pillow23310

Κανείς δε γεννήθηκε με δώρο το εγχειρίδιο της γνώσης να αντιμετωπίζει καταστάσεις για την υπόλοιπη ζωή του, να μην κάνει λάθη και να βγαίνει αλώβητος από δύσκολες φάσεις. Δυστυχώς ή ευτυχώς κάποια στιγμή όλοι θα την πατήσουμε κι αυτό δεν είναι παρά ένα μάθημα, ένα σκαλοπάτι που θα μας ανεβάσει πιο ψηλά.

Υπάρχουν μέρες που σε πιάνει απελπισία και αναρωτιέσαι γιατί συμβαίνουν σε σένα όλα αυτά που περνάς. Πίστεψέ με, πολλοί άλλοι έχουν την ίδια απορία και βιώνουν -αν όχι ίδιες- παρόμοιες καταστάσεις -ακόμα κι αν δεν είσαι σε φάση να το αντιληφθείς. Όσα περισσότερα τα λάθη και οι αποτυχίες σου τόσο το καλύτερο. Ένα λάθος που κάνουμε στη ζωή μας είναι πάντα ένα μάθημα, ένα βήμα για να πάμε παραπέρα στο συγκεκριμένο τομέα με εφόδιο μια ακόμα εμπειρία. Αν για παράδειγμα δε γνώριζες κάποιους ανθρώπους στη δουλειά σου, στον ερωτικό τομέα, στις φιλικές σου σχέσεις, ακόμα και στο συγγενικό σου περιβάλλον, που δε σου έδειξαν τον πραγματικό τους εαυτό, αλλά υποκρίθηκαν, δε θα έφτανες σε σημείο να προσπαθείς να αναγνωρίσεις ποιος φοράει «προσωπείο» και ποιος όχι. Αν στο παρελθόν σου δεν εμπιστεύτηκες τυφλά «λάθος» ανθρώπους -που αποδείχτηκαν εκ των υστέρων «λάθος» στη δική σου περίπτωση-, δε θα μπορούσες να αντιληφθείς τι σημασία του να έχεις δίπλα σου ανθρώπους που σε στηρίζουν σε κάθε σου επιλογή.

Είναι απαραίτητο, λοιπόν, να κάνεις λάθη στη ζωή σου, να παίρνεις το μάθημά σου και να προσπαθείς να μην τα επαναλάβεις. Πολλοί  -δυστυχώς- δεν κάνουν την αυτοκριτική τους, αλλά προσπαθούν να ρίξουν διαρκώς αλλού το φταίξιμο αφήνοντας τον εαυτό τους στην απ’ έξω. Υπεύθυνος για τις επιλογές που κάνεις είσαι εσύ και έχεις το δικό σου μερίδιο ευθύνης σε κάθε κατάσταση. Ακόμα και μια απλή καταφατική ή αρνητική σου απάντηση, μπορεί να καθορίσει τι θα συμβεί στη συνέχεια, χωρίς καν εσύ να το έχεις προβλέψει εξαρχής. Οι αποτυχίες είναι επακόλουθο της ανθρώπινης φύσης μας. Δεν έχουμε θεϊκή υπόσταση, ώστε να έχουμε το αλάθητο. Επίσης -ακριβώς επειδή είμαστε άνθρωποι- πρέπει να μην είμαστε υπερβολικά αυστηροί με τον εαυτό μας, να τον συγχωρούμε, να αποδεχόμαστε τα γεγονότα ως έχουν και να προχωράμε. Άλλωστε για να πετύχεις τα όνειρά σου και τους στόχους σου πρέπει πρώτα να δοκιμαστείς και να αποτύχεις ούτως ώστε να είσαι καλύτερα προετοιμασμένος για την προσπάθεια που χρειάζεται να καταβάλεις προκειμένου να πετύχεις το σκοπό σου.

Ένα άλλο λάθος που πολλοί από εμάς κάνουμε είναι να αντιδράμε πολλές φορές άσχημα στην κριτική των άλλων. Όλοι καταλαβαίνουμε το λόγο για τον οποίο το κάνουμε αυτό, αφού κανείς δεν μπορεί να δεχτεί εύκολα ότι έσφαλε και ούτε θέλει να αφήσει τον εαυτό του ανυπεράσπιστο σε οποιαδήποτε αρνητική κριτική. Αν όμως αποκλείσουμε το ενδεχόμενο των κακοπροαίρετων σχολίων και σιγουρευτούμε πως είναι για καλό μας πρέπει να αξιολογήσουμε όσα μας λένε και να δούμε την αλήθεια πίσω απ’ τα λεγόμενα τρίτων, ώστε να μπορέσουμε να βελτιώσουμε τον εαυτό μας. Εξάλλου, οι άλλοι είναι καθρέφτης μας και πολλές φορές ίσως όντως να διακρίνουν σε μας στοιχεία που εμείς είτε παραβλέπουμε είτε αρνούμαστε να αποδεχτούμε.

Δεν υπάρχουν λάθος και σωστές επιλογές. Η ζωή από μόνη της είναι πολύ όμορφη και πρέπει να ρουφάμε κάθε της στιγμή -καλή ή κακή. Ακόμα και όταν κάτι μας στεναχωρεί, πρέπει να κάνουμε τον απολογισμό μας, να αντιλαμβανόμαστε τι μάθαμε από αυτό και να προχωράμε. Να μη μετράμε τα λάθη μας, ούτε να κάνουμε ότι δεν τα βλέπουμε για να μας προσπεράσουν, να είμαστε αντικειμενικοί και να μην κάνουμε αυστηρή κριτική, ώστε να νιώθουμε διαρκώς ενοχές και τύψεις.

Κοιτάξτε τα λάθη σας κατάματα, πείτε πως εσείς τα κάνατε, συγχωρέστε τον εαυτό σας και προχωρήστε μπροστά προσπαθώντας να μη φτάσετε ξανά στο ίδιο σημείο. Έτσι κάθε σφάλμα θα ‘ναι διδακτικό.

Συντάκτης: Βασιλική Ασλόγλου
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.