Αδιαμφισβήτητα, τόσο βάσει επιστημονικής παρατήρησης όσο και κοινής λογικής αλλά και προσωπικής παρατήρησης, η εξωτερική εμφάνιση παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην ερωτική έλξη. Προφανώς δεν έλκουν όλους τα ίδια πράγματα. Πόσες φορές, άλλωστε, έχει πέσει στο τραπέζι το θέμα του «ερωτικού τύπου»; Κι ακόμα κι αν κάποιος δεν είχε καθίσει ποτέ να κάνει μια λίστα για το πώς πρέπει να ‘ναι εμφανισιακά ένας άνθρωπος για να κερδίσει το ενδιαφέρον του, έτσι πρόχειρα θα ξεστομίσει ένα μικρό κατάλογο.

Κάποιο άτομο θα ψάχνει για γυναίκα ψηλή, μελαχρινή, πρασινομάτα, με πιασίματα και να ‘χει έντονα ζυγωματικά και σαρκώδη χείλη. Κάποιο άλλο θα αναζητά γυναίκα petite, καστανόξανθη, γυμνασμένη με γαλανά μάτια. Ένα τρίτο άτομο θα ψάχνει άνδρα ψηλό, μελαχρινό, γαλανομάτη, με θεληματικό πηγούνι κι ωραία άκρα. Ένα τέταρτο άτομο θα θέλει άνδρα μεσαίου αναστήματος, ξανθό, με κοιλίτσα και λακκάκια, και ούτω καθεξής.

Αφού θα ‘χετε περιγράψει όλοι την ιδανική εξωτερική εμφάνιση του πιθανού συντρόφου σας, ενδεχομένως να καταλήξετε να κοιτάτε ο ένας τον άλλον με αμφισβήτηση. Γιατί, σε πολλές περιπτώσεις, αν γυρίσει πίσω ο καθένας μας συγκρίνοντας τις επιλογές που έχει κάνει με αυτό το ιδανικό πορτρέτο που έχει σχηματίσει, λίγες ή και καμία από αυτές δε θα πληρούν όλες τις προϋποθέσεις. Πολλές απ’ τις επιλογές μας, μάλιστα, πιθανώς να απέχουν πολύ απ’ το πρότυπο που έχουμε θέσει. Επιπλέον, το μόνο σίγουρο είναι πως, κατά πάσα πιθανότητα, οι περισσότεροι πρώην σύντροφοί μας θα διαφέρουν μεταξύ τους κατά πολύ.

Και τι σημαίνει αυτό; Γιατί τέτοιες αποκλίσεις; Μήπως, τελικά, αυτό που λέμε ο «τύπος» μας στις επιλογές των ερωτικών μας συντρόφων, δεν περιλαμβάνει τον παράγοντα εμφάνιση; Η πραγματικότητα μάλλον βρίσκεται κάπου στη μέση. Σίγουρα, είναι πολύ σημαντικό να μας κεντρίσει κάποιος εμφανισιακά το ενδιαφέρον ώστε να χαρακτηρίσουμε την έλξη ερωτική. Κι άλλωστε, όταν δίναμε την περιγραφή μας, δεν είπαμε κάποιο ψέμα. Όντως, αν κάποιος συγκεντρώνει τα συγκεκριμένα εξωτερικά χαρακτηριστικά, αυτόματα το βλέμμα μας θα καρφωθεί πάνω του. Ωστόσο, για να επιλέξουμε κάποιον για σύντροφό μας και, κυρίως, για να αναπτύξουμε ερωτικά συναισθήματα για το πρόσωπο αυτό δεν αρκούν τα επιφανειακά δεδομένα.

Για να τρυπώσει κάποιος στο μυαλό και στην καρδιά μας τον σημαντικότερο ρόλο παίζει το ποιος είναι και πώς αλληλεπιδρούμε. Για παράδειγμα, πώς επικοινωνούμε μεταξύ μας, τα ενδιαφέροντα κι ο τρόπος ζωής του άλλου ατόμου, η επιρροή που θα ‘χει πάνω μας κι η ενέργεια που εκπέμπει, αν ταιριάζει το χιούμορ μας και πώς μας κοιτάζει είναι πράγματα που θα μας κάνουν να  σκεφτόμαστε και να θέλουμε το πρόσωπο αυτό. Άλλωστε, αν μελετήσουμε τις επιλογές που έχουμε κάνει μέσα στα χρόνια, λογικά θα παρατηρήσουμε πως τα άτομα που μας κέρδισαν είχαν αρκετά κοινά στοιχεία ως προς την προσωπικότητα και, κυρίως, ως προς το πώς μας έκαναν να νιώθουμε.

Η αλήθεια είναι πως σε ό,τι αφορά τα ψυχικά χαρακτηριστικά ενός ατόμου είναι δύσκολο να μας ελκύσει κάτι εντελώς διαφορετικό από αυτό που έχουμε στο μυαλό μας. Αντίθετα, το εμφανισιακό πρότυπο που έχουμε εύκολα παρακάμπτεται. Η ίδια η ψυχική έλξη κάνει το άλλο άτομο πιο όμορφο στα μάτια μας πολλές φορές. Επίσης, το γεγονός ότι μας αρέσει μια συγκεκριμένη εμφάνιση, δε σημαίνει πως κι η άλλη πλευρά έλκεται εξίσου από εμάς, οπότε πολλές φορές αυτό που θέτουμε ως ιδανικό το προσαρμόζουμε στη ζωή και τις συνθήκες. Ακόμα, το τι ζητάμε μέσα στον χρόνο αλλάζει συχνά, καθώς εμείς οι ίδιοι αλλάζουμε.

Άρα, μπορούμε να απορρίψουμε κάποιον αυτόματα επειδή φαινομενικά «δεν είναι ο τύπος μας»; Ή μήπως ο προσδιορισμός του «τύπου» μας είναι απλώς ένα θεωρητικό κατασκεύασμα χωρίς πρακτική εφαρμογή στη ζωή σε ό,τι αφορά τα εξωτερικά χαρακτηριστικά;

Επίτρεψέ μου τώρα να συνοψίσω το ερώτημα περί του αν υπάρχει ο «τύπος» μας σε ό,τι αφορά το εξωτερικό κομμάτι των ερωτικών μας επιλογών χρησιμοποιώντας δύο γνωστά ρητά. Λοιπόν, «απ’ τα μάτια πιάνεται ο έρωτας» («εκ του οράν το εράν» που έλεγαν οι αρχαίοι) ή «ο έρωτας είναι τυφλός»; Δε νομίζω πως μπορούμε να επιλέξουμε κάποια απ’ τις δύο απαντήσεις αυτούσια. Γιατί ο έρωτας είναι ένα κράμα σωματικής και πνευματικής έλξης.

Έρωτας υπάρχει μόνο όταν σπαρταρούν ταυτόχρονα το σώμα κι η ψυχή σου. Κι η αλήθεια είναι πως αυτό δε χωρά σε πλαίσια. Δεν έρχεται με βάση μια λίστα ελέγχου. Οπότε ας αφήσουμε τους «τύπους» και τις λίστες κι ας βγούμε εκεί έξω έτοιμοι να δώσουμε ευκαιρίες  να μας σαγηνεύσουν και να σαγηνέψουμε, έτοιμοι για τον έρωτα.

Συντάκτης: Νίκη Φαρδιά
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη