Την ζωή του την ζει ο καθένας από εμάς όπως θέλει, ορμώμενος από τις επιλογές που κάνει και από τις αποφάσεις που παίρνει σε καθημερινή βάση. Οι επιλογές μας άλλοτε είναι οι σωστές, ενώ άλλοτε παρασυρόμαστε από τα πάθη μας , από τις επιθυμίες μας και από τις παρορμήσεις μας και κάνουμε εντελώς λάθος επιλογές. Όπως και να έχει από τα λάθη μας μαθαίνουμε με σκοπό να βελτιωθούμε.

Θέλουμε δίπλα μας να έχουμε τους κατάλληλους ανθρώπους, αυτούς που μας αγαπάνε πραγματικά, που νοιάζονται για την εξέλιξή μας και θέλουν να μας δουν να προοδεύουμε και να φτάσουμε ψηλά και όχι εκείνους που μας επισημαίνουν συνεχώς τα λάθη μας ή περιμένουν στην στροφή να παραπατήσουμε, ώστε να μας την «πουν» και να μας διορθώσουν. Θέλουμε εκείνους τους ανθρώπους που ναι μεν θα επισημάνουν τα λάθη μας, αλλά θα το κάνουν με τέτοιο τρόπο, με διπλωματία, που θα φροντίσουν να μην παρεξηγηθούμε, αλλά να προβληματιστούμε, να κάνουμε δεύτερες σκέψεις και να οδηγηθούμε σε έναν δρόμο διαφορετικό, πιο θετικό και πιο σωστό, με σκοπό το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για το μέλλον μας .

Θέλουμε ανθρώπους θετικούς να συνυπάρχουμε μαζί τους, γι’ αυτό και έχουμε ανάγκη, λοιπόν, από τον «άνθρωπο-πυροσβέστη» στην ζωή μας- και όχι δεν εννοούμε αυτόν που σβήνει φωτιές -τουλάχιστον όχι κυριολεκτικά. Ποιος είναι, λοιπόν, αυτός ο άνθρωπος, ποια είναι τα χαρακτηριστικά του; Και γιατί πρέπει να θεωρούμε τους εαυτούς μας τυχερούς όταν έχουμε έναν τέτοιο άνθρωπο στο περιβάλλον μας;

Όταν λες σε κάποιον πως έχεις πιεστεί πολύ για οικονομικά θέματα το τελευταίο χρονικό διάστημα και νιώθεις να πνίγεσαι, ο «άνθρωπος-πυροσβέστης» θα σου πει να μην ανησυχείς, πως όλα θα γίνουν -όπως κάθε φορά-, αρκεί εσύ να είσαι καλά. Όταν εσύ είσαι θλιμμένος πάντοτε θα σου χαρίσει το χαμόγελο του κι όταν έχεις μαλώσει με έναν φίλο σου ή με κάποιο μέλος της οικογένειάς σου, θα είναι εκεί όχι για να κουτσομπολέψει ή για να πάρει το μέρος κάποιας πλευράς, αλλά αντιθέτως για να δει την κατάσταση με τα μάτια του εξωτερικού αντικειμενικού παρατηρητή, να προσπαθήσει να καταλάβει και τις δύο πλευρές και να πει «τα πράγματα με το όνομά τους». Μόνο αλήθειες θα ακούσεις από το στόμα του χωρίς να σε κρίνει. Είναι ισορροπιστής των ανθρώπινων σχέσεων. Όταν σε βλέπει στεναχωρημένο μπορεί να παριστάνει μέχρι και τον κλόουν, ώστε να ευθυμήσεις. Όταν σε δει να κλαις, θα σε πάρει αγκαλιά μέχρι στερέψουν τα δάκρυά σου και μετά θα είναι εκεί για να σε ακούσει. Όταν του εκμυστηρευτείς ένα πρόβλημά σου δεν θα το μοιραστεί με τρίτους, αντιθέτως θα το κρατήσει μέσα του, θα το κάνει «δικό» του και θα προσπαθήσει να σε βοηθήσει ακόμα κι όταν αν δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Εξάλλου πολλές φορές η προσπάθεια και μόνο, μετράει.

Ο άνθρωπος- πυροσβέστης πληγώνεται αρκετές φορές στην ζωή του γιατί δεν εκτιμούν όλοι οι άνθρωποι την αξία του, ή δεν πιστεύουν ότι στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε υπάρχουν τόσο καλοί άνθρωποι που δίνουν απλόχερα χωρίς να ζητούν ανταλλάγματα. Ή ακόμα θεωρούν ότι ένας άνθρωπος που φέρεται κατ’ αυτό τον τρόπο μπορεί να μην είναι ρεαλιστής, ότι πετάει στο ροζ συννεφάκι του, με φτερωτούς μονόκερους δίπλα του και ουράνια τόξα προσβάλλοντας τον χαρακτήρα του και τον θεωρούν ψεύτικο, προσπαθώντας να διαστρεβλώσουν τις αγνές του προθέσεις. Κι όμως αυτοί οι άνθρωποι υπάρχουν και αν τους βρείτε μην τους αναγκάσετε να φύγουν, γιατί μετά θα μετανιώσετε το ότι τους διώξατε από δίπλα σας.

Κύριο χαρακτηριστικό του «ανθρώπου-πυροσβέστη» είναι η ηρεμία του, που μερικές φορές δεν μπορείς παρά να παραδεχτείς ότι αγγίζει το επίπεδο «ζεν». Μπορεί να είναι η ψυχή της παρέας και πάντα θέλει να οργανώνει διάφορες δραστηριότητες που θα σας κάνουν να δοκιμάσετε κάτι διαφορετικό και να περάσετε όλοι μαζί καλά. Έχει απίστευτη ενέργεια την οποία πολλές φορές αντλεί από την χαρά σου, αλλά και διοχετεύει για να σε δει να χαμογελάς. Κοινώς αν είσαι ένας απ’ τους ανθρώπους που αγαπά θα κάνει τα πάντα για να νιώσεις καλά. Το σίγουρο είναι πως δεν του αρέσουν οι εντάσεις. Βλέπει τα πράγματα ρεαλιστικά και επιλέγει την θετική αντιμετώπιση κάθε κατάστασης, γεγονός που τον πρόσωπο με αυτοπεποίθηση και πυγμή. Δεν τα βάζει κάτω όταν συναντά μικροεμποδιάκια, τα ξεπερνάει όλα με καλή θέληση. Δεν θεωρεί τον εαυτό του τέλειο και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην κρίνει και τους άλλους αυστηρά. Έχει μια θετική αύρα, νιώθεις όμορφα όταν βρίσκεσαι πλάι του και έχει για όλους έναν καλό λόγο να πει.

Το να έχει κάποιος έναν τέτοιο άνθρωπο στην ζωή του μόνο θετικό μπορεί να είναι. Ένας τέτοιος άνθρωπος σέβεται το περιβάλλον το οποίο σε περιβάλλει και προσαρμόζεται μέσα σε αυτό. Σου ανεβάζει την αυτοπεποίθηση μόνο από το πόσο με τα καθημερινά θετικά του σχόλια.  Και ποιος δεν χρειάζεται έναν τέτοιο άνθρωπο στην ζωή του, έναν άνθρωπο που θα είναι δίπλα του και θα το δείχνει έμπρακτα κάθε λεπτό, κάθε στιγμή.

Συντάκτης: Βασιλική Ασλόγλου
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.