Λένε ότι οι πρώτες εντυπώσεις παίζουν μεγάλο ρόλο στην άποψη που διαμορφώνουμε για κάποιον που γνωρίζουμε για πρώτη φορά. Σαφώς, υπάρχει πάντοτε το ενδεχόμενο η άποψη αυτή να διαφοροποιηθεί στην πορεία της σχέσης μας, από γεγονότα και καταστάσεις που προφανώς δεν μπορούμε να τα προβλέψουμε απ’ την αρχή, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία.

Ωστόσο, οι πρώτες εντυπώσεις είναι αυτές που μένουν κι έχουν να κάνουν, κυρίως, με τα συναισθήματα που μας ξυπνά ένας άνθρωπος. Σχετίζεται, ακόμα, με τα ερεθίσματα που λαμβάνει το ένστικτό μας για τον άνθρωπο που έχουμε απέναντί μας. Μπορεί, δηλαδή, κάποιος χωρίς να ‘χει κάνει κάτι ιδιαίτερο, να μας προκαλέσει ένα κύμα θετικών συναισθημάτων ή να μας βγάλει μία έντονη αρνητικότητα.

Σας έχει τύχει ποτέ να βρεθείτε σ’ ένα επαγγελματικό περιβάλλον, για παράδειγμα, όπου πρόκειται να γνωρίσετε το μέλλοντα προϊστάμενό σας ή ένα συνάδελφο και κάποιος καλοθελητής να σας πει: «Το συγκεκριμένο άτομο είναι πολύ ύπουλο, να μην το εμπιστεύεσαι. Συμπεριφέρεται πολύ άσχημα στους συνεργάτες του. Να προσέχεις.»;

Εκ πρώτης όψεως, η συγκεκριμένη φράση θα μπορούσε ν’ αποτελέσει μια πληροφορία εκ των έσω, η οποία θα σας βοηθήσει, ενδεχομένως, να διαχειριστείτε έναν άνθρωπο ή μία κατάσταση και πιθανόν να σας προστατέψει από ποικίλες κακοτοπιές. Υπάρχει, όμως, το ενδεχόμενο, η φράση αυτή να ‘χει ειπωθεί με κάθε κακεντρέχεια και στην πραγματικότητα να μην έχει καμία απολύτως υπόσταση.

Σίγουρα αποτελεί άποψη του συνομιλητή μας κι αυτό από μόνο του την κάνει αρκετά υποκειμενική, καθώς βασίζεται στις δικές του προσωπικές εμπειρίες σε σχέση με το συγκεκριμένο άτομο. Κι αυτό, ίσως, να μην είναι λάθος, καθώς ο καθένας μας δικαιούται να ‘χει την άποψή του για τον υπόλοιπο κόσμο είτε αυτή είναι θετική είτε αρνητική.

Το πρόβλημα, όμως, είναι ότι οι άνθρωποι μεταξύ μας «δένουμε» πολύ διαφορετικά ο ένας με τον άλλο. Και κάποιος που εγώ θεωρώ ότι είναι ο καλύτερος άνθρωπος του κόσμου, να ‘ναι για κάποιον άλλον ο χειρότερος, όπως και το αντίστροφο.

Ουσιαστικά, θα πρέπει κανείς να εμπιστεύεται αυτό που εισπράττει ο ίδιος προσωπικά απ’ όποιον έχει απέναντί του. Είτε σαν αύρα είτε σαν δεδομένο. Να τον γνωρίσει χωρίς καμία προκατάληψη ή «φιλική» συμβουλή και πληροφορία από τρίτους. Πιστεύουμε σ’ αυτό που μας δείχνει ένας άνθρωπος κι όχι σ’ ό,τι μας μεταφέρουν οι άλλοι γι’ αυτόν.

Διαμορφώνουμε τη δική μας άποψη βάσει της εμπειρίας και της συναναστροφής μας μαζί του. Ακούμε όσα έχει να μας πει, βλέπουμε όσα κάνει και τ’ αξιολογούμε ανάλογα.

Κανένας δεν μπορεί να μας υποδείξει εάν συμπαθούμε ή αντιπαθούμε κάποιον, επειδή βιώνει κι εκείνος τ’ ανάλογα συναισθήματα. Ό,τι μας προκαλεί σαν εντύπωση κάποιος, έγκειται αποκλειστικά σ’ ό,τι εισπράττουμε εμείς –και μόνον εμείς– απ’ αυτόν στο σύνολό του.

Κι αυτό είναι κάτι που βρίσκει εφαρμογή σ’ όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας είτε πρόκειται για επαγγελματικές συναναστροφές είτε για φιλικές σχέσεις ή ακόμα για τους ερωτικούς μας συντρόφους.

Η χημεία μεταξύ των ανθρώπων είναι κάτι πολύ ύπουλο, αλλά ταυτόχρονα εξαιρετικά μαγικό κι ανεξήγητο. Αλληλεπιδρούμε μ’ όσα άτομα διασταυρωνόμαστε στη ζωή μας, διαφορετικά από τους υπόλοιπους γύρω μας. Όλα έχουν να κάνουν με το ένστικτο και τις ευκαιρίες που τελικά δίνουμε στους ανθρώπους για να τους γνωρίσουμε καλύτερα.

Όσο κι αν κάποιος μας πιπιλίζει το μυαλό ότι ο τάδε είναι «κακός», εάν τα ερεθίσματα που παίρνουμε εμείς μας μεταφέρουν ένα διαφορετικό μήνυμα, ίσως αξίζει να του δώσουμε μία ευκαιρία και να τον γνωρίσουμε καλύτερα. Διότι ποτέ δεν ξέρεις από πού μπορεί να προκύψει κάτι καλό. Σε μία γνωριμία ή σε μία συνεργασία.

Το να προσπαθεί κάποιος τρίτος να επηρεάσει την κρίση μας ως προς κάποιον είναι τουλάχιστον αστείο. Δεν αντιλαμβανόμαστε στον ίδιο βαθμό όλοι μας τους ανθρώπους γύρω μας κι ούτε και λαμβάνουμε τα ίδια μηνύματα. Ο καθένας από εμάς λειτουργεί σ’ ένα πολύ διαφορετικό επίπεδο κι ανάλογα με τις εμπειρίες και το χαρακτήρα μας είμαστε δεκτικοί ή όχι σε συμπεριφορές κι ανθρώπους.

Να εμπιστεύεσθε τις πρώτες εντυπώσεις και το ένστικτό σας. Αλλά κυρίως, να εμπιστευόμαστε τους ανθρώπους. Κι αν αυτό από μόνο του ακούγεται απλοϊκό, μπορεί να κάνει όλη τη διαφορά. Το να είμαστε θετικά διακείμενοι απέναντι σε κάποιον μπορεί να κάνει τη ζωή μας πολύ καλύτερη. Πιο εύκολη και με λιγότερο αρνητισμό. Κι όλοι μας έχουμε ανάγκη από θετικές σκέψεις κι ενέργεια στη ζωή μας.

 

Επιμέλεια Κειμένου Νατάσας Χατζηαντωνίου: Πωλίνα Πανέρη

Συντάκτης: Νατάσα Χατζηαντωνίου