιμία. Στις σχέσεις, από την άλλη, κάποιες φορές η τόσο έντονη εκλογίκευση χαλάει τον αυθορμητισμό και τη μαγεία της στιγμής.

Ένας INTJ άνθρωπος μπορεί να είναι πολύ καλός ακροατής αλλά και πολύ δεκτικός στην κριτική που δέχεται. Πλεονεκτήματα και τα δύο πολύ σημαντικά για όποιον συναναστρέφεται μαζί του. Είναι σπουδαίο να μιλά κανείς και ο απέναντι να τον ακούει και είναι γενναίο να μπορεί κάποιος να δεχτεί κριτική κι όχι μόνο να κάνει. Επιπλέον, ο INTJ εργάζεται σκληρά αν και προτιμά να δουλεύει μόνος του. Από την άλλη, αν εμπλακεί σε ομαδική δουλειά θέλει να γίνουν τα πράγματα με τον τρόπο του καθώς είναι τελειομανής. Ακριβώς λόγω του χαρακτηριστικού του να κρίνει τους πάντες και τα πάντα, θεωρεί ότι μόνο ο δικός του τρόπος είναι ο σωστός και μόνο αν γίνουν τα πράγματα όπως λέει θα έχουν επιτυχία. Αυτό έχει, συχνά, τον κίνδυνο να γίνει αυταρχικός κι απόλυτος.

Στις σχέσεις του δεν προτιμά να εκφράζει τα συναισθήματά του και επιλέγει να κρατήσει το πώς νιώθει για τον εαυτό του παρά να το μοιραστεί με άλλους. Γίνεται έτσι απροσπέλαστος και, παρόλο που είναι παρών, κάποιες φορές φαίνεται αναίσθητος και υπολογιστής. Η σιωπή που για τον ίδιο είναι ο χώρος που χρειάζεται για να παρατηρήσει, να κρίνει, να αναλύσει, να σκεφτεί και να αποφασίσει, μπορεί να φέρει το σύντροφό του σε δύσκολη θέση. Αλλά και με τους φίλους και τους συνεργάτες, μπορεί να είναι μη λειτουργική αφού κάποιες φορές χρειάζεται δράση, τη στιγμή που εκείνος ακόμα σκέφτεται και αναλύει.

Κι αν συναντηθούμε με έναν τέτοιο άνθρωπο ή αν είμαστε οι ίδιοι άτομα με αυτά τα χαρακτηριστικά; Το πρώτο βήμα είναι να τα αναγνωρίσουμε και να τα αποδεχτούμε. Στη συνέχεια, χρειάζεται να εντοπίσουμε ποια είναι ενοχλητικά για εμάς ή τους γύρω μας και να προσπαθήσουμε να τα προσαρμόσουμε. Λίγη έκφραση συναισθήματος, για παράδειγμα, δεν έβλαψε ποτέ κανέναν. Ή το να κοιτάμε στα μάτια τον συνομιλητή που με τόση προσοχή ακούμε σίγουρα θα τον κάνει να νιώσει πιο σημαντικός. Το να παρατηρήσουμε το νέο κούρεμα του φίλου μας, τη νέα τσάντα του συναδέλφου ή το να σχολιάσουμε θετικά κι όχι επικριτικά τις ικανότητες στο χορό ενός ατόμου που προσπαθεί, αλλά δεν είναι κι αστέρι, είναι βήματα που μπορούν να μας φέρουν πιο κοντά στους άλλους.

Η κριτική είναι χρήσιμη αλλά η συνεχής κριτική είναι κουραστική τόσο για τους γύρω μας όσο και για τον εαυτό μας. Το να κινούμαστε με τη λογική είναι ωραίο, αλλά το να αφήνουμε το συναίσθημα να μας παρασύρει μπορεί να γίνει μεθυστικό. Το ν’ αναλύουμε μπορεί να είναι χρήσιμο, αλλά το να υπεραναλύουμε μπορεί να στερήσει την ουσία και την απόλαυση. Και πολύ καλό είναι να κάνουμε στενή παρέα με τον εαυτό μας, ακόμα κι αν αυτό μας κάνει ένα κλικ εσωστρεφείς. Μπορεί αν βάλουμε και κάποιον άλλο στο παιχνίδι να γίνει πιο ενδιαφέρον. Είναι γοητευτικό να ζει κανείς στα άκρα αλλά μπορεί στην ισορροπία να κάνει λιγότερη μοναξιά.

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Ελένη Καραχανίδη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου